Iona 13.VOTEAZA CU INIMA / Teodor Hutanu


VOTEAZA CU INIMA
Teodor Hutanu

… alegeti astazi cui vreti sa slujiti… Iosua24,15

Cum va simtiti sub asaltul afiselor care insista sa treceti de partea lor? Majoritatea dintre noi, nefiind convinsi ca, trecand de partea lor, trecem si de partea noastra, nici nu ne-am grabit sa luam vreo decizie. Este bine sa permitem altora sa hotarasca in locul nostru?

Desigur, inertia exprimarii votului nostru are mai multe cauze. La urma urmelor, nu am dovedit-o noi insine de atatea ori ca, atunci cand sunt in joc interesele noastre reale, stim sa ne exprimam cu promptitudine? Probabil ca prezenta furtuna a alegerilor, care ne traverseaza societatea, nu rascoleste interese prea importante pentru noi. Nefiind convinsi ca votul nostru conteaza in vreun fel in balanta bunastarii noastre, am ales sa nu alegem pe nimeni. Prea multi „tatuci” vor sa ne castige inima, care refuza sa se arunce in bratele oricui.

Atrasi spre stanga si spre dreapta, suntem derutati de la stradania de a gasi linia de centru. Care este de fapt diferenta dintre toate aceste pretinse solutii unice pentru criza societatii noastre? Nu este de mirare ca ajungem intr-o situatie vrednica de plans, nemaistiind incotro sa mergem.

Ce-ar fi viata noastra cea de toate zilele fara „Tatal nostru”? Ultima speranta pentru toti cetatenii cu drept la vot, la viata si fericire, ramane: „Vie imparatia Ta, faca-se voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea de toate zilele, da-ne-o noua astazi…” Ce ne-am face fara „Tatal nostru”? Nu am deveni altceva decat un orfelinat, aflat in epuizanta si continua campanie de travestire a fiilor risipitori in mostenitori prosperi si respectabili. De aceea, adevaratul nostru Tata ne asteapta plin de mila la poarta intoarcerii, asa cum a tanjit si dupa locuitorii anticii Ninive: Si Mie sa nu-Mi fie mila de Ninive, cetatea cea mare, in care se afla mai mult de o suta douazeci de mii de oameni, care nu stiu sa deosebeasca dreapta de stanga lor, afara de o multime de vite? Iona 4,11.

Ce este stanga? Ce este dreapta? Unde este adevarul? Destul cu vestile rele! Vartejul campaniilor de alegeri, cheltuielile enorme care ne saracesc pe toti, absenteismul de la vot, repetarea primului tur… ne spun ca votarea cu inima se deruleaza pe fundalul unor interese mai inalte si mai profunde in acelasi timp. Exista o votare linistita, in care sunt implicate nazuintele vitale ale fiecarei persoane, indiferent de varsta. De la aceasta alegere, nu trebuie sa lipsesti, pentru ca, nevotand, alegi de fapt sa votezi impotriva ta. Cine nu este cu Mine, este impotriva Mea si cine nu strange cu Mine, risipeste Matei 12,30.

Biserica obisnuieste sa spuna ca „nu face politica”. Nici Evanghelia nu recomanda divizarea si certurile de partide. insa aceeasi Evanghelie ne invita insistent la alegere. Iata, iti pun azi inainte viata si binele, moartea si raul… Iau azi cerul si pamantul martori impotriva voastra, ca ti-am pus inainte viata si moartea, binecuvantarea si blestemul. Alege viata, ca sa traiesti tu si samanta ta, iubind pe Domnul Dumnezeul tau, ascultand de glasul Lui si lipindu-te de El: caci de aceasta atarna viata ta si lungimea zilelor tale Deuteronom 30, 15.19.20.

„Pe cine sa aleg?” este o intrebare solicitanta si dificila, din cauza multitudinii variantelor si nesigurantei programelor promise. Unii dintre noi sunt ispititi sa creada ca si in religie este la fel: prea multe biserici, iar promisiunile prea vagi! De aceea, Cartea alegatorului sincer – Biblia – ne descopera ca nu sunt decat doua optiuni, cu finalitati certe, singura variabila a ecuatiei mantuirii fiind doar decizia noastra. De aceea, pentru a deosebi stanga de dreapta, nu luati catalogul bisericilor, denominatiunilor sau partidelor religioase, ci deschideti Biblia. De la un capat la celalalt, ea este o campanie de alegere, candidatul la „viata veacului ce va sa vie” fiind tu insuti, pentru ca atat Isus, cat si Satana reprezinta destinul tau: viata sau moartea. De aceea, votul tau este o problema de viata si de moarte. Nu poti ramane indiferent.

Isus iti spune: Veniti la Mine toti cei truditi si impovarati si Eu va voi da odihna. Luati jugul Meu asupra voastra si invatati de la Mine, caci Eu sunt bland si smerit cu inima; si veti gasi odihna pentru sufletele voastre Matei 11, 28.29. Ai putea oare sa nu votezi cu inima? Vrei sa stii si promisiunile contracandidatului la fericirea ta? Chiar de la inceput de Biblie, el ne promite hotarat ca… nu vom muri! (Genesa 3,4). Astazi, in ziua votarii tale, el iti impune sa uiti cimitirele si jalea, doliul care iti umbreste amenintator viitorul, ignorand cutitul amintirii infipt in rana despartirii de cei dragi. Nu va inselati; adevarul despre acest candidat travestit in „inger de lumina” (2 Corinteni 11,14.15) este acesta: El de la inceput a fost ucigas; si nu sta in adevar, pentru ca in el nu este adevar. Ori de cate ori spune o minciuna, vorbeste din ale lui, caci este mincinos si tatal minciunii Ioan 8,44. Ah, cat de complicata este aceasta alegere!

Inima se opreste incurcata. Este greu sa votezi cand esti invadat de multitudinea candidatilor, dar este si mai greu sa sesizezi deosebirea dintre autentic si contrafacut. Iata, nu avem de ales intre doi candidati, ci sa recunoastem pe adevaratul candidat al inimii – Isus si sa ne ferim de adevaratul ei contracandidat – Satana.

Campania vrajmasului se bazeaza doar pe confuzie. Singura lui sansa de a ne ademeni este vraja Babilonului (Apocalipsa 17,3-6), care inverseaza sensul perceptiei noastre spirituale, facandu-ne sa credem ca Isus este Beelzebul, iar Satana este salvatorul inimii noastre (Matei 12,24; 24,5.24). Apoi ne trezim ca am votat ireversibil contra Duhului Sfant si este prea tarziu sa ne mai intoarcem: nu mai este alt tur de alegere, pentru ca nu mai este har – adica alta ocazie! (Matei 12,31.32; Apocalipsa 22,11). Astazi, mai poti inca vota. Astazi, daca auziti glasul Lui, nu va impietriti inimile… Sa luam dar bine seama, ca, atata vreme cat ramane in picioare fagaduinta intrarii in odihna Lui, nici unul din voi sa nu se pomeneasca venit prea tarziu… Astazi daca auziti glasul Lui, nu va impietriti inimile!… Ramane dar o odihna ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu… Sa ne grabim dar sa intram in odihna aceasta! Evrei 3, 8; 4,1.7.9.11.

Nu-i asa ca aceste apeluri sunt mai convingatoare decat orice afis electoral? Si pe cheltuiala cui? Extraordinar, aceasta campanie nu ne saraceste, ci ne imbogateste. Ati observat un contraafis „Pe banii cui?”, plasat peste afisele care insistau nemilos sa le votam? Recent, aceeasi mana nastrusnica si-a ortografiat descoperirea: „Aici sunt banii dumneavoastra!” Dureros de adevarat: daca banii ar fi fost la noi, nu i-am fi risipit pe garduri!

„Si Mie sa nu-Mi fie mila…?” Acelasi Tata jertfitor ne iese in cale la raspantiile drumurilor inimii, chemandu-ne la ordinea si bogatia imparatiei cerurilor (Matei 22,9). Cat de atragatoare si sublime sunt cuvintele apostolului Pavel: Caci cunoasteti harul Domnului nostru Isus Hristos. El, macar ca era bogat, S-a facut sarac pentru voi, pentru ca prin saracia Lui, voi sa va imbogatiti 2 Corinteni 8,9. Apostolul Petru ar putea continua: Caci stiti ca nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, ati fost rascumparati din felul vostru desert de vietuire, pe care-l mosteniserati de la parintii vostri, ci cu sangele scump al lui Hristos, Mielul fara cusur si fara prihana 1 Petru 1, 18.19. Da, aici nu sunt banii dumneavoastra, ci vesnicia dumneavoastra! Nu speranta ca va fi „un pic mai bine”, ci asigurarea ca va fi un cer nou si un pamant nou… El va sterge orice lacrima din ochii lor, si moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tanguire, nici tipat, nici durere, pentru ca lucrurile dintai au trecut Apocalipsa 22,1.4. Cum sa nu votezi cu inima?

„Pe banii cui?” Nu, mai degraba: „Pe viata cui?” Pe viata Mea, zice Domnul Dumnezeu, ca nu doresc moartea pacatosului, ci sa se intoarca de la calea lui si sa traiasca Ezechiel 33,11. De sase milenii, candidatul la distrugerea ta si-a adunat afisele iadului care nu mai pot acoperi frunzele smochinului prevestitor al venirii Fiului omului (Matei 24,32.33), care ne-a ales pentru imparatia Sa prin moartea Sa.

Mai este nevoie de inca un apel? Orice campanie adversa se destrama la Dealul Capatanii, acolo unde intelepciunea omenirii se intoarce acasa si devenim intelepti pentru a straluci in veac si in veci de veci (Daniel 12,3). Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica  Ioan 3,16. Pentru ca alegerea   care-ti sta in fata nu o poti nicidecum uita, opreste-te si recheama-ti acasa visurile si inima, priveste la familia ta, apoi deschide albumul cu chipurile celor dragi si voteaza: Caci pentru mine, a trai este Hristos… cat despre mine, eu si casa mea vom sluji Domnului Filipeni 1,21; Iosua 24,15. De dragul inimii strapunse pe crucea Golgotei, alege sa-ti daruiesti inima Singurului care ii poate reda vesnicia.

Daca te-ai hotarat sa alegi unicul candidat posibil pentru viata si fericirea ta, a venit momentul sa afli si adevarul acesta: tu insuti devii publicitate, mijlocind astfel salvarea multor dezorientati si naufragiati: Voi sunteti aratati ca fiind epistola lui Hristos scrisa… nu cu cerneala, ci cu Duhul Dumnezeului celui viu; nu pe niste table de piatra, ci pe niste table care sunt inimi de carne 2 Corinteni 3,3.
 
 
Sectiile de votare sunt inca deschise. O multime de etiopieni inca striga: Uite apa, ce ma impiedica sa fiu botezat? Fapte 8,36. imparatia cerurilor se ia inca cu navala (Matei 11,12). Este seara lumii si a istoriei. Ultimii alegatori se grabesc spre botezul cu apa si cu Duhul Sfant (Marcu 16,15.16). Tatal nostru te asteapta binevoitor: „Acesta este fiul meu, aceasta este fiica mea!” Aceasta este familia lui Dumnezeu: alege sa faci si tu parte din ea!

______________________________

de Teodor Hutanu. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.