Meditatii despre casnicie

Ganduri pentru cei doi miri

Stateam rezemat de pervazul geamului, respirand adanc si bucurandu-ma de linistea si de aerul proaspat al diminetii. La un moment dat, un glas de copil incepu sa strige:
–Mami!Mami!
— Da dragul meu.Ce este?
–A venit primavara!A venit primavara!

Glasul mamei intreba din nou:
–De unde stii?
–Au venit berzele!

Si intrebarea mamei m-a surprins:
–Cate ai vazut??
–Una, raspunse nevinovat copilul.

Iar mama raspunse:
–Dragul meu n-a venit inca primavara.Primavara va veni doar cand ai sa vezi doua!!
La voi a venit primavara…pentru ca sunteti doi. A venit primavara… in august. Putin mai tarziu, dar la timp.
Dragii mei azi e ziua voastra. Sunteti frumosi, zambitori, in centrul atentiei si obiceiul este ca in aceasta zi toata lumea sa va spuna lucruri pe care sa le tineti minte viata-ntreaga. Si m-am tot gandit cum sa rastorn traditia aceasta. Asa ca mi-am propus sa va spun cateva lucruri pe care de astazi trebuie sa le uitati.
1.”EU”—de azi inainte trebuie ca acest cuvant sa dispara din dictionarul vostru:
–eu merg la cumparaturi
–eu imi las patul nefacut sau haine imprastiate
–eu cheltui tot salariul si nu ma intreaba nimeni
–eu vorbesc prea tare
–eu decid …
De azi inainte se schimba si va trebui sa invatati un nou cuvant: “Noi”
–noi cheltuim banii
–noi facem ordine
–noi adunam vasele sau hainele imprastiate
–noi facem cumparaturi
La un magazin de haine un sot si o sotie vin sa caute ceva pentru ei. Sotia probeaza o rochie si vanzatoarea ii spune ca ii sta foarte bine, ca merita sa fie cumparata, ca e facuta parca pentru ea. Sotia priveste scurt spre sot si, dandu-si seama din privirea lui ca lui nu-i place,  raspunde simplu:
–Nu , multumesc!
–De ce ? intreaba curioasa vanzatoarea
–Pentru ca sotului meu nu-i place!
–Aoleu! De parca el ar purta-o! Ce va pasa? Dumneavoastra decideti!
–Da, asa este- raspunse sotia zambind .Dar eu vreau sa port rochia mergand de mana cu el pe strada nu singura.

Deci nu “eu” ci “ noi”
2.”Singur” e al doilea cuvant pe care ar trebui sa-l uitati. De azi inainte nu mai sunteti singuri: nici la cumparaturi, nici la biserica, nici in bucatarie , nici la plimbare.Prin urmare, nu faceti singuri cumparaturi ci impreuna; nu plecati in vizita singuri, ci impreuna; nu veniti singuri la biserica, ci impreuna……Nu va faceti programe separate, nu plecati in directii diferite si nu faceti doar ce va place voua, ci ce va place amandurora.
3. “ Ai mei”,”ai tai” – sunt cuvinte pe care trebuie de azi sa le uitati.
–Las ca vad io ca nu-ti palce mancarea mea. Eu nu gatesc ca mama ta.
–Stiu ca n-am atatia bani ca ai tai, dar las ca ne descurcam.
–Spune-le alor tai sa nu mai stea asa de mult cand vin la noi.
–Azi mergem la ai mei, weekend-ul viitor la ai tai..
.
Nu mai exista “ ai mei” si “ ai tai”.Aveti doua familii care au avut grija de voi, v-au crescut si datorita lor sunteti aici. De azi inainte ei sunt “ai nostri” si sunteti in mare avantaj. Aveti nu doi parinti ci patru.
Spre final, o vorba spune ca orice calatorie , oricat de lunga ar fi, incepe cu un singur pas. Pentru voi primul pas e aici , la altar… As vrea sa va spun si un lucru pe care sa-l tineti minte.Un proverb danez spune: “Un sot surd si o nevasta oarba vor fi intotdeauna un cuplu fericit” Asadar, dragul meu mire, atunci cand ti se pare ca sunt prea multe de auzit, prea multe de ascultat si prea multe cuvinte pe minut, mai prefa-te si ca nu auzi!
Si, draga mireasa,  atunci cand sunt prea multe de vazut, prea multe ne la locul lor, prea multe care te scot din sarite, mai prefa-te si ca nu vezi !Si atunci totul va merge bine.
Ati spus la starea civila DA pentru toata viata. Chiar mai mult decat atat: e pentru vesnicie!! Iar Dumnezeu a promis sa mearga alaturi de voi. Mergeti si voi alaturi de El pentru ca drumul vostru sa nu se termine niciodata!
Ionut Coman
 
 

„BEA APA DIN FANTANA TA”


Valea Gherar, un pamant strain pentru copiii fagaduintei, a fost scena unor evenimente semnificative din viata lui Avraam si a lui Isaac. Apa era unul dintre bunurile cele mai pretuite si disputate. Avraam sapase fantani pe care, mai tarziu, filistenii le distrusesera, umplandu-le cu pamant. „Isaac a sapat din nou fantanile de apa pe care le sapasera robii tatalui sau Avraam… si le-au pus iarasi aceleasi nume”. „Niste robi ai lui Isaac au venit sa-i vorbeasca de fantana pe care o sapau, si i-au zis: ‘Am dat de apa'”. (Gen. 26:18.32)
Imaginea aceasta da un nou sens sfatului pe care ni-l da inteleptul in Prov. 5:15: „Bea apa din fantana ta, si din izvoarele putului tau… Izvorul tau sa fie binecuvantat, si bucura-te de nevasta tineretii tale. Cerboaica iubita, caprioara placuta: fii imbatat tot timpul de dragalasiile ei, fii indragostit necurmat de dragostea ei.”
Isus ne duce la o intelegere si mai profunda in conversatia Sa cu o femeie care esuase in cele cinci casnicii pe care le avusese. El a spus: „Oricui bea din apa aceasta, ii va fi iarasi sete. Dar oricui va bea din apa pe care i-o dau Eu, in veac nu-i va fi sete; ba inca apa, pe care i-o voi da Eu, se va preface in el intr-un izvor de apa, care va tasni in viata vesnica.” (Ioan 4:14). Raspunsul ei spontan a fost: „Doamne, da-mi aceasta apa.”
In desertul uscat al lumii, relatia de familie este adesea ca si o fantana cu apa racoritoare. Insa sursa vitala a apei vietii pentru casatorie este Mantuitorul. Cultivarea legaturii cu El este cea mai sigura contributie la fericirea familiei.
Dar nu cumva exista in viata noastra de familie atitudini si actiuni care au „umplut cu tarana fantanile?” Cum putem sapa din nou „fantanile” familiei pana la acea apa care „se va preface intr-un izvor de apa, care va tasni in viata vesnica”? Sa pastram iubirea din camin mereu curata si proaspata. Sa ne angajam ca vom bea apa numai din fantana binecuvantata de Dumnezeu.
Adrian Bocaneanu
 Familia-meditatie
“Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Sau, i-a facut dupa chipul lui Dumnezeu; parte barbateasca si parte femeiasca i-a facut. Dumnezeu i-a binecuvantat si le-a zis: ‘Creste-ti , inmultiti-va, umpleti pamantul…”                (Geneza 1, 27.28 p.p.)
Prima familie a fost infiintata de Dumnezeu. El a binecuvantat-o, ceea ce ne spune ca a fost intru totul deacord cu ceea ce facuse.
Familia… ce placut suna! Cand auzi acest cuvant te gandesti la parinti, copii si bunici stransi cu totii in jurul mesei sau al unui camin care incalzaste o seara friguroasa de iarna. O atmosfera placuta, in timp ce bunicul povesteste nepotilor una dintre peripetiile parintilor lor de cand erau mici.
Dumnezeu a creat familia; cum ar trebui sa pastram acest dar atat de minunat pe care l-am primit?
In jurul nostru vedem numai nefericire, copii care cresc doar cu un singur parinte, neascultatori, fara respect si lista poate continua.
Ca adventisti de ziua a saptea, noi trebuie sa fim o lumina pentru cei din jurul nostru, sa pastram cu cea mai mare sfintenie cel mai de pret dar dat noua de Dumnezeu.
Am crescut intr-o familie cu valori sanatoase. Era armonie in familia noastra, pentru-ca Dumnezeu conducea. Dar atunci cand am considerat, ca eu pot sa fac mai bine decat Dumnezeu, ca pot sa-mi conduc viata destul de bine si singura, fara “reguli”, familia mea cea nou intemeiata, a esuat total. Am avut parte de multe lacrimi si suferinta. Fara Dumnezeu nimic nu poate merge bine. Au trecut multi ani ca sa-mi dau seama ca numai alaturi de Dumnezeu familia poate functiona. Numai atunci cand “funia este impletita in trei”.
Un alt lucru foarte important este ca ceea ce se intampla in caminul tau sa fie stiut numai de urechea lui Isus. Satana ataca foarte mult familia si foloseste orice ocazie pentru a crea discordie si neintelegere.
Poate gandesti ca vor fi unii care vor simti cu tine cand esti doborat, insa de cele mai multe ori vei fi desamagit. Domnul Isus nu desamageste pe nimeni care vine la El pentru ajutor. Pe Isus trebuie sa te bizui in orice moment.
Cele mai multe neintelegeri apar in familie datorita COMUNICARII.
“Comunicarea reprezinta impartasirea gandurilor, simtamintelor sau a experientei, in cadrul unui cuplu” (Secretele comunicarii – pag. 13).
Felul in care comunici astazi a fost influentat de caminul in care ai crescut. Ceea ce ai vazut si auzit in camin, in copilarie, ti-au format deprinderi fie bune; precum respectul, sinceritatea, bucuria; fie deprinderile negative; precum tacerea, vorbirea pe un ton ridicat, ostilitatea. De modul in care o familie comunica, depinde reusita sau esecul relatiei.
Atunci cand apar probleme, trebuie ca cei doi sa comunice, altfel le va fi dificil sa gasesca o solutie.
Datoria de a face un loc placut si vesel in familie, le revin tuturor membrilor familiei, dar in primul rand MIE.
Binecunoscuta fraza: “Poarta-te asa cum ai vrea ca el (sau ea), sa se poarte cu tine”, suna frumos, nu? Cam dificil in dreptul nostru.
Un alt gand, din Sfanta Scriptura:
“BARBATILOR, iubiti-va nevestele, cum a iubit si  Hristos Biserica”(Efes. 5,25). Pavel se refera la Hristos cand afirma : cei doi vor deveni una, si noi putem spune: “NEVESTELOR, iubiti-va barbatii cum Hristos si-a iubit Biserica”. Pentru-ca, daca ei sunt una in Hristos ce este adevarat pentru unul este adevarat si pentru celalalt (M-am casatorit cu tine – pag. 165).
Cand sotul si sotia traiesc potrivit vointei lui Dumnezeu, familia lor devine ca o oglinda, o reflectare a dragostei lui Hristos. (Idem pag. 165);
Familia pe care Dumnezeu a unit-o, NIMENI SI NIMIC nu trebuie s-o desparta.
de Valentina Preda
Sursa: http://www.adventist.it