Invataturile lui Ellen G. White

Invataturile lui Ellen G. WhiteUtilizarea unor versiuni diferite ale Bibliei
A folosit Ellen White vreo alta traducere a Bibliei decat versiunea King James?
Da. In timp ce obiceiul lui Ellen White era sa foloseasca versiunea King James, ea folosea ocazional diferite traduceri in limba engleza care erau disponibile in zile ei. Oricum , ea nu a facut comentarii referitoare, in mod direct, la meritele vreuneia din aceste versiuni, insa, din practica ei reiese clar recunoasterea implicita a faptului ca este de preferat a se folosi cea mai buna versiune a Bibliei disponibila. De exemplu, in cartea The Ministry of Healing, Ellen White a intrebuintat 8 texte din versiunea English Revised, 55 din versiunea American Revised, 2 din traducerea Leeser si 4 din traducerea Noyes, in plus pe langa alte sapte traduceri. In practica, Ellen White prefera sa foloseasca limbajul din versiunea King James care era cel mai familiar cititorilor sau auditoriului ei.
Divinitatea
Ce credea Ellen White referitor la Divinitate?
Ellen White nu a folosit niciodata termenul „trinitate”, desi ea s-a referit la cele „trei Persoane Vii ale treimii ceresti” (Evangelism, pag. 615). dumneaei credea in divinitatea deplina a Domnului Hristos, afirmand ca „Hristos este in mod esenitial si in cel mai inalt sens Dumnezeu. El este cu Dumnezeu din vesnicie, este Dumnezeu peste toate si binecuvantat in veci” (Review and Herald, 5 aprilie 1906). De asemenea, ea s-a referit la Duhul Sfant ca fiind „a Treia Persoana a Dumnezeirii” (The Desire of Ages, pag. 671). Comentariile ei, asemenea celor adunate in lucrarea Evanghlism, pag. 613-617, sugereaza faptul ca dumneaei credea ca Scripturile invata despre existenta a trei Persoane co-eterne.

Credea Ellen White ca Duhul Sfant este o persoana divina?

Da, insa o perioada a folosit pronumele englezesc „it” (pers. a 3-a singular pentru obiecte si animale  n. t.) atunci cand se referea la Duhul Sfant. Multe afirmatii referitoare la personalitatea Duhului Sfant sunt stranse in lucrarea Evangelism, pag. 616, 617. In 1906, de exemplu, ea scria: „Duhul Sfant are personalitate, altfel nu ar putea sa-si aduca marturia in sufletele noastre si in sufletele celorlalti copii ai lui Dumnezeu. El trebuie sa fie o Persoana Divina, altfel nu ar putea sa cerceteze secretele care sunt ascunse in mintea lui Dumnezeu. ‘Intr-adevar, cine dintre oameni cunoaste lucurile omului afara de duhul omului care este in el? Tot asa : nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu afara de Duhul lui Dumnezeu'” [1 Corinteni 2:11] (Evangelism, pag. 617). (Pentru a vedea originalul schitei needitate a acestui pasaj apartinand lui Ellen White, dati clic aici.)
Varsta pamantului
A crezut Ellen White faptul ca pamantul este vechi de aproape 6 000 de ani?
Ellen White a respins ideea ca „lumea exista de zeci de mii de ani”. Dumneaei a acceptat consemnarea biblica a faptului ca cele sapte zile ale creatiei au fost, in mod literal, perioade de 24 de ore, crezand faptul ca lumea de „acum are o vechime de aproape sase mii de ani” (The Spirit of Prophecy, vol. 1, pag. 87). In timp ce Ellen White a afirmat faptul ca a vazut in viziune ca saptamana creatiei a fost de sapte zile literale (ibid., pag. 85), ea nu pretinde ca a primit vreo revelatie speciala privitor la planeta Pamant.

„Teoria celui de-al saptelea mileniu” si fixarea de date

A invatat Ellen G. White faptul ca Isus se va intoarce la inceputul celui de-al saptelea mileniului?
Ellen White a crezut ca varsta pamantului este cam de sase mii de ani. (Vedeti intrebarea de mai inainte: „Varsta pamantului”). De asemenea, ea se astepta sa-l vada pe Isus revenind in zilele sale. Astfel, atunci cand a descris evenimentele viitoare ale timpului sfarsitului, dumneaei a scris despre domnia devastatoare a lui Satana ce a durat mai putin de sase mii de ani. (Vezi The Great Controversy, de exemplu : pag. 673). Nicaieri in scrierile sale Ellen White nu s-a referit la un calendar divin ce cuprinde sapte mileinii care corespund saptamanii creatiei. Ea s-a opus in mod constant oricarui efort de a calcula data (ziua sau anul) intoarcerii lui Hristos. Ea scria : „Mereu si mereu am fost avertizata referitor la fixarea de date. Nu va mai exista niciodata un mesaj a lui Dumnezeu care sa se bazeze pe o data ” (Selected Messages, cartea 1, pag. 188). Si : „Oricine va incepe sa proclame vreun mesaj ce anunta ora, ziua si anul venirii lui Hristos, acea persoana si-a lut asupra-i un jug si proclama o solie pe care Domnul nu i-a dat-o niciodata” (Review and Herald, 12 sept. 1893).
Sursa: www.adventist.ro