Jocurile de noroc si etica

Jocurile de noroc si etica
 
Bogatia castigata fara truda scade, dar ce se strange incetul cu incetul, creste“ ( Prov 13:11). “Cine isi lucreaza campul are belsug de paine, dar cine alearga dupa lucruri de nimic, are belsug de saracie“ ( Prov 28:19 ).
Crestinii adventisti de ziua a saptea, in armonie cu conceptia biblica, cred ca munca sarguincioasa si cinstita este adevarata sursa a prosperitatii. Chiar si cand se desfasoara in conditii dificile, munca ramane o binecuvantare, nu doar pentru ca asigura existenta, ci si pentru faptul ca exerseaza credinta, modeleaza un caracter virtuos si consolideaza relatii sociale pozitive.
Cu toate ca formarea convingerilor si deprinderilor corecte privitoare la munca constituie o sarcina majora pentru familie, Biserica, scoala si pentru intreaga societate, natiunea romana este tot mai mult asaltata de mirajul unor castiguri fara munca. Fie ca ofera premii stimulatoare sau castiguri fabuloase care depasesc de multe ori castigul unei vieti intregi de munca onesta, fie ca este vorba de activitati care profita de slabiciuni ale legii sau incalca legea, efectul lor asupra milioanelor de cetateni este ruinator.
Acesta nu se limiteaza la sumele mai mari sau mai mici irosite, ci sunt subminate chiar temeliile judecatii sanatoase cu privire la munca si castig, si tocmai acum – intr-o perioada in care resimtim acut nevoia de a ne forma tipare corecte de gandire si de actiune. In consecinta, munca isi pierde orice atractivitate, iar speranta unui castig urias prin jocul sansei devine un substitut fals al activitatii. In euforia succesului, castigatorul ignora ca milioane de oameni au fost pagubiti. De aici, drumul pana la incalcarea legii este foarte scurt, dupa cum spune Scriptura: “ Cel ce vrea sa se imbogateasca repede nu ramane nepedepsit “ ( Prov 28:20 ).
Credinciosi Sfintelor Scripturi si determinati sa traim prin credinta in Dumnezeu si sa ne impotrivim tentatiilor oricaror castiguri care nu-si au acoperirea in munca sarguincioasa si cinstita, facem apel la toti crestinii onesti, in vederea initierii si sustinerii unor masuri educative si legislative clare, pentru stoparea acestui periculos atentat asupra valorilor fundamentale pe care se cladeste o societate sanatoasa.
Declaratie adoptata de catre delegatii la cea de-a 14-a Adunare Generala a Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a saptea din Romania, Cernica, 26 aprilie 2000.
Sursa: www.adventist.ro