Luptele gladiatorilor oprite …

Luptele gladiatorilor oprite în Roma din cauza unui călugăr.

În Roma antică, o formă populară de divertisment erau luptele de gladiatori. Dacă ați văzut filmul Gladiator, aveți o idee despre cât  erau: violenți, cruzi și adesea sfârșind în moartea luptatorilor – totul doar pentru divertisment.

Jocurile de gladiator nu se mai desfășoară în mod evident la Roma astăzi. Atunci când s-au oprit? Știm de fapt ziua exactă: 1 ianuarie, A.D. 404.

Și a fost din cauza unui câlugăr.

Telemaca era un călugăr ascent din Est care, la venirea la Roma a fost îngrozit de cruzimea jocurilor de gladiatori. Chiar dacă creștinismul a fost făcută religia oficială a Romei de către împăratul Teodosie în anul 380 d.Hr. jocurile însă au continuat.

Conform scrierilor episcopului Teodoret din Cyrus din secolul al V-lea, Telemaca a fugit în mijlocul jocurilor de gladiator și a încercat să oprească fizic gladiatorii ca să nu mai lupte. Spectatorii au fost atât de supărați, încât l-au ucis pe loc.

Împăratul Honorius a fost atât de deranjat de uciderea sfântului călugăr, încât a interzis din acea zi jocurile de gladiatori. Jocurile Nu au mai fost niciodată reluate.

Care sunt nedreptățile din zilele noastre? Și cum ne-ar putea folosi Dumnezeu să le punem capăt, chiar dacă aceasta ar înseamna să ne sacrificăm viata?