Un lider tanar este furis deoarece clasa de studiu biblic pe care o frecventeaza este condusa de un domn de treaba, dar incompetent. Fostul instructor, care stabilise si construise clasa, a fost rugat de directorul departamentului de educatie sa preia o noua responsabilitate.
El nu vrea sa vada clasa destramandu-se. Nici nu vrea sa creeze probleme. Dar, nu demult, a fost la un seminar despre conducere, sponsorizat de patronul lui, si vrea sa discute despre asta. Face lucrul acesta – si vede cum problema devine conflict. Chiar daca instructorul cel incompetent a fost dat afara, iar clasa a ramas puternica, cativa oameni au fost jigniti, inclusiv instructorul. Dar impactul cel mai de durata a fost asupra tanarului lider.. El a devenit negativist si are obiceiul de a critica. Chiar daca era pregatit sa faca fata conflictului in lumea corporativa, nu era pregatit sa il rezolve in biserica.
Dupa aceasta intamplare din biserica noastra, am adaugat la instruirea de leaderi o sectiune despre rezolvarea conflictului.
Mare parte a conflictului din biserica seamana mai mult cu luptele corp la corp decat cu revoltele din oras: de obicei nu este asa de dureros cum pare. Nu putem pregati leaderi ai bisericii pentru toate tipurile de conflict, asa ca le oferim trei principii de baza, care pot fi adaptate pentru fiecre situatie specifica.
1. Exista o diferenta intre neintelegere cu privire la opinii si conflict.
Conflictul este o neintelegere care impiedica luarea deciziilor sau mersul inainte, dupa ce decizia a fost luata deja.
Adesea leaderii se tem ca neintelegerea indica un conflict. Totusi, problemele sau diferentele de opinie nu sunt conflict. Conflictul este doar atunci cand grupul nu poate sa ia o hotarare sau sa mearga inainte. Acum doi ani, la o intalnire de comitet, doi membri cu vointa puternica au avut o discutie inflacarata. A doua zi dimineata, un leader tanar, ingrijorat, a sunat, intreband daca se poate intalni cu cele doua persoane, pentru a inlatura diferentele. Am vorbit despre ceea ce auzisem. Dupa ce s-a gandit putin, a spus ca suna mai mult cu „CrossFire“ de pe CNN decat cu o lupta de strada. „CrossFire“ este un teatru bun, dar nu este conflict. Participantii nu parasisera scena deoarece dezbaterea era inflacarata.
2. Este o diferenta intre reconciliere si rezolutie.
Rezolutia inseamna de obicei a gasi un raspuns. Reconcilierea inseamna a-i aduce impreuna pe cei care sunt in conflict. Unele probleme nu au niciodata nevoie de rezolutie, in timp ce oamenii trebuie, cu toate acestea, sa fie impacati.
Totusi, in procesul rezolutiei facem adesea compromise si cautam un teren neutru. Multe cladiri de biserici prost proiectate sunt rezultatul incercarii de a rezolva conflictul dintre preturile mici si eficacitate; drept rezultat, nici una nu este relizata.
O biserica din East Texas a rezolvat un conflict cu privire la vitralii lipind pe ferestrele locasului de cult imitatii ieftine, de plastic. Oamenii de rand iti vor spune ca ferestrele arata ca si cum ar fi cumparate la Wal-Mart, si probabil ca asa si este. Pragmaticilor inca le displace faptul ca din cauza ferestrelor au fost necesare si alte instalatii de iluminat.
in aceasta situatie, liderul a incercat sa ajute grupul sa ia cea mai buna hotarare, apoi sa-i impace pe oameni unul cu altul. Dar a inversat lucrurile. impacarea ii aduce pe oameni la unitate in relatii, nu neaparat la a fi de acord. Nu demult, un domn matur, opunandu-es actiunilor comitetului in care era, a vorbit cu inflacarare si direct impotriva recomandarii acestuia. Dupa intalnire, membrul acesta l-a cautat pe tanarul presedinte al comitetului. Era evident ca fusese ranit de intensitatea impotrivirii. Omul cel mai batran si mai intelept, chiar daca nu era de acord cu comitetul, si-a exprimat increderea in presedinte. Nici unul nu a acceptat insa parerile celuilalt, dar s-au impacat.
3. Este o diferenta intre a fi pasnic si a fi impaciuitor.
Un coleg pastor mi-a vorbit despre un lider al bisericii, ales prin vot, care nu vrea sa se implice in nici o controversa. Acest leader un discuta despre problemele majore si isi justifica comportamentul prin „dorinta de a fi pasnic.“ Totusi, a fi pasnic este altceva decat a fi impaciuitor, asa cum suntem chemati noi sa fim. Cei impaciuitori nu stau cu mainile in san, ci sunt adesea in mijlocul conflictului, cautand sa-i impace pe altii. Ei risca deseori, fiind dispusi sa intre in lupta cu inima deschisa.
Unul din membrii nostri a observat o distanta crescanda intre doi instructori ai Scolii De Sabat. La clasele lor veneau persoane de aceeasi varsta si, astfel, erau in competitie pentru noii membri. Personalitatile agresive ale instructorilor provocau scantei, desi inca nu ardea nici un tufis. Acest membru, fara sa astepte izbucnirea unui conflict adevarat sau permisiunea conducerii bisericii, s-a intalnit si a discutat cu fiecare leader despre problema. Datorita actiunii sale preventive, conflictul a fost evitat. De asemenea, ambii instructori si-au salvat reputatia.
Unul din membrii nostri a observat o distanta crescanda intre doi instructori ai Scolii De Sabat. La clasele lor veneau persoane de aceeasi varsta si, astfel, erau in competitie pentru noii membri. Personalitatile agresive ale instructorilor provocau scantei, desi inca nu ardea nici un tufis. Acest membru, fara sa astepte izbucnirea unui conflict adevarat sau permisiunea conducerii bisericii, s-a intalnit si a discutat cu fiecare leader despre problema. Datorita actiunii sale preventive, conflictul a fost evitat. De asemenea, ambii instructori si-au salvat reputatia.
______________________________
de Autor necunoscut. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.