LA MASA IMPACARII – autor Daniel Nitulescu

La masa împăcării

“Cina cea de Taină“ a lui Leonardo da Vinci este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase şi mai importante lucrări din istoria picturii. Leonardo da Vinci a terminat pictura destul de greu (1495-1497) din cauza preocupării sale obsedante în a găsi cele mai potrivite chipuri şi expresii pentru personajele sale. Se spune că cel mai mult şi-a cheltuit timpul pentru a găsi figura lui Isus.
Da Vinci avea un pictor pe care îl ura de moarte. S-a gândit mult timp cum ar putea să se răzbune pe el. În timp ce picta, i-a venit în minte o idee ”ingenioasă”. Chipul acestui pictor vrăjmaş avea să fie folosit în tablou în postura lui Iuda. În felul acesta, răzbunarea avea să fie pe termen lung. Răzbunare totală! Posteritatea urma să îl blameze multe secole pe trădător. După ce l-a imortalizat în culorile şi umbrele trădătorului, s-a apucat să picteze figura Mântuitorului. A încercat mult timp, dar în zadar. Ceva nu mergea. Nu era vorba de pensulă, culoare sau talent. Nici el nu ştia de ce nu putea să facă nici măcar un contur. În schimb, era tare fericit de ”prietenul” lui Isus oridecâteori se uita la el. A luat o pauză, apoi a încercat iar să picteze. Pensula îi tremura în mână. Era cuprins de un sentiment teribil de ură şi răzbunare. În timp ce încerca să-L imortalizeze pe Isus, ochii lui se jucau mulţumitori asupra chipului duşmanului. Mai târziu a realizat care era sursa neputinţei. Ura din suflet!  A şters chipul celui pe care îl ura şi a folosit ca mostră pentru imaginea lui Iuda fizionomia unui cerşător oarecare de pe străzile Italiei. Chipul lui Isus a început să prindă contur în pictura lui.
Rugăciunea “Tatăl nostru” să fie rugăciunea noastră de fiecare zi: “Şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri”. Vrei ca Isus să prindă chip în viaţa ta? Iartă-l pe aproapele tău. Atunci Luceafărul va răsări în fiecare zi în sufletul tău, transformându-te după chipul Lui.

Daniel Niţulescu