Nutritia in cardiopatia ischemica
si in ateroscleroza
Un tratament corect al cardiopatiei ischemice presupune in primul rand tratarea cauzelor care au dus la aparitia bolii, deci, in primul rand, tratarea aterosclerozei.
Factorii de risc ce favorizeaza aparitia aterosclerozei sunt impartiti in doua grupe :
1. Factori de risc care nu pot fi modificati :
– ereditatea – parintii au suferit de cardiopatie ischemica;
– sexul masculin – barbatii sunt mult mai predispusi la aceasta boala;
– varsta – odata cu intaintarea in varsta, creste grosimea placii de ateroscleroza, care infunda vasul sanguin.
2. Factori de risc a caror actiune poate fi diminuata sau eliminata :
– cresterea colesterolului sanguin;
– cresterea tensiunii arteriale;
– diabatul zaharat;
– obezitatea;
– abuzul de alcool si cafeina;
– stresul;
– fumatul;
– lipsa activitatii fizice.
Primii cinci factori sunt evident dependenti de dieta.
Pentru a intelege importanta indepartarii factorilor de risc amintiti, voi reda un experiment clinic desfasurat in SUA, la Facultatea de Medicina din San Francisco, sub conducerea doctorului Dean Ornish. Au fost luati in studiu 41 de pacienti, bolnavi de cardiopatie ischemica, care au fost impartiti in doua grupe.
Pacientii din prima grupa au urmat timp de un an un program special condus de dr. Ornish, program care a avut ca scop indepartarea sau eliminarea factorilor de risc modificabili ai aterosclerozei. In primul rand, ei au avut o dieta care a favorizat scaderea colesterolului, si anume o dieta din care produsele de origine animala au fost excluse (cu exceptia produselor lactate degresate si a albusului de ou, care contin cantitati neglijabile de colesterol). De asemenea, grasimile au fost prezente in cantitati mici fata de dieta obisnuita, aproximativ 20-25 g de grasime pe zi. In schimb, pacientilor li s-a permis sa consume fara restrictie produse din cereale integrale, legume, zarzavaturi si fructe, fiind recunoscut efectul lor de scadere a colesterolului sanguin. In al doilea rand, pacientii au renuntat la fumat si la consumul de cafeina sub orice forma. In al treilea rand, pacientii au avut un program regulat de exercitii fizice, aproximativ 30 minute in fiecare zi. Aceste exercitii fizice au constat in mersul pe jos intr-un ritm adecvat starii lor fizice, ritm care a fost stabilit la inceputul programului printr-o testare de efort de catre medicul curant. In al patrulea rand, pacientii au participat la programe de control al stresului si s-au bucurat de sprijin social si emotional asigurat de persoane calificate in acest sens.
Pacientii din a doua grupa au primit doar tratament medicamentos, punandu-se putin accent pe modificarea modului de viata.
Dupa un an de zile s-a comparat starea de sanatate intre cele doua grupe, obtinandu-se urmatoarele rezultate :
– in prima grupa episoadele dureroase caracteristice cardiopatiei ischemice aproape au disparut, in timp ce in a doua grupa frecventa lor a crescut de la 2 la 6 pe saptamana.
– in prima grupa colesterolul sanguin a scazut in medie de la 227 mg/dl la 172 mg/dl, ceea ce este o scadere semnificativa, iar in a doua grupa a scazut de la 245 mg/dl la 232 mg/dl, nesemnificativ statistic.
– cu ajutorul unor analize cu izotopi radioactivi, s-a masurat la inceputul si la sfarsitul programului grosimea placilor de ateroscleroza care infundau arterele coronare. In prima grupa s-a constatat o regresie a placii de ateroscleroza si, in consecinta, o imbunatatire a fluxului de sange la nivelul muschiului inimii. Aceasta explica faptul ca pacientii din aceasta grupa practic nu au mai prezentat durerile caracteristice cardiopatiei ischemice. In schimb, in a doua grupa s-a constatat o progresie a placii de ateroscleroza, ceea ce explica faptul ca la acesti pacienti frecventa durerilor precordiale a crescut.
Acest experiment a demonstrat importanta majora pe care o are un stil de viata sanatos si, in particular, o dieta sanatoasa in ce priveste indepartarea factorilor de risc ai aterosclerozei in tratamentul cardiopatiei ischemice.
Dr. George Boeru
Sursa: http://www.bibliavorbeste.ro