Mancarea ideala

Mancarea ideala
 “Caci Imparatia lui Dumnezeu nu este mancare şi bautura, ci neprihanire, pace şi bucurie in Duhul Sfant.”
Chiar daca mancarea nu este partea principala a vietii, totuşi nu poate fi neglijata fara consecinte serioase. Intrebarea “Ce vom manca?” poate deveni o exprimare a ingrijorarilor generate de necredinta in purtarea plina de grija a Tatalui nostru ceresc, sau poate constitui o framantare anxioasa dupa dieta cea mai sanatoasa. Cand devenim conştienti de prezenta elementelor cu potential daunator  in alimentele pe care le consumam şi privim la portmoneul aproape gol, intampinam greutati in a ne alege meniul. Iata cateva trasaturi a evangheliei din….. bucatarie.
1. Mancarea sa fie un “supliment.” Bucuria ce deriva din cunoaşterea lui Dumnezeu
trebuie sa fie dominanta vietii. Hrana principala a creştinului este Cuvantul. Daca simt mai multa satisfactie cand ma aflu la o masa bogata,  decat in timp ce studiez Sfanta Scriptura, probabil ca am tendinta de a face din pantece, “dumnezeul meu.” Dar daca pentru mine bucatele cele mai gustoase sunt ascultarea de glasul Domnului, am ocupat locul Mariei care şi-a ales partea cea buna, stand la picioarele lui Isus şi uitand de mancare. Comuniunea cu Dumnezeu nu va elimina folosirea hranei, cu toate ca o perioada de post este o ocazie exceptionala de a cultiva partaşia cu Hristos. Dupa ce m-am hranit pe saturate cu hrana spirituala voi aprecia şi “suplimentul” pentru trup – hrana fizica. Atunci eu traiesc efectiv in Imparatie, partaş cu Cel ce a  spus: “Mincarea mea este sa fac voia Celui ce M-a trimis şi sa implinesc lucrarea Lui.”
2.    Varietatea este o alta caracteristica a dietei ideale. Prima porunca data omului este cea referitoare la mancare.  Restrictia era foarte mica comparativ cu libertatea. Mii de fructe puteau fi mancate doar unul singur nu. Pacatul distorsioneaza optica facandu-ne sa credem ca pentru a manca sanatos e necesar sa ne abtinem de la multe alimente. Dumnezeu a presarat elementele nutritive in toate fructele, legumele, cerealele, nucile,etc.,  spunand “Iata ca v-am dat orice iarba… şi orice pom…, aceasta sa fie hrana voastra” . Mancarea vegetariana este mult mai bogata şi mai diversa, dar cu aceasta conditie, sa nu fie limitata in mod neintelept la doua-trei alimentecare pe care le avem la indemina şi cu care ne-am obişnuit. Sunt zone geografice unde diversitatea alimentara este destul de greu de realizat. In afara de produse lactate, cartofi, fasole şi mere cu greu mai poti procura alceva. Pana vom ajunge sa mancam in fiecare luna un altfel de soi de fructe din pomul vietii, vom fi mereu “strangulati” in dieta noastra, de saracie,  de obiceiurile familiei sau de neştiinta. Totuşi sa facem dieta noastra cat mai diversa posibil, fara a include in ea şi “pomul oprit”.
3.   Partaşia sau atmosfera mesei este de o importanta deloc neglijabila. “Mai bine o bucata de paine uscata cu pace decat o casa plina de carnuri, cu cearta.”  Orice ocazie de servire a mesei sa fie cea mai placuta parte a programului familiei. Sa poti manca la masa atat cu “vameşii şi cu pacatoşii” cat şi cu “fariseii” cei foarte scrupuloşi şi pretentioşi, inseamna ca ai invatat de la Marele Exemplu. O cantare impreuna cu familia, urmata de multumirea din toata inima exprimata in rugaciune, eliminand orice prilej de suparare sau amaraciune, unde fiecare poate servi dupa propria placere alimentele binecuvantate de Dumnezeu, iar cei prezenti se bucura unul de celalalt, poate compensa multe aspecte ale saraciei.  Iata componentele hranei ideale.
Sursa: www.cercetatiscripturile.org