Iosif

Iosif
Numele meu este Iosif. Știți ce înseamnă ”pestriț”? Cu picățele, asta înseamnă. Și dacă vreți să aflați cum arată haina mea cea pestriță, primită de la tatăl meu, căutați o Biblie colorată pentru copii și veți vedea acolo.
Dar de ce mi-a dat tatăl meu, pe care îl cheamă Iacov , o haină atât de frumoasă? Ei bine, dintre toți cei doisprezece copii ai lui, tatăl meu pe mine m-a iubit cel mai mult. M-a iubit din două motive: pentru că m-am născut când el era deja bîtrân și pentru că eu eram foarte ascultător.
Dar frații mei nu s-au bucurat deloc când au văzut ce haină frumoasă mi-a dat tatăl meu. Ba mai rău, au început să mă urască. Și ura lor a fost și mai mare când le-am povestit ce am visat într-o noapte. O, asta nu le-a plăcut de loc! Au crezut că sunt un mare lăudăros, dar eu nu le-am spus decât ce am visat.  Și visul meu era un vis venit de la Dumnezeu. Știu sigur că visul a venit de la Dumnezeu pentru că  s-a împlinit întocmai.
Atât de furioși au fost frații mei pe mine, căci într-o zi, pe cînd ei erau plecați cu oile la păscut, și tatăl meu m-a trimis să văd dacă frații mei sunt bine, sănătoși, ei și-au pus în gând să mă omoare. Dar Dumnezeu a avut milă de mine și prin bunăvoința fratelui meu Ruben, ei m-au lăsat în viață. În schimb, m-au aruncat  într-o groapă adâncă. Poate că aș fi murit acolo, dacă Dumnezeu nu ar fi avut planuri mari cu mine, și de fapt, chiar pentru viața lor și a poporului Israel.
Astfel, Dumnezeu a făcut să treacă pe acolo o caravană, niște oameni cu cămile. Erau niște negustori de sclavi. și un alt frate de-al meu, Iuda, le-a spus că ar fi mai potrivit să mă vând acelor oameni. Și așa au și făcut. și s-au întors acasă și l-au mințit pe tatăl meu că m-au  mâncat fiarele sălbatice.
Ce s-a întâmlat cu mine? O, cât de măreț este Dumnezeu! Am ajuns sclav, și nu mi-a fost deloc ușor. Mai apoi, am ajuns la închisoare, unde am stat multă vreme, și nici acolo nu a fost ușor. Dar Dumnezeu, care este plin de dragoste pentru copii Lui, a răsplătit ascultarea mea, și de părinți și de Dumnezeu, și m-a facut să fiu cel mai important om din Egipt, am fost al doilea om din  Egipt, imediat după faraon.
Și pe vremea aceea, avea să fină o foamete mare, care avea să țină 7 ani.  Dar Dumnezeu m-a înștințat, și astfeleu i-am spus lui Faraon descoperindu-i visul pe care acesta l-a visat. Ei bine foametea a venit și nu doar în Egipt ci și peste celelalte țări, iar oamenii veneau să cumpere mâncare din Egipt. De ce din Egipt? Pentru că Dumnezeu prin descoperirea visului mi-a spus ce trebuie să fac și astfel în anii de belșug am făcut provizii mari pentru a putea face față foametei ce va veni.
Ei bine, cine credeți că se aflau printere oamenii care au venit la mine să cumpere mâncare? Chiar frații mei! Vai, cât m-am bucurat cî i-am văzut” dar, pentru că nu m-au recunoscut, eu nu le-am spus de la început că sunt Iosif, fratele lor. Pentru că am vrut să văd dacă le pare rău că m-au vândut ca sclav și că au vrut să mă omoare.
În cele din urmă, mi-am dat seama că le pare rău de răul pe care mi l-au făcut. Când le-am spus cine sunt, ei au înlemnit de frică. Au crezut că am să mă răzbun pe ei. Dar eu nu aveam nicidecum de gând să mă răzbun! Căci i-am iubit, și i-am iubit chiar dacă mi-au făcut un rău atât de mare….. Astefl, ei au văzut, prin mine, mila și îndurarea lui Dumnezeu.
O, sunt atîtea de povestit despre viața mea. Pentru a descoperii toate întâmplările prin care am trecut și a afla amănunte despre ceea ce v-am spus acum, citiți vă rog în Biblie, în cartea Genezei, ultimile capitole.
În continuare am un joc pentru voi:
Descoperă făgăduința pe care Dumnezeu o face celor care Îl ascultă, despărțind corect cuvintele unele de altele:
”Domnulesteluminașimântuireamea:decinesămătem?Domnulestesprijinitorulviețiimele:decinesă-mifiefrică?”
Vă doresc succes!
Loredana Vasilescu
Sursa: http://azscrinul.ro