JIHAD-UL CRESTINILOR – autor Daniel Nitulescu

Jihad-ul creștinilor

Pronunţarea termenului “jihad”, “război sfânt”, crează încă emoţie intensă în rândul ascultătorilor, deoarece el duce inevitabil cu gândul la război în numele credinţei. Expresia “război în numele credinţei”, la rândul ei, este o construcţie neobişnuită deoarece, în mintea noastră, termenul “credinţă” este opus, contradictoriu şi incompatibil cu cel de “război”. Unii islamologi susţin că traducerea acestui termen prin “războiul sfânt” este în general tratată ca eronată. În sens religios, el a fost întotdeauna acceptat cu sensul de “luptă împotriva sinelui” (jihad al-nafs), “luptă împotriva relelor sau a lui Satan” (djihad al-saytan), dar şi ”luptă împotriva oricăror înclinaţii rele”, precum plăcerile trecătoare ale sinelui (jihadul cel mare),văzut de Profet ca superior luptei propriu-zise, numite jihadul cel mic.

Este islamul o religie radiclă şi sângeroasă? Coranul face lumina şi în acest sens: “Să vă spun cine este cel mai mare între oameni? Este bărbatul care ia frâul calului şi merge la război pe calea lui Allah.” Mai mult chiar, potrivit unei alte tradiţii, Mahomed ar fi afirmat: “Aş vrea să lupt în calea lui Allah şi să fiu ucis, apoi să fiu adus la viaţă ca iar să pot fi ucis”. Sub acest aspect, deci, jihadul este o datorie colectivă, stipulată prin versetul 2,212: “Războiul vă este orânduit şi el vă este urât”.

Observați? Avem înclinaţia naturală să opinăm despre alţii. Religia creştină vă este mai cunoscută, mă refer la dogmă. Prin definiţie, creştinsimul este religia păcii: ,,Dacă îţi dă cineva o palmă peste obraz, întoarce-l şi pe celălalt.” În acest punct teoretic între creştini şi musulmani este o diferenţă de la cer la pământ.

Având în vedere istoria, care religie o fi mai războinică? Greu de precizat. Afganistan, Irak, Vietnam sunt doar câteva nume de războaie “nesfinte”. Nu mai vorbim despre luptele surde dintre creştini şi creştini: războiul din Iugoslavia, dintre catolici şi protestanţi din Irlanda. N-am prea auzit de războaie între musulmani.

Până la urmă, cui i se potriveşte mai bine războiul? Legendarul Mahathma Ghandi, care a câştigat independenţa Indiei prin militantism pacifist, spunea: „Îmi place Hristosul vostru. Nu-mi plac creştinii voştri. Creştinii voştri sunt atât de diferiţi de Hristosul vostru. „ 

Daniel Niţulescu