Meditatii despre Dumnezeu

CUM E DUMNEZEU
Multi oameni incearca sa isi inchipuie cum e Dumnezeu. Si eu de multe ori incercam sa am o imagine vizuala atunci cand ma gandeam la Dumnezeu ca persoana. Atunci cand eram mic mi-L imaginam ca un imbatranit de zile stand pe un tron si inconjurat de acea atmosfera de basm, poveste. Simteam acel amestec de frumos si uimire…
Apoi in adolescenta am fost tentat sa imi inchipui ca Dumnezeu e o persoana pasiva ce nu vrea sau nu poate sa se implice in problemele cu care noi oameni ne confruntam. Cum arata Dumnezeu???
Am descoperit insa ca Isus Hristos a proclamat public ca misiunea Lui e sa-L faca cunoscut oamenilor pe Dumnezeu. Deci in mod logic pot privi la Hristos si pot descoperi cum arata Dumnezeu!!! Atunci am inteles cum e Dumnezeu. El nu e impersonal, pasiv, distant, neputincios, rece… El e indeajuns de bun incat sa moara in locul meu, atat de sensibil incat sa vorbeasca despre crini, pasari si sa isi faca timp pentru copii, asa plin de dragoste incat iarta un prieten ce l-a tradat! Ce frumos e Dumnezeu!!!
 
 

Doamne, cum arata frumusetea Ta?

 
Asta seara mi-am deschis inima catre Tine pentru ca vreau sa Te cunosc mai bine. Si-am hotarat ca eu sa zic ceva, dar sa aud si raspunsul Tau. Deschid Biblia si ochii mi se opresc asupra catorva randuri: „El a crescut inaintea Lui ca o odrasla slaba, ca un Lastar care iese dintr-un pamant uscat. N-avea nici frumusete, nici stralucire ca sa ne atraga privirile si infatisarea Lui n-avea nimic care sa ne placa.”
Mai citesc o data…. si inca o data… si din nou aceeasi nelamurire: Doamne, intotdeauna Te-am crezut o persoana frumoasa ?!? Incerc sa-mi alung din gand imaginile din cartile ilustrate si sa-Ti conturez chipul asa cum Te-am cunoscut… Mi-e greu sa-l desenez in ansamblu…. inca nu Te cunosc pe deplin…. Insa stiu sigur ca ochii Tai trebuie sa fie blanzi… nu stiu daca sunt senini ca cerul sau vioi ca firul de iarba….dar stiu ca privirea Ta imi va darui intotdeauna siguranta ca sunt iubita….
Si-atunci… de ce infatisarea Ta „n-avea nimic care sa ne placa”? Incep sa vad mai clar…. de o parte esti Tu si de cealalta parte suntem „noi”. Probabil si eu Te-am privit ca ceilalti… cu aceeasi superficialitate si n-am gasit nimic interesant in Tine… n-ai haine la moda,  esti mereu singur, nu iesi cu nimic in evidenta… Pentru „noi” esti doar un „Lastar care iese dintr-un pamant uscat”.
Dar stii ce e interesant? Tu esti unul. Esti acolo… singur…. de o parte… Eu… nu sunt eu…. pentru ca exista doar doua extreme: TU si NOI… Iar eu sunt doar un anonim intr-o multime orbita de prejudecati…..
Doamne, cum arata frumusetea Ta? Cat de mult mi-as dori sa Te pot vedea odata fata in fata… Si poate ca apoi, la cealalta extrema, nu vei mai fi doar Tu ci, langa Tine, un anonim va capata frumusetea dragostei Tale…
Mihaela Panaite
 
 

DUMNEZEU ESTE „DA” SI „AMIN”

 
„In adevar, fagaduintele lui Dumnezeu, oricate ar fi ele, toate in El sunt „da”; de aceea si „Amin”, pe care-l spunem noi, prin El, este spre slava lui Dumnezeu” (2 Corint.1 : 20).
V-ati gandit vreodata la acest verset? Amin inseamna „da, asa sa fie Doamne”. Asa ca ori de cate ori facem o rugaciune si spunem Amin, spunem de fapt: „Asa sa fie Doamne cum te-am rugat”. In engleza este o expresie foarte frumoasa, care spune asa: „God means what He says and says what He means”.
C. Swindoll a spus ceva care este ca si o parafrazare a acestei afirmatii care gasesc foarte dificil s-o traduc: „Dumnezeu este ceea ce spune ca este si El face tot ce spune ca face„. Apoi, vine apostolul Pavel si ne spune ca toate fagaduintele Lui sunt „da”, oricate ar fi ele. Acestea, „oricate”, inseamna ca si cele ce fagaduiesc lucruri bune, prosperitate, fericire, ajutor, calauzire, cat si cele care prevestesc mania si pedepsele lui Dumnezeu, sunt Da, ca si Amin-ul pe care-l rostim dupa o rugaciune.
Daca ne uitam in Biblie, incepand de la primele pagini, vedem cum Dumnezeu s-a tinut de cuvant si cele peste patru sute cincizeci de proorocii cu privire la prima venire a Domnului Isus s-au implinit toate. Numai in vinerea mare s-au implinit 30 de profetii cu privire Domnul Isus. Dumnezeu a spus cu mii de ani inainte, cum va fi Domnul Isus, ca se va naste din fecioara, locul unde se va naste, ce va fi, ce va implini prin venirea lui si multe multe alte detalii.
Dumnezeu si-a comunicat voia si gandurile inimii Lui prin ingeri, prin prooroci, iar la sfarsitul celor patru milenii, ne-a vorbit prin Fiul. El ne-a facut cunoscut, in Evanghelii, despre Sine si Imparatia Lui, conditiile intrarii si mijloacele de a intra in ea cat si faptul ca Fiul Lui va suferi, pentru ca prin moartea Lui sa se creeze o punte de legatura cu omul cazut.
Mai sunt inca multe profetii atat in Vechiul cat si in Noul Testament care se vor implini la a doua venire a Domnului Isus. Faptul ca s-au implinit cele 450 de profetii la intaia venire a Domnului Isus, ne confirma ca nimic nu-L poate impiedeca pe Dumnezeu ca sa implineasca pe cele ce au mai ramas de implinit cu privire la a doua Lui venire. El este ceea ce spune ca este: „Eu sunt Painea vietii”, „Eu sunt apa vietii”, „eu sunt lumina lumii”, „Eu sunt Pastorul cel bun”, „Eu sunt calea, adevarul si viata”, „Eu sunt invierea si viata”, „Eu sunt vita, voi sunteti mladitele”, „Eu sunt usa oilor”. Dumnezeu este Duh, si cine se inchina Lui trebuie sa se inchine in duh si in adevar” (Ioan 4:); „Dumnezeul nostru este un foc mistuitor” (Evrei 12:29) si gelos (Deutr.4:24).
Dumnezeu este cel ce judeca (Ps. 50:6). Dumnezeu va face ceea ce a spus ca va face. Sa fim convinsi de aceasta. Sa ne cutremuram si sa nu mai pacatuim. Pavel scrie la Evrei 2:2-3 „…cum vom scapa noi, daca stam nepasatori fata de o mantuire asa de mare….?” Dumnezeu este sfant, este drept, este atotstiutor, atotputernic, indelung rabdator, este alfa si omega. Murdaria noastra nu afecteaza caracterul lui Dumnezeu, dar este o ofensa la adresa Lui si-i starneste mania. In Dumnezeu nu este si da si nu, ci numai „da” (2 Corint 1:19).
Cum pot sa cer ca altii sa-mi tina sfatul bun
Cand mai intai eu insumi nu fac asa cum spun?
Cum as putea credinta la altii sa le cer
Cand eu traiesc in lume cum nici n-ar fi un cer?
Cum pot sa pun pe altii la post si rugaciuni,
Cand eu traind in desfraul petrec cu cei nebuni
Si cum privesc la mine cei ce m-aud graind
Cand una spun la altii si alta fac traind? (T. Dorz, Cum pot sa cer?)
 
 
AI SPUS VREODATA ?
 
Ai spus vreodata: „Este imposibil!”? Dumnezeu iti spune si azi: „Toate lucrurile sunt posibile.” Luca 18:27
Ai spus vreodata: „Nimeni nu ma iubeste cu adevarat…”? Dumnezeu iti spune si azi: „Te iubesc!” Ioan 3:16
Ai spus vreodata: „nu stiu incotro sa o apuc.”? Dumnezeu iti spune si azi: „Eu indrum pasii.” Proverbe 3:5-6
Ai spus vreodata: „Nu pot sa fac nimic…”? Dumnezeu iti spune si azi: „Poti totul in Hristos, care te intareste.” Filipeni 4:13
Ai spus vreodata: „Nu ma pot ierta pentru ce am facut…”? Dumnezeu iti spune si azi: „Eu te iert.” 1 Ioan 1:9, Romani 8:1
Ai spus vreodata: „Imi este teama…”? Dumnezeu iti spune si azi: „Esti un invingator.” 2Timotei 1:7
 
 

DUMNEZEU POATE SI VREA

 
Mat 8:3: „ Isus a intins mana, S-a atins de el, si a zis: „Da, vreau, fii curatit!” Indata a fost curatita lepra lui.”
Atunci cand vezi o vindecare miraculoasa sau o solutie financiara, te intrebi „Dar cu mine cum ramane, Doamne?”. Cred ca leprosul care a venit la Isus, s-a intrebat la fel.
Probabil ca a auzit si a vazut de la distanta, fiindca nu i se permitea de lege sa se afle in locuri publice, cum Isus vindeca oamenii. Asa ca el nu avea nici o indoiala ca Isus putea sa-l vindece, dar nu era sigur daca El voia acest lucru. El I-a spus Lui Isus „Doamne, dacă vrei, poţi să mă curăţeşti.”(Matei8:2). Cuvintele lui ne spun ca el se incredea in puterea de vindecare a Lui Isus, dar nu si in dragostea Lui pentru el.
Asemeni leprosului, pote ca tu nu ai o problema in a crede ca Dumnezeu poate sa-ti dea miracolul de care ai nevoie din moment de este Dumnezeu Atotputernic. Dar tu te intrebi daca El o va face pentru tine. Lasa ca actiunea si raspunsul Lui Isus catre lepros sa-ti clarifice odata pentru totdeauna. El si-a intins mana, a atins leprosul si a spus „Da, vreau, fii curatit!” si imediat a fost curatita lepra lui.
Vreau sa observi ca Isus a atins leprosul. Putea sa-l vindece de la distanta doar cu un cuvant. A vindecat pe altii in acest fel, ca in cazul slujitorului sutasului si fiica femeii cananite. Asa ca de ce a atins leprosul?
Isus stia ca leprosul nu a mai fost in contact cu societatea si familia sa de multi ani, asa ca probabil se simtea dezumanizat. Cred ca Isus l-a atins ca sa-l faca sa se simta din nou fiinta umana. Atingerea Sa a fost limbajul Lui de dragoste pentru lepros.
Poti vedea inima plina de dragoste a Lui Dumnezeu? Poti vedea cat de mult l-a iubit pe lepros? Astfel te iubeste si pe tine. Ziua in care vei intelege inima plina de iubire a Lui Dumnezeu si vei crede ca El vrea sa te binecuvanteze mai mult decat vrei tu, este ziua in care iti vei primi miracolul
Prietene, arunca o privire asupra inimii pline de dragoste a Lui Dumnezeu si vei crede ca El nu numai ca poate ci si vrea sa te faca intreg!
 
 
DUMNEZEU-STANCA
 
Dumnezeu este numit in multe feluri in Scriptura. El este „Rascumparatorul”, „Cetatea de scapare”, „Aparatorul orfanului si al vaduvei”, „Un razboinic viteaz”, „Ca o ploaie de primavara”,”Locul meu de adapost”, „Ajutorul meu”.
Moise in Cantarea lui din Deuteronom 32:4 afirma foarte sugestiv:„El este Stanca.” O metafora puternica, foarte incurajatoare pentru credinta mea.
Da, o stanca e un loc de adapost. Te ghemuiesti langa ea sa scapi de intemperii. Te opresti pentru un strop de odihna dupa un traseu obositor. Stanca te ascunde de potentiale pericole. Tine la distanta dusmanii prin maretia ei.
Stanca e de neclintit. Nimeni si nimic nu o poate misca. Daca te intorci o vei regasi mereu acolo. Si multa vreme dupa ce nu vei mai fi ea va ramane ca un semn al vesniciei. Stanca e tare. Taria ei e impresionanta. E facuta dintr-un material neperisabil.
Stanca poate fi singurul loc de pe care poti vedea mai departe. Poate fi singurul loc de acces spre o alta priveliste,altfel interzisa privirii.
In situatii speciale o stanca se poate pravali, strivindu-te sub imensa sa greutate. Dumnezeu e neclintit in a-si indeplini planurile si promisiunile facute. In El nu este nici umbra de schimbare…Taria Lui de caracter ma face sa ma incred in El orice s-ar intampla.
In Dumnezeu – Stanca am siguranta ca sunt la adapost de pericole din afara, dar si de pericolele nascute din inima mea nespus de rea si inselatoare. Pe El ma odihnesc cand cand sufletul mi-e obosit de framantari, cautari, nelinisti… Imi dau seama ca toate vor trece , dar Stanca mea va ramane mereu acolo, dandu-mi din puterea sa.
Dumnezeu e Stanca pe care urc sa pot vedea ceva din frumusetea de dincolo… din tainele unei imparatii ascunse ochilor de carne…Ceea ce vad de pe Stanca mea ma ajuta sa merg mai departe, imi innoieste viziunea…
Mi-e si teama ca Stanca sa nu ma striveasca pentru ca stiu ca in Dumnezeu se afla deopotriva si Dragostea si Dreptatea. Nu-l pot nesocoti la nesfarsit pe Domnul fara sa simt in adancul meu pravalirea Stancii.
Nu parasiti niciodata Stanca, care v-a nascut si nu-l uitati pe Dumnezeul care v-a intocmit! (Deut 32:18).
 
 

CAND DUMNEZEU SE UITA LA TINE

 
Cand Dumnezeu se uita la noi El inchide ochiii…nu mai vede cravata mea cea noua sau tricoul de la gubela. Acum nu poate vedea cate inele ai pe degete dar nici cat de smerit esti imbracat. Nu te vede cand urci pe scena sau cand cobori in canal gol si zgribulit.
Cand Dumnezeu inchide ochiii nimic nu mai e ceea ce pare…frunzele nu mai cad pe pamant vestejite si pasarile nu mai zboara in tarile calde.Timpul inmarmureste si intreaga natura incepe sa se reuneasca cu creatorul ei…Pasarile vorbesc, copacii suspina, animalele soptesc.Natura vorbeste iar Creatorul asculta.
Cand CReatorul inchide ochiii toate sunt asa cum trebuie…Lupoaica lasa prada inspaimantata din ghiare, vulturul isi intrerupe nebunescul planaj, rechinul pluteste in gol… omul este gol si descoperit.
Cand Dumnezeu inchide ochii pe pleoapele sale brazdate de soare se infiripa o forma umana vaga si nedeslusita…o umbra fara de culoare sau identitate. TU. TU nu mai esti Tu asa cum te cunosti ci asa cum esti de fapt. Nu se mai vede coroana verde plina de flori ci radacinile sapate adanc in palma Lui…palma creatorului, a Marelui Artist.
Acum el nu mai vede dar simte durerea ta si intelege.”Si eu am fost om”,parca spune. “Si eu am trecut pe cararea aceasta”. “Si eu m-am odihnit sub umbra acestui copac.”
Ochii lui inchisi patrund chiar si acolo unde noi nu mai putem simti… ca un strain intr-un cinematograf priveste filmul vietii tale traind intens fiecare clipa…zambind, cantand, strigand de bucurie, cazand in genunchi de durere, zvarcolindu-se in spasme ingrozitoare, apoi iar zambind, cantand…
Lasa-l pe Dumnezeu sa se bucure de tine…ofera-i momente de calitate din viata ta… zambind si cantand. Apoi inchide si tu ochii pentru o clipa si vezi ce se intampla…
 
 

DUMNEZEU NU RAMANE DATOR

 
Poate ca esti bogat.Te-ai imbogatit si nu duci lipsa de nimic.Material/spiritual te simti bine, implinit si crezi ca esti pe drumul cel bun. Cum ai reactiona daca te-ai intalni cu cineva care ti-ar spune direct:”Esti ticalos, nenorocit, sarac, orb si gol”?
Mai mult ca sigur te-ai simti jignit si cu greu ti-ai opri palma ta de crestin sa nu-l lovesti. O alta varianta interesanta ar fi sa te opresti si sa te gandesti ce anume ar putea face pe cineva sa spuna asa ceva despre tine…
In Apocalipsa 3:17 Dumnezeu adreseaza aceste cuvinte unei biserici care credea ca merge bine… ca tine poate.
Sarac? Diploma mea in teologie si drept, o slujba bine platita, trai decent,carti citite,cele 11 file din carnetul de cec care au mai ramas…toate acestea nu spun nimic despre mine? Orb? Vedere buna am. La noile curente aduse de secolul acesta sunt deschis si nu stau pasiv,sunt libertin si echilibrat iar ochelarii ii port doar de dragul de a-i purta.
Nenorocit? Uita-te mai bine la cei de pe strada care isi cersesc hrana de pe o zi pe alta.Observa atatia oameni care mituiesc si fac excrocherii,comit crima si adulter…Eu nu sunt nenorocit…sunt un sfant pe langa ei.
Gol?Sunt instruit,am invatat carte pentru mine,ma imbrac elegant si decent si nu caut sa atrag atentia… Acum dar gandeste-te ca persoana care iti reproseaza ca esti ticalos, nenorocit, sarac, orb si gol…este insusi DUMNEZEU.
Cand e vorba de DUMNEZEU lucrurile se REcentreaza, universul tau este depasit si intreg sistemul de valori si raporturi se schimba complet:
Pentru EL esti sarac chiar daca ai de toate dar nu ai pasiunea LUI pentru viata, nu ai asigurat in cer palate, strazi de aur si prezenta SA in mijlocul tau. Pentru EL esti ticalos si nenorocit ca te raportezi la cei din jur si nu la ETALON,sursa tuturor lucrurilor vazute si nevazute.Ca nu te uiti in sus la ceea ce poate EL sa-ti ofere, mult mai mult decat iti poti imagina DAR te compromiti cu a te satisface cu ce ai, aici la indemana.Iti mituiesti sufletul sa se multumeasca cu putin…un suflet care striga in tine dupa un ABSOLUT cu care sa se contopeasca, iti cersesti hrana spirituala de 3 ori pe saptamana la Biserica…
Cat esti de sarac,orb si gol pentru ca iti pastrezi ochii atintiti la teluri marunte si te multumesti cu obscuritate invartindu-te sub obroc…cand AI PUTEREA sa iesi sa luminezi. Dumnezeu iti pune la dispozitie mult mai mult decat poti tu cere sau gandi, lucruri care la urechea omului nu s-au suit…
Nu te multumi cu maximul oferit de lume cand DUMNEZEU iti deschide o poarta catre TOT. Intra pe lungimea lui de unda si incepe sa primesti si sa transmiti:glasul tau va rasuna din piatra in piatra, din stea in stea facand universul sa vibreze si sa conspire la relalizarea dorintei tale.
Inca ceva…”Daca drumul pe care vrei sa apuci nu exista, DUMNEZEU il va crea special pentru a-ti rasplati indrazneala, visele si efortul.”
Dumnezeu nu ramane dator.