Maleahi

Maleahi

Nu se stie daca Maleahi este numele autorului sau numai titlul unui autor altfel anonim, din moment ce Maleahi inseamna „solul meu”. Daca a doua ipoteza este adevarata, atunci lucrarea lui este unica lucrare anonima dintre cartile profetice ale Vechiului Testament. Totusi, nu exista nici un motiv intemeiat pentru care Maleahi sa nu fie considerat un nume propriu.
Nu numai ca Maleahi este ultimul din sirul profetilor; este si ultima carte profetica produsa in perioada pre-crestina. Soliile ei arata ca a fost scrisa dupa vremea regatului lui Iuda, pe cand tara era condusa de un guvernator (cap. 1,8), fapt care indica perioada persana. Se pare ca templul era rezidit, iar jertfele aduse cu regularitate pe vremea activitatii profetului (cap. 1,7-10).
Diferitele abuzuri condamnate de Maleahi erau, in general, la fel cu acelea pe care le-a gasit Neemia cand s-a intors la Ierusalim pentru al doilea mandat de guvernator (Maleahi 3,8.9; comp. Neemia 13,10-12; Maleahi 2,11-16; comp. Neemia 13,23-27).
Din nefericire, al doilea mandat ca guvernator al lui Neemia, nu poate fi datat, lucru care ingreuneaza intrucatva datarea Maleahi. Primul mandat al lui Neemia a durat de la 444 pana la 432 i.Hr. (cap. 5,14), dupa care a fost rechemat in Persia. Acolo a ramas pentru o perioada nedeterminata inainte de reintoarcerea in Iudeea si descoperirea abuzurilor descrise in cap. 13. Acestea au fost remediate de actiunile viguroase ale guvernatorului.
Aceasta ne determina sa tragem concluzia ca lucrarea lui Maleahi poate sa fi urmat dupa primul mandat al lui Neemia ca guvernator, insa a precedat intoarcerea lui la Ierusalim din capitala persana. In consecinta, cartea poate fi datata probabil in jurul anului 425 i.Hr.
Sursa: Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania