Lupta macabeica pentru independenta

Lupta macabeica pentru independenta
Ionatan castiga stapanirea peste Iudeea. – Domnia lui Demetrius I nu a durat mult timp. In curs de cativa ani revoltele din Imperiul seleucid au dat lui Ionatan prilej de a intari pozitia casei hasmoneice si a Iudeei. Alexandru Balas, un debil sprijinit de Attalus din Pergam, drept presupusul fiu al lui Antioh Epifanul, a fost recunoscut de Roma si sprijinit de Ptolemeu VI Filometor al Egiptului ca pretendent la tronul seleucid contra lui Demetrius I. In 153/52 el a fost instalat in Ptolemaida, un port la sud de Tir. Cautand un avantaj printr-un stat tampon in Palestina, ambii rivali au oferit stimulente lui Ionatan.
Demetrius a redat ostaticii lui Ionatan, a abandonat garnizoanele din Iudea si, in cele din urma, a oferit libertate deplina Hasmoneilor. Pentru a nu fi intrecut, Alexandru Balas, facand pe Ionatan mare preot in 153, i-a castigat sprijinul. La scurt timp, Alexnadru Balas cu aliatii sai au biruit si au omorat pe Demetrius. Ionatan, noul mare preot, a mers la Ptolemaida la casatoria noului rege cu fiica lui Ptolemeu, Cleopatra Thea (nepoata a primei Cleopatra, dar nu una din cele sapte regine ale Egiptului care au purtat numele acesta [vezi p. 24]). Cu ocazia aceasta, Ionatan a fost facut general si guvernator in Palestina. In felul acesta casa Macabeica sau Hasmoneica a ajuns la conducerea natiunii iudaice in anul 151/50.
Ionatan castiga un punct de sprijin in Samaria. – Cand tanarul Demetrius Nicator, fiul lui Demetrius I, adevarata odrasla a casei Seleucide, a patruns in Siria de Nord pentru a demite pe Alexandru Balas, Ionatan a luat partea lui Balas impotriva guvernatorului Coele-Siriei, care imbratisa cauza lui Demetrius. In luptele acestea Ionatan a cucerit Iopa, Asdodul si Ascalonul. Dar Ptolemeu acum a repudiat pe Alexandru Balas si a dat pe Cleopatra lui Demetrius, pe care l-a instalat ca Demetrius II in 146.
In razboiul care a urmat atat Balas, cat si Ptolemeu au fost ucisi. Demtrius II a fost incapabil de a domni cu o mana forte. In ciuda plangerilor adresate regelui de catre garnizoana din Ierusalim si de catre iudeii liberali, Ionatan a domolit pe tanarul Demetrius cu daruri scumpe si in felul acesta a fost biruitor. El a fost confirmat ca mare preot si i s-a dat controlul mai multor districte importante din Samaria.
In anul 145 i.Hr., Tryphon, un conducator militar din Apamea, a mers contra Antiohiei, a respins pe Demetrius spre cetatile de pe tarm si a intronat pe fiul prunc al lui Balas si al Cleopatrei Thea ca Antioh VI. Ionatan, gandind ca aceasta schimbare ii oferea o noua ocazie pentru propasirea mai de partea unui stat iudeu, a incheiat alianta cu Antioh VI prin Tryphon. Pe vremea aceea a trimis o noua solie la Senatul Romei in nadejdea de a promova ofertele facute de catre Iuda. Tryphon, sub masca prieteniei, a arestat cu inselaciune pe Ionatan si l-a ucis, probabil in 143/42; dar, avand nevoie de mai multi oameni, Tryphon nu a mai continuat cu asasinarea acestora. Intorcandu-se la Antiohia, el a detronat pe copilul Antioh VI si s-a facut pe sine dictator, dar Demetrius II inca detinea provinciile de pe tarm.
Simon – Mare preot, principe. – Fratele lui Ionatan, Simon, a preluat de indata raspunderea Hasmoneilor la Ierusalim. Ca razbunare pentru uciderea fratelui sau, Simon a oferit sprijinul sau lui Demetrius II. In schimb statul iudaic a fost practic facut liber, toate restantele in tribut fiind anulate si tributul viitor desfiintat. Garnizoana seleucida din Ierusalim a fost adusa la supunere prin infometare si iudeii considerau ca ultima piedica fata de independenta lor fusese inlaturata in 143/42.
La data sarbatorilor din luna a sasea in 141 poporul in adunare formala a conferit functia de mare preot casei lui Hashmon si Simon a primit titlul de „Mare Preot si general si etnarh (conducator al poporului lui Dumnezeu)”. Statul iudeu era acum independent din punct de vedere politic si a inceput sa se extinda mai departe prin cucerirea cetatilor Iopa si Gazara (Ghezer).
In 141/40 Demetrius II s-a dus sa se lupte cu partii si curand a fost luat prizonier. Dandu-si seama ce ostatic valoros poate fi, partii i-au aratat toata amabilitatea si i-au dat o fiica a regelui part. In 139/38 fratele sau Antioh Sidetes a patruns in Siria, nadajduind sa alunge pe Tryphon si sa readuca regatul la casa lui Seleucus. Cleopatra Thea, afland de casatoria sotului ei cu o printesa parta, a dat mana si sprijinul ei fratelui lui, Antioh.
Atunci Tryphon a ucis pe copilul Antioh VI, dar in decurs de cateva saptamani a fost prins si constrans sa se sinucida. In felul acesta Antioh VII Sidates a castigat tronul. Fiind un rege puternic, el a hotarat ca Palestina sa fie adusa sub stapanire. Insa prima lui incercare a dat gres si timp de trei ani Iudea a avut o forma de pace. Apoi in 135, la o sarbatoare din Ierusalim, Simon si-a gasit moartea prin tradarea unui ginere. Fiul lui Simon, Ioan Hircan, a impiedicat pe asasin de a lua conducerea si a fost instalat in locul tatalui sau ca mare preot.
  Sursa: Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania