Habacuc

Habacuc

Nimic nu se cunoaste cu privire la profetul Habacuc in afara de numele lui. Este posibil sa fi fost cantaret la Templu, intrucat cel de-al treilea capitol al lui este dedicat „mai marelui cantaretilor” pentru instrumente cu corzi (cap. 3,19).
Desi in carte nu se gasesc date cronologice, anumite afirmatii permit o datare relativ exacta a profetiilor sale. Templul este mentionat ca inca existent (cap. 2,20), lucru care arata ca aceasta carte a fost scrisa inaintea distrugerii Ierusalimului de catre Nebucadnetar in anul 586 i.Hr.
Mai mult, ridicarea Haldeilor si invadarea de catre ei a apusului este prezisa, lucru care, insa, parea pe vremea aceea de-a dreptul incredibil (1,5-7). Aceasta stare de fapt se potriveste cel mai bine cu perioada dinaintea ridicarii Imperiului Haldeilor sub Nabopolasar, care a inceput sa domneasca in anul 626/25 i.Hr. si care, impreuna cu Mezii, a fost responsabil de distrugerea Asiriei.
O data, posibil in jurul anului 630 i.Hr., insa inainte ca Haldeii sa fi devenit o putere oarecum importanta, ar parea cea mai potrivita pentru perioada activitatii profetice a lui Habacuc.
Sursa:  Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania