Halloween

Halloween
Ritual pagan sau sarbatoare crestina? Comemorarea mortilor sau noaptea vrajitoarelor?  Halloween este totul si chiar mai mult din toate acestea. Daca privim originea, descoperim un amestec de credinte populare cu datini pagane si imixiuni crestine. Primele atestari apartin culturii celtice – la sarbatarea Anului Nou celtic, numita Samhain. Ea avea loc intre  31 octombrie  si 1 noiembrie.
Celetii aveau doua mari zeitati: zeul soare si zeul mortii. In aceasta zi, soarele era mult mai slab si incepea sa devina mai puternic zeul mortii, care urma sa fie stapanul lumii in urmatoarele luni. Ei credeau ca spiritele mortilor se intorceau pe pamant. Parte din aceste ritualuri se regasesc si in jocurile de masti din cultura noastra populara.
Numele “Halloween”, naste in SUA la sfarsitul anilor 1800  din expresia irlandeza “All Hallows Eve”- Sarbatoarea tuturor sfintilor. Obiceiurile legate de aceasta sarbatoare, la fel ca cele de Anul nou  au radacini pagane.
Costumele si mastile erau o intruchipare a spiritelor. Dovleci cu lumini aprinse au scopul sa alunge spritele sau dimpotriva sa le adune…Unii spun ca in spatele dovlecilor este o legenda foarte veche  despre Jack cel care a inselat pe diavol lund  foc din iad. Prajiturile, mesele luate pe morminte, mancare si slujbele pentru morti toate se regasesc in cultele pagane antice.
In urma cuceririlor romani au preluat sarbatoare dandu-i numele Feralia.  In anul  609 d.Ch., Papa Bonifaciu IV a declarat vechea sarbatoare ca fiind crestina. Asa cum a procedat si in alte ocazii, ca de exemplu transformarea zilei soarelui Dies solis in Dies Domenica, a preluat  si aceasta data incercand sa o asimileze in cultul propriu, instituind sarbatarea Tuturor sfintilor, si memoria mortilor.  A urmat apoi modificarea datei: Papa Bonifaciu IV a mutat celebrarea tuturor sfintilor din 21 februarie in 13 mai, pentru ca Papa Grigore III ( 731-741 ) sa mute din nou celebrarea tuturor sfintilor pe 1 noiembrie – aceeasi data cu cea a vechii sarbatori pagane celtice a lui Samhain.
Ceea ce astazi e considerat a fi o sarbatoare crestina, curata si sfanta provine in realitate dintr-o sarbatoare pagana si plina de orgii si superstitii. Din punct de vedere istoric, poate fi considerata sarbatoarea de Halloween ca fiind doar o joaca inofensiva de copil ?
de Benone Lupu
Sursa: http://www.adventist.it
Sursa foto:http://www.poze-gratis.ro