Mai este vreme sau e prea tarziu?

Mai este vreme sau e prea tarziu?
Care este varsta cea mai potrivita pentru pocainta – tineretea, batranetea sau varsta de mijloc? Intrebarea aceasta i-a dat de gandit si sorei Maris Maria. In cele din urma, dansa a gasit raspunsul, dar, din nefericire, pentru sotul dansei acest raspuns a fost tardiv.
Ma numesc Maris Maria, locuiesc in localitatea Siria, judetul Arad, si fac parte din Biserica Adventista Horeb. M-am nascut in judetul Maramures, la Viseul de Jos, intr-o familie ortodoxa cu multi copii. Copilaria mi-a lasat amintiri frumoase. De exemplu, imi amintesc cum stateam seara tarziu langa tatal meu care ne citea din Biblie.
Martora la deportarea evreilor
Pe cand aveam 15-16 ani am fost martora la deportarea evreilor. Erau convoaie lungi de oameni. Strigau ca le este sete, dar nimeni nu le dadea un pahar cu apa. M-am gandit ca poate ar fi bine sa le dau eu, dar cand am indreptat cana cu apa spre ei, cei care conduceau convoiul si ii pazeau au strigat la mine:
– Vrei sa mergi si tu cu ei?
Mi-a ramas multa vreme vie in minte acea imagine trista, insa pe atunci nu stiam nimic despre poporul ales, despre faptul ca ei au ales exilul din cuvintele: „Asupra noastra sa cada sangele Lui…” si din cauza aceasta au fost imprastiati pe toata fata pamantului.
„Hai, mai Gheorghe, sa ne pocaim si noi, ca acum suntem batrani!”
In urma casatoriei, m-am mutat in judetul Arad, in localitatea Siria. Viata mi-am trait-o asa cum si-o traiesc majoritatea crestinilor: mancare, mancare; distractie, distractie; bautura, bautura. Cat despre ziua de inchinare, am tinut-o asa cum o tin majoritatea oamenilor: am fiert, am copt, am horit… Numai la sapa nu era voie sa mergi.
Mai tarziu, am fost internata in spital si cred ca nu intamplator am primit o Biblie de la o tanara cu numele Balan, care acum locuieste in Maderat. M-am uitat peste ea, dar nu am stiut sa citesc. Cunosteam doar cateva litere. De multe ori ii ziceam sotului meu:
– Hai, mai Gheorghe, sa ne pocaim si noi, ca acum suntem batrani!
Dar el imi raspundea:
– Lasa, Marie,  ca mai avem vreme!
Si asa a mai trecut ceva timp. Acum el nu mai este, a decedat, dar nu a apucat sa se pocaiasca.
„Astazi, daca auziti glasul Lui, nu va impietriti inimile…” (Evrei 3:7-8)
„Cum sa ma botez asa batrana?”
Dupa Revolutie, a venit la noi un om cu numele Anta Teodor ca sa ma invite la el acasa unde se tineau seminarii pentru cunoasterea adevarului. Am raspuns acestei invitatii si in fiecare duminica mergeam impreuna cu doua nepoate si cu inca o vecina care venea insotita de nepoata ei. Aici am parcurs seminariile din Apocalipsa, din care am aflat adevarul. Mi-au placut foarte mult aceste seminarii. Am participat 14 persoane, dar din nefericire in final am ramas numai eu. Aici am cunoscut-o si pe sotia lui Teodor, pe Elena. Am invatat cantecele, ne-am rugat impreuna, iar cand am terminat studiul, pentru ca nu aveam nici o absenta, am primit o Biblie frumoasa cu cruce pe ea. Apoi am inceput sa invat sa citesc din Biblie.
Intr-o ocazie, Elena m-a intrebat daca as vrea sa ma botez.
– Cum sa ma botez, asa batrana? Am intrebat-o eu mirata.
„Nu pot sa uit ziua aceea minunata…”
Sora Elena s-a intristat auzind raspunsul meu, dar nu mi-a zis nimic. M-a pus pe lista ei de rugaciune, a postit si s-a rugat pentru mine. Sunt sigura ca toate acestea au avut o contributie importanta la decizia mea pentru botez..
Nu pot sa uit ziua aceea minunata cand au venit si frati de la Maderat cu fanfara, iar fratele Sacui a oficiat botezul. Evenimentul acesta maret a avut loc intr-un mare baraj, la Tant. Acolo era foarte multa lume la baie. Au parasi plaja si au venit sa priveasca la marturisirea publica a ingroparii omului vechi si la scoaterea omului nou din apa.
Acum sunt batrana si bolnava, dar ma rog Domnului sa-mi dea putere si sanatate pentru ca in zilele pe care le mai am de trait pe pamant sa fac voia Sa si sa-mi vad si nepotii ca se intorc la El, pentru ca ma rog foarte mult pentru ei. Domnul sa fie laudat pentru marea minune pe care a savarsit-o in viata mea, pentru ca Evanghelia a ajuns in viata mea si in casa mea!
„Si am vazut un alt inger care zbura prin mijlocul cerului cu o Evanghelie vesnica, pentru ca s-o vesteasca tuturor locuitorilor pamantului, oricarui neam, oricarei semintii, oricarei limbi si oricarui norod.” (Apoc. 14:6)
„Iau azi cerul si pamantul martori impotriva voastra ca ti-am pus inainte viata si moartea, binecuvantarea si blestemul. Alege viata, ca sa traiesti…” (Deut. 30:19)
Marius Maria
Sursa: Revista „Experiente pe calea ingusta”