Galeria biblica a femeilor credincioase

Galeria biblica a femeilor credincioase
Apostolul Petru numeste pe Sara, sotia lui Avraam ca facand parte din galeria femeilor sfinte: “ Astfel se impodobeau odinioara sfintele femei… ca Sara care asculta pe Avraam si-l numea” domnul ei”. 1 Petru 3, 5.6.
O figura luminoasa in galeria sfintelor femei este Rut, care spunea lui Naomi: “Nu sta de mine sa te las, si sa ma intorc de la tine! Incotro vei merge tu voi merge si eu, unde vei locui tu, voi locui si eu; poporul tau va fi poporul meu si Dumnezeul tau va fi Dumnezeul meu…Rut 1,16. Cu Rut se intamplase o profetie: “Dati aripi Moabului, sa plece in zbor!…” Ieremia 48,9. Rut primise aripile credintei si in vreme ce cumnata ei Orpa alesese sa se odihneasca in mijlocul zeitatilor pagane ale Moabului, Rut primise aripile credintei ca sa zboare impreuna cu Naomi spre tara sfanta. “Pe cand voi va odihniti in mijlocul staulelor, aripile porumbelului sunt acoperite de argint, si penele lui sunt de un galben auriu. Psalmul 68,13. Asa cum zice profetul Ieremia, Rut primise aripi pentru a zbura in tara lui Israel. Acestea erau aripile credintei, erau aripile porumbelului acoperite de argint si tivite pe margini cu galben auriu.Astfel Rut a ajuns sa fie strabunica lui David. Un alt nume din galeria femeilor sfinte este Sunamita care impreuna cu sotul ei au pregatit pentru profetul Elisei, o camera de gazduire. Despre ea aminteste apostolul Pavel cand zice: “Femeile si-au primit inapoi pe mortii lor in viata” Evrei 11,35.
O femeie cucereste o imparatie:
Prin credinta au cucerit ele imparatii…Evrei 11,33. Mama fetitei din casa lui Naaman povestea in fiecare seara pentru odrasla ei aleasa istoria biblica: Adam si Eva, Enoh si Metusalah, Noe si fiii sai, Avraam si Sara, Isac si Rebeca, istoria lui Iosif, istoria lui Moise, minunea trecerii Marii Rosii si a Iordanului,apoi istoria judecatorilor, minunile pe care le-a facut Dumnezeu cu Ghedeon ajungand pana la Ilie si chiar istoria ce-a mai recenta a minunilor lui Elisei. Fiica ei ajunsa in casa lui Naaman, generalul sirian, da o marturie: “Daca Domnul meu ar merge la proorocul acela din Samaria ar fi vindecat de lepra lui”.
Aceasta fetita captiva implineste literalmente cele spuse in Proverbe 25,11: “Un cuvant spus la vreme potrivita, este ca niste mere de aur intr-un cosulet de argint.”Imparatul Siriei inzestrase pe Naaman cu sase mii de sicli de aur. Deasemenea cu zece talanti de argint afara de cele zece randuri de haine. In locul catorva mere de aur, imparatul ofera sase mii de sicli de aur si in locul unui modest cosulet de argint, imparatul ofera zece talanti.
Prin vindecarea lui Naaman si intotarcerea lui la Dumnezeu, au fost castigati multi din armata siriana pentru Dumnezeul cel viu care face minuni. In felul acesta mama fetitei din casa lui Naaman, prin invatatura pe care o dadea seara de seara copilei ei, fara sabie si care de razboi, a cucerit pe cel mai mare general al Siriei si multi altii impreuna cu el. Daca ne uitam in cartea proverbelor, vedem pe femeia credincioasa si devotata, care este mai de pret decat margaritarele, care castiga increderea deplina a sotului.
Aceasta femeie, prin influienta ei nobila si sfintitoare, face ca sotul ei sa fie primit in sfatul cetatii, la un loc cu batranii. Ea e neobosita.” Este imbracata cu tarie si slava.” Proverbe 31,25. Atat copiii cat si sotul, o cinstesc si o lauda din toata inima. Dar influenta ei trece dincolo de zidurile caminului si faptele ei o lauda la portile cetatii.
1. In lume sunt margaritare, Si diamante sclipitoare; Dar mult mai mult e pretuita Femeia nobila, cinstita.
2. E multumit si increzator, Barbatul, de-al sau ajutor; Si zi de zi venituri vin Si imbogateste al sau camin.
3. Ea-i face pururi numai bine Si il atrage catre sine Cu tact ce nare asemanare, Ea face viata sarbatoare.
4. Din toate cate-n fata-i vin, Alege doar lana si in. Cu mana harnica luceraza Belsug in casa ea pastreaza.
5. Ea-si face lucrul cu placere Si e incinsa cu putere Vede ca munca ii merge bine, Vede puterile divine Ce-asuprea casei ei vegheaza, Si-n noaptea neagra-o lumineaza.
6. Cu slava, tare- i imbracata Si constiinta impacata De viitor ea un se teme Caci totu-i pregatit din vreme Nu spune vrute si nevrute Ci da invataturi placute Atunci cand limba-i ceva spune, Aduce pururi doar vesti bune.
7. Barbatul ei e pretuit, La porti, la sfat este primit. Langa batrani alaturi pus, Are cuvantul sau de spus.
8. Toti fiii ei o pretuiesc Si” fericita “ o numesc Barbatul care o iubeste, Cu laude o copleseste.
9. Sunt fete nobile, curate, Dar tu, tu le intreci pe toate; Nu dezmierdari inselatoare Nici frumusete trecatoare.
10. In inima ce-a tematoare Sunt frumuseti nepieritoare Femeia Domnului predata Va fi cinstita, laudata.
11. Ea va avea ca rasplatire Doar rodul muncii in jertfire Si viata este laudata La porti de cetati trambitata.
Femeile misionare aducatoare de vesti bune: Cuvantul ne spune ca “femeile aducatoare de vesti bune sunt o mare ostire”. Psalmul 68,11..
1. Aducatoare de vesti bune In casa ta esti o minune Esti in a Domnului ostire Ce-aduce vesti de mantuire.
2. Puterea ta ce sta in ruga Chiar imparati pune pe fuga Si prada cand e impartita, Partea-ti ramaine nestirbita.
Iata ce zice cuvantul inspirat despre misiunea mamei: “Fericiti sunt parintii ale caror vieti sunt o reflectare fidela a celei divine, astfel incat fagaduintele si poruncile lui Dumnezeu trezesc in copil recunostinta si respectul profund…” Divina Vindecare. Iata ce zice mai departe despre ispita ca lucrarea parintilor cu copiii sa fie subapreciata.”
“Adesea mamei i se pare ca lucrarea ei este o slujba neinsemnata. Zilele ei sunt ocupate de o avalansa de lucruri marunte. Toate necesitand efort, plan de rabdare, stapanire de sine, tact, intelepciune si iubire jertfitoare de sine. Cu toate acestea, ea nu se poate lauda cu ceea ce a facut, ca fiind o mare realizare. Adesea ametita si obosita, a incercat sa le vorbeasca cu blandete copiilor, sa-i tina ocupati si fericiti si sa le calauzeasca piciorusile pe cararea ce-a buna. Ea simte ca nu a realizat nimic, dar nu este asa. Ingerii ceresti vegheaza asupra mamei macinata de griji, obserevand poverile pe care le duce zi de zi. Chiar daca numele ei nu este cunoscut in lume, este scris in cartea vietii Mielului.” Caminul Advent.
Iata ce se spune despre mama: “Este un Dumnezeu in cer, iar lumina si slava de la tronul Sau se revarsa asupra mamei credincioase, cand aceasta incearca sa-si educe copiii, sa se impotriveasca influentei raului. Nici o alta lucrare nu o poate egala pe a ei in importanta.” Mama este aratata ca fiind mai pe sus de pictori, sculptori, de scriitori sau muzicieni.” Partea ei, cu ajutorul lui Dumnezeu, este aceea de a forma un suflet omenesc dupa asemanarea divina.”
Apostolul Pavel ii scrie lui Timotei: “ Imi aduc aminte de credinta ta neprefacuta, care s-a salasluit intai in bunica ta Lois si in mama ta Eunice , si sunt si in tine.” 2 Timotei 1,5. Atat bunica , cat si mama, au avut o influienta benefica prin exemplul lor asupra lui Timotei. Este demn de remarcat faptul ca reformatorul Jean Huss a fost insotit de mama sa in drum spre Praga unde urma sa studieze si mama lui s-a rugat pentru el la portile orasului Praga.
De multe ori mama ramane acasa, dar ea poate prin rugaciune sa insoteasca pe ceilalti misionari ai casei si cuvantul ne spune ca va avea o parte din sufletele castigate prin evanghelie: “Imparatii ostirilor fug, si ce a ramas acasa imparte prada.” Psalmul 68,12. Si atunci, credincioasele din galeria femeilor sfinte, vor putea sa cante laudele lui Dumnezeu asemenea Anei:
“Mi se bucura inima in Domnul, Puterea mea a fost inaltata de Domnul… Nimeni nu este sfant ca Domnul Nu este alt Dumnezeu ca Tine; Nu este stanca asa ca Dumnezeul nostru… Caci Domnul este un Dumnezeu care stie totul si toate faptele sunt cintarite de El.” 1Samuel 2,1-3.
Sursa:http://www.azsemaus.org