Libertate religioasa

Libertate religioasa

 
Timp de peste un secol, adventistii de ziua a saptea au fost promotori activi ai libertatii religioase. Noi recunoastem nevoia de a apara libertatea religioasa si de constiinta ca drept fundamental al omului, in armonie cu documentele Natiunilor Unite.
Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea este prezenta in 209 tari. Cu unele exceptii, adventistii constituie totusi o minoritate religioasa si au existat situatii in care ei au fost subiectul restrictiilor si discriminarii. De aceea, au simtit ca este necesar sa se situeze in favoarea drepturilor omului.
Ca cetateni loiali, adventistii cred ca au dreptul la libertatea religiei, respectand drepturile egale ale altora. Aceasta implica libertatea de intrunire pentru instruire si inchinare, inchinarea in ziua a saptea a saptamanii ( sambata ) si raspandirea convingerilor religioase prin predicare publica, sau prin mass-media. Aceasta libertate mai include dreptul cuiva de a-si schimba religia, precum si invitarea respectuoasa a altora de a face lucrul acesta. Orice persoana are dreptul de a pretinde intelegere ori de cate ori constiinta nu-i permite sa participe la anumite servicii publice, cum ar fi purtarea armelor. Cand Bisericilor li se ofera acces la mijloacele de informare, adventistii trebuie implicati fara partinire.
Noi vom continua sa cooperam cu cei care apara libertatea religioasa pentru toti oamenii, inclusiv pentru aceia cu care noi s-ar putea sa nu fim de acord.
Aceasta declaratie a fost votata de catre Comitetul Administrativ al Conferintei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea si autorizata de catre Presedintele acesteia, Robert Folkenberg, la sesiunea generala de la Utrecht, Olanda, in perioada 29 iunie-8 iulie 1995.
Sursa: www.adventist.ro