Ioel

Ioel

Nu se stie nimic despre profetul Ioel in afara de faptul ca era fiul lui Petuel (cap. 1,1). Lucrarea lui e caracterizata de iscusinta in folosirea limbii, o sintaxa bine echilibrata, si o poezie vie si impresionanta. Totusi, cartea nu contine nici o indicatie clara cu privire la perioada in care a trait profetul.
Este cu neputinta sa fixam data plagii distrugatoare a lacustelor pe care profetul o descrie atat de viu si o compara cu groaza apropiatei zile a judecatii. Invatatii se diferentiaza in mare masura in ce priveste conceptiile lor cu privire la timpul slujirii lui Ioel. Vechea generatie il aseaza in secolul al IX-lea i.Hr., in timp ce majoritatea comentatorilor sunt acum inclinati sa-l plaseze fie in timpul regelui Iosia, fie in perioada postexilica. Din moment ce nu exista nici o dovada decisiva pentru nici una din aceste trei conceptii, toate sunt prezentate aici:
1. Secolul al IX-lea. – Marile imperii ale Asiriei si Babiloniei nu apar in orizontul profetului. Astfel, el pare sa fi lucrat inainte de vremea cand Asiria se amesteca in treburile Palestinei. Din moment ce actele ostile ale popoarelor pagane savarsite impotriva lui Iuda (cap. 3,4.etc.) pare sa se refere la acelea raportate in 2Regi 8,20-22 si 2Cronici 21,8-10.16, in timp ce nimic nu indica spre necazurile provocate de Hazael, asa cum sunt raportate in 2Regi 12,17.18 si 2Cronici 24,23.24, s-a tras concluzia ca Ioel si-a dat soliile in perioada cuprinsa intre aceste doua evenimente.
Mai mult decat atat, s-a considerat ca lucrarea lui s-a desfasurat in perioada in care marele preot Iehoiada indeplinea functia de regent pentru regele copil Ioas (2Regi 11,17 la 12,2), fapt care ar explica de ce regele nu este amintit nicaieri in carte, pe cand in schimb serviciul la templu prospera.
2. Secolul al VII-lea. – Conceptia aceasta sustine ca lucrarea lui Ioel pare sa se incadreze in primii ani ai lui Iosia, cand puterea asiriana se apropia de sfarsitul ei, iar Babilonul era inca un regat slab. De aici vine absenta referirilor la aceste doua state din partea profetului. Intrucat Iosia a venit la tron pe cand era copil, Ioel trebuie sa fi trait in timpul unui regent, lucru care explica de ce nu aminteste nici un rege.
Mai mult, faptul ca popoarele Tirului si Sidonului nu apar ca natiuni ostile lui Iuda decat in ultimele decenii ale istoriei lor, ele fiind amintite de Ioel ca vrajmasi ai lui Iuda, pare de asemenea sa indice o data tarzie pentru lucrarea profetului. La aceasta se poate adauga mentionarea grecilor (cap. 3,6), care abia daca au jucat vreun rol in Istoria Orientului Apropiat mai inainte de secolul al VII-lea. Pentru aceste motive in comentariul acesta a fost adoptata datarea secolului al VII-lea pentru Ioel, desi nu exista dovezi decisive ca aceasta alegere este corecta.
  3. In perioada postexilica. – Absenta oricarei referiri la vreun rege al lui Iuda, la Asiria sau Babilon, referirea la ostilitatea Tirului si Sidonului si mentionarea grecilor, au fost considerate de unii comentatori drept dovezi pentru o datare postexilica a lui Ioel. Totusi, nu se face nici o referire nici la Persia, lucru de asteptat daca scrierea ar fi avut o data atat de tarzie. Faptul acesta slabeste argumentele in favoarea unei datari atat de tarzii.
Sursa: Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania