Libertatea religioasa a minoritatilor

Libertatea religioasa a minoritatilor

 
In decursul istoriei, minoritatile religioase au fost adesea subiectul discriminarii si al persecutiei deschise. Intoleranta religioasa si prejudecatile sunt din nou in actualitate. In ciuda afirmarii libertatii oricarei persoane de a adopta si raspandi convingeri religioase si de a-si schimba religia – afirmatii sustinute prin instrumentele Natiunilor Unite si prin documentele cuprinse in “Declaratia internationala a drepturilor” – multe tari neaga cetatenilor lor aceste drepturi.
Instrumentele juridice internationale condamna discriminarea impotriva minoritatilor, dar in mod tragic, unele tari au publicat liste de grupari religioase descrise ca secte potential periculoase.S-au format comisii anti-secte, a fost educat personal care sa investigheze si au fost adoptate legi restrictive. Sute de mii de credinciosi nevinovati sunt priviti in mod oficial cu neincredere si sunt tratati ca cetateni de categoria a doua. Toate acestea violeaza libertatea religioasa, care este dreptul fundamental si esential al fiintelor umane. Adventistii de ziua a saptea cred in ascultarea fata de legile pamantesti atata timp cat acestea nu intra in conflict cu legile lui Dumnezeu. Noi ne opunem oricarei legi, activitati, sau oricarei strategii care ar conduce la discriminarea minoritatilor religioase.
Biserica Adventista de Ziua a Saptea apara libertatea religioasa pentru toti oamenii si se situeaza in favoarea separarii Bisericii de stat. Scriptura invata ca Dumnezeu, care a dat viata, a dat si libertate de alegere. Dumnezeu nu accepta decat inchinarea care-I este adusa in mod liber. Adventistii de ziua a saptea mai cred ca legea trebuie aplicata in mod corect, fara favoruri. Noi afirmam ca nici o grupare religioasa nu trebuie sa fie judecata doar pentru ca unii adepti par a fi extremisti. Restrangerea libertatii religioase are loc atunci cand un comportament agresiv, sau violent violeaza drepturile altora.
In conformitate cu articolul 18 al “Declaratiei Universale a Drepturilor Omului”, adoptate de Natiunile Unite si cu alte instrumente internationale si in armonie cu convingerile si istoria ei, Biserica Adventista de Ziua a Saptea este pe deplin angajata in promovarea, apararea si ocrotirea libertatii religioase a oricarei persoane, din orice parte a lumii. Noi vom continua sa colaboram cu “Comisia pentru Drepturile Omului” a Natiunilor Unite si cu alte agentii internationale si organizatii religioase pentru a incuraja fiecare tara sa garanteze dreptul fundamentel al libertatii religioase. In plus, vom promova dialogul si mai buna intelegere intre autoritatile guvernamentale si oamenii care apartin minoritatilor religioase.
Aceasta declaratie a fost votata in timpul Consiliului anual al Conferintei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, desfasurat pe 29 septembrie 1999, la Silver Spring, Maryland.
Sursa: www.adventist.ro