Imbunatateste memoria si scade colesterolul!

Spune-mi, nu te-ar incanta un supliment vitaminic care sa-ti ajute nu numai gandurile, dar care sa-ti faca si memoria mai usor de accesat? Ce-ai spune despre un supliment vitaminic care sa-ti creasca energia si care sa te-ajute sa treci mai bine peste oboseala din cursul zilei? Ti-ar place sa stii mai multe despre un supliment care poate nu numai sa scada colesterolul, dar care sa previna si chiar sa inverseze afectiunile ficatului? Toate acestea descriu rolul unui supliment care exista de atata timp si pe care oamenii tind sa-l treaca cu vederea atat de usor. Acest supliment este lecitina!

Fara indoiala, sunt o multime de motive pentru care sa iei lecitina. Unul din aceste motive constituie faptul ca lecitina protejeaza inima deoarece sustine nivelurile colesterolului „bun” (HDL) din sange. De asemenea, lecitina contine grasimi structurale, numite fosfatide, ce cresc fluiditatea membranei celulare. Acest proces ingreuneaza actiunea virusilor de a intra in celule, impiedicandu-i sa imobilizeze celulele si sa te imbolnaveasca. Sursa principala de fosfati a lecitinei o reprezinta fosfatidilcolina. Acest nutrient accelereaza circulatia grasimilor si a colesterolului prin ficat. De asemenea, previne depunerile de grasimi din ficat si ajuta la eliminarea toxinelor periculoase din corp.

Acest supliment extraordinar pur si simplu dizolva si elimina grasimile din artere inainte ca acestea sa obtureze circulatia sangelui prin depuneri si formarea de placa. Continutul unei linguri din acest supliment, pe zi, va tine arterele curate. De asemenea, lecitina accelereaza eliminarea colesterolului „rau” (LDL) din corp si creste nivelul colesterolului „bun” (HDL), prevenind astfel ateroscleroza.

Un alt rol al lecitinei este acela de a distribui colina (amina din compozitia materiei vii ai carei derivati (acetilcolina etc.) au un rol important in organism) catre creier, unde se produce neurotransmitatorul acetilcolina. Nivelurile acetilcolinei scad pe masura ce inaintam in varsta. Aceasta scadere este strans legata nu numai de schimbarile si dificultatile pe care le intalnim la nivel de memorie si oboseala, dar si de sentimentele de descurajare, depresie si izolare. 

Un alt rol important al lecitinei la nivelul creierului este acela ca ajuta la producerea fosfatidilserina. Aceasta fosfatida reprezinta elementul de baza la formarea celulelor nervoase ale creierului. Oamenii de stiinta au gasit faptul ca fosfatidilserina stimuleaza capacitatea creierului de a transmite mesaje de la o celula nervoasa la alta. Aceste mesaje nu sunt altceva decat gandurile si amintirile tale.

Lecitina are, de asemenea, un continut foarte ridicat de inositol (component al complexului de vitamina B), care imbunatateste starea de spirit si te-ajuta sa-ti pastrezi o imagine pozitiva in ansamblu. Lecitina reprezinta un supliment foarte usor de folosit. Il poti adauga in piureuri de fructe, supe, sau il poti presara in salate, lecitina avand un gust placut de nuca. Pe langa faptul ca emulsioneaza grasimile din mancare, continutul unei linguri de lecitina, de asemenea, furnizeaza o cantitate impresionanta de 1000 mg de inositol, 1700 mg de fosfatidilcolina si doua grame de acid linoleic.

Pentru cine vrea sa inceapa folosirea unui astfel de supliment, este suficient continutul unei linguri de lecitina pe zi; dar daca ai probleme cu memoria sau chiar vrei sa-ti oferi un „boost” de energie, se poate folosi continutul unei linguri de lecitina la fiecare masa. Lecitina poate fi gasita in orice magazin cu produse naturale.

          James Balch, MD (Quoted from Prescriptions for Healthy Living, December 2004, 800-728-2288.)   
Wisndom Edge – cu permisiune.
www.wisdomedge.com
 

______________________________

de James Balch, MD, trad. Mihaela Raceala. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.