Legea egala pentru toti
Petra este una din cele mai interesante cetati antice. Un oras sapat in piatra, dominat de maretia muntilor si a scarii ce duce la templul lui Tamuz. In mijloc este un altar de piatra, pe care erau aduse jertfe omenesti. De aici se auzea pana departe strigatul disperat al victimilor care erau sacrificate in cinstea zeului. Acest cult avea origini foarte vechi, se pare ca venea dintr-o veche legenda din Ninive. Ea povesteste ca cu mult timp in urma, a cazut din cer in raul Eufrat, un ou urias. Porumbei au facut gramada in jurul lui si l-au clocit. Din el s-a nascut zeita Astartea. Ea la randul ei a nascut fecioara fiind, pe Tammuz, pe data de 25 decembrie. Este exact data pe care urmau crestinii sa o adopte pentru sarbatoarea Nasterii Domnului. Sa fie o simpla coincidenta? Sau poate dovada amestecarii crestinismului cu paganismul ?
Tamuz a fost omorat de un porc mistret si a fost plans timp de 40 de zile, apoi a inviat in trupul zeului Soare – luand chipul lui Baal. Romanii, mai tarziu, i-au pus numele Mitra. Prima zi a saptamanii era sarbatorita in cinstea zeului Tamuz – ziua soarelui .
Probabil ca va intrebati ce rost are aceasta legenda? Un ou urias… Astartea… Tammuz…. moarte… 40 de zile de post… sarbatori… Sant ritualuri pagane- ce au de-a face cu noi crestinii?
Este evident ca tot ce era paganesc a disparut dar in acelasi timp nu putem sa nu observam asemanarea dintre obiceiurile legate de Nasterea Domnului si aceste ritualuri? Data, postul de 40 de zile, ritualurile, masa de Craciun, focul, pomul nu au origini crestine. Din pacate ele au intrat in crestinism prin inlaturarea unei alte legi: Legea lui Dumnezeu. Dumnezeul Orientului era ciudat, Dumnezeu cerul – barbat si Terra femeie aveau “raporturi sexuale”. Din aceasta “uniune” se nastea ploaia si apoi verdeata. Cultul fertilitatii. Pentru a da putere “dumnezeirii” paganii in templele lor reproduceau acest proces in prostitutie sacra. Ritualurile sale sunt greu de inteles chiar si in cultura noastra moderna.
In totala opozite cu idolatria si imoralitatea lui Tamuz este o alta Lege: Legea lui Dumnezeu. Ea condamna crima, minciuna si imoralitatea. Ea este Legea dragostei. Dragoste adevarata. Isus spune: Daca ma iubiti ve-ti pazi poruncile Mele Ioan 14;15. Cine are poruncile Mele şi le păzeşte, acela Mă iubeşte; şi cine Mă iubeşte, va fi iubit de Tatăl Meu. Eu îl voi iubi, şi Mă voi arăta lui.“Ion 14;21 Dacă păziţi poruncile Mele, veţi rămînea în dragostea Mea, după cum şi Eu am păzit poruncile Tatălui Meu, şi rămîn în dragostea Lui. Ioan 15:10.
Observarea Legii lui Dumnezeu nu ne salveaza dar ne face in stare sa ne bucuram de rezultatul salvarii.
Ellen White spunea: Legea aceasta este ecoul glasului lui Dumnezeu: “Mai sfânt, tot mai sfânt”. Inimile voastre sã fie umplute cu o arzãtoare dorintã dupã neprihãnirea Sa, {AA 567} Daca zeii pagani cereau jertfe dupa legea lui Tamuz, Isus dupa legea Sa s-a dat ca jertfa pentru pacatele noastre. Iata diferenta fundamentala: Isus ne iubeste.
Se povesteste despre un sclav batran ca a ajuns la capatul puterilor si a refuzat sa mai lucreze. Ii era totuna daca traia sau murea. Stapanul a incercat in zadar sa-l faca sa lucreze. In cele din urma a decis sa il vanda. Atunci cand a fost vandut , sclavul a tipat in gura mare la noul stapan… “Sa stii ca nu voi lucra…” “Nu da banii, fiindca nu voi lucra pentru tine” Cand au iesti din piata, noul stapan s-a intors spre el: “Am auzit ca nu vei lucra, nici nu te-am cumparat pentru aceata, ai lucrat suficient, te-am cumparat sa te eliberez.” Uimit sclavul s-a aruncat la picioarele stapanului: “Iti voi sluji pentru toata viata.”
La sarbatore Nasterii Lui sa ne pregatim de intalnirea cu EL. Doar El ne da libertate.
Va doresc o saptamana buna.
Lupu Corneliu Benone
Sursa: http://www.adventist.it