In cautarea unui pastor…

Ceea ce urmeaza este o conversatie imaginara care ilustreaza felul in care unii crestini inteleg sa vorbeasca de pastorii lor.
 
Comitetul unei biserici era in cautarea unui pastor, care sa placa tuturor si sa satisfaca pretentiile fiecaruia. Iata discutia lor:
 
– Ce credeti? N-ar fi bine sa-l rugam pe MATEI sa fie pastorul nostru? – Eu cred ca el predica destul de bine.
– Matei? – e prea moale si prea prozaic. Cuvintele lui sunt bune si cu efect dar nu cred ca ar putea atrage pe tineretul nostru. De altfel, se spune despre el ca nu are prea multa cultura, asa ca multi dintre vizitatorii nostri ar ramane neplacut  impresionati, cunoscandu-l.
– In cazul acesta cred ca LUCA ar corespunde mai bine pretentiilor noastre pentru ca el este un om educat si de prim rang. Daca este vorba sa multumim pe amicii nostrii cautatori de cultura, apoi Luca este cel mai nimerit.
– Asa o fi, dar eu ma tem insa ca doctoral Esculap din localitatea noastra are se ne faca mare scandal in adunare provocand discutii contradictorii cu Luca. Stiti ca Luca a fost si el doctor asa ca Esculap si altii nu-i vor suferi concurenta. Afara de aceasta , nu stiu sa fi auzit candva ca Luca ar fi fost un bun orator. Predicile sale sunt asa de simple, ca nu gasesti in ele nimic deosebit.
– Stiti ce? Mie imi place de TIMOTEI. El se bucura de recomandari excelente. Pavel marturiseste despre el ca din copilarie a dus o viata de credinta.
– Da, dar noteaza ca Timotei nu prea sta bine cu sanatatea. Credeti ca este bine sa angajam un pastor bolnavicios? Am citit intr-o scrisoare adresata lui ca sufera de de stomac si de slabiciuni dese.
– Dar daca el este un om credincios si plin de zel pentru predicarea evangheliei, de ce sa credem ca el n-ar putea fi un bun pastor pentru noi?
– Ce are a face? Mie niciodata nu mi-a placut sa vad la amvon figura de ceara a unui predicator slabanog. Apoi va puteti usor inchipui ca un om asa de slab nu va putea vorbi destul de tare si deci nu va putea fi auzit de toata sala.
– Mai adaugati apoi si faptul ca el este prea tanar. Noua ne trebuie un om cu mai multa experienta. El n-ar fi destul de apreciat de membrii bisericii noastre din cauza lipsei sale de experienta.
– Ce credeti atunci de BARNABA? El este voinic, credincios si devotat Evangheliei. El merge peste munti si vai si predica pretutindeni cu putere.
– Despre Barnaba am auzit lucruri care nu-l prea recomanda. Se spune despre el ca ar fi foarte incapatanat. Eu nu am prea multa consideratie fata de un om care este in stare sa se certe cu o persoana ca Pavel.
– Stiti ce? Sa va spun eu: PETRU ar fi cel mai potrivit pentru noi. Trei mii de suflete au venit la pocainta sub influenta unei singure predici. Mie imi plac asemenea predicatori indrazneti, care nu se sfiesc sa spuna in fata celor rai care este adevarul.
– Ce vorbesti tu? Un om asa de dur si lipsit de tact nu ar fi niciodata pe placul nostru. Indrazneala lui ar rascula tot orasul nostru intr-o saptamana.
– E vorba de Petru? Zise altul. N-ati auzit ca este foarte nestatornic? Cand asa, cand asa. Cand curajos ca un leu, cand fricos ca un iepure. In plus este un taler cu doua fete. Daca e sa-mi spun si eu parerea apoi e prea batran, si nu face.
– Fratilor, dupa cum va aud eu pe voi, cam greu vom gasi un pastor pe placul tuturor. Inger nu putem gasi pentru aceasta slujba si chiar daca am gasi un inger el nu ar putea servi ca pastor, caci Domnul a randuit oameni in scopul acesta…Prin oameni vrea El sa vesteasca Evanghelia… Si noi trebuie sa gasim tot un om. Dar ne trebuie un om pe care sa-l simpatizam.

………………………………………………………………………………………

Deoarece comunitatea avea nevoie de un pastor, unul din prezbiteri a vrut sa stie ce fel de pastor doreste comunitatea. Pentru a realiza aceasta el a scris o scrisoare ca si cum ar fi fost trimisa de un pastor si a citit-o in comunitatea sa care avea nevoie de pastor.

Iubiti frati, 
Intelegand ca aveti nevoie de un nou pastor as dori sa-mi ofer serviciile. Am multe calitati pe care cred ca le veti aprecia. Am primit binecuvantare pentru a predica cu putere si am un oarecare success ca scriitor. Unii spun chiar ca sunt un bun organizator. Am fost conducator in cele mai multe locuri pe unde am umblat.

Unii oameni au totusi cate ceva impotriva mea. Am peste 50 de ani. N-am predicat in nici un loc mai mult de trei ani la rand si in unele locuri am parasit orasul dupa ce lucrarea mea a provocat tulburari si rascoala. Trebuie sa admit ca am fost de trei sau patru ori la inchisoare, insa nu pentru vreo faradelege. 

Sanatatea mea nu este prea buna, desi am facut oarecare progrese in aceasta privinta. A trebuit  sa-mi profesez meseria pentru a-mi putea plati datoriile.

Comunitatile in care am predicat au fost mici, desi erau situate in orase mari. Nu m-am prea impacat cu conducatorii religiosi in diversele orase unde am predicat si sunt sigur ca nu ma vor recomanda. De fapt unii din ei m-au amenintat, m-au dus la tribunal si m-au molestat chiar. Nu sunt prea bun in pastrarea rapoartelor si am fost cunoscut ca unul care am uitat pe aceia pe care i-am botezat. 

Cu toate acestea daca ma puteti folosi, voi face tot ce pot mai bine pentru voi, chiar daca ar trebui sa lucrez pentru a ma intretine.

Dupa ce a citit scrisoarea prezbiterul a intrebat daca sunt interesati in angajarea acestui pastor. Ei i-au raspuns ca el n-ar putea face prea multe pentru comunitatea lor si ei nu doreau un pastor bolnavicios, provocator de tulburari, certaret si fost puscarias. Au fost chiar socati de faptul ca a fost prezentata scrisoarea lui. Insa unul dintre ei a intrebat de numele acestui pastor, la care prezbiterul a raspuns: APOSTOLUL PAVEL.
 

______________________________

de Culegere si adaptare de Ionica Raceala. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.