Cum sa tratam problemele legate de munca in Sabat
1. Reia versetele biblice care fac referire la Sabat (Gen. 2:1-3; Ex. 20:8-11; Ezech. 20:12; Luca 4:16; Fapte 13:42-44; Isa. 66:22,23). Poate ca nu este nevoie sa citesti toate aceste texte. Este esential ca cel cu care discuti sa fie convins de sfintenia Sabatului.
2. Explica-i ca Dumnezeu este interesat de nevoile noastre fizice si ca fagaduieste sa ni le implineasca (Mat. 6:33; Fil. 4:19; Ps. 37:23-27).
3. Exista doua principii importante implicate in aceasta hotarare:
a) Cine este adevaratul meu stapan? A cui voce sa o ascult? (Rom. 6:16; Fapte 5:29).
b) Am suficienta incredere in Dumnezeu incat sa cred Cuvantul Sau si sa fac ce spune El? (Marcu 11:23,24).
4. Incurajati-i pe oameni ca atunci cand vorbesc cu sefii lor sa le explice ca doresc Sabatul liber din motive religioase. Ca au acceptat Sabatul Zilei a Saptea si ca doresc sa se inchine lui Dumnezeu, ei sunt convinsi ca Sambata este Sabatul celor Zece Porunci si ca nu-si pot calca pe constiinta. Ei nu vor sa-si piarda slujba. Isi apreciaza patronul dar doresc sa fie liberi de vineri, de la apusul soarelui, pana Sambata, la apusul soarelui. Sa le explice ca doresc sa lucreze in oricare alta zi a saptamanii, inclusiv duminica, sau in orele de dupa program.
5. Sa se prezinta la patronul lor cu o cerere scrisa din partea pastorului Bisericii Adventiste, in care acesta sa explice pozitia Bibliei. Aceasta il va face pe patron sa-si dea seama ca angajatul lui face parte dintr-o biserica mondiala, cu milioane de membrii care pazesc Sabatul dar care sunt, in acelasi timp, niste angajati constiinciosi si harnici.
6. Insoteste toate aceste lucruri cu rugaciune. Afla momentul cand prietenul tau merge la seful tau si roaga-te fierbinte ca Dumnezeu sa intervina.
7. Da-i prietenului tau asigurarea ca, in cazul in care isi va pierde slujba, Dumnezeu il va aprecia pentru decizia luata si Se va ingriji de nevoile lui. (Isaia 56:2; 58:13.14).
Perseverenta este abilitatea de a-ti spune tie insuti „Nu voi renunta!” chiar si atunci cand in toata fiinta ta simti ca ar trebui sa renunti. Perseverenta inseamna a vedea in obstacole oportunitati. Ea l-a motivat pe apostolul Pavel: „Dar fac un singur lucru: uitand ce este in urma mea, si aruncandu-ma spre ce este inainte, alerg spre tinta, pentru premiul chemarii ceresti…’’ (Filipeni 3:13-14).
De ce este perseverenta importanta pentru succes? Deoarece viata, fie la locul de munca sau acasa, nu este usoara. Viata poate fi extrem de dificila. Am vazut o placarda fixata pe bara de protectie a unor masini pe care scria: ‘’Viata este dura – si dupa aceea mori!’’. Un punct de vedere pesimist, nu-i asa? Dar ceva adevar exista in aceasta afirmatie. Desigur, dificultatile de zi cu zi nu sunt ceva nou intr-o lume care se misca intr-un ritm atat de rapid, sub tot felul de presiuni si atat de schimbatoare.
De exemplu, Biblia, care descrie mii de ani ai istoriei umane, vorbeste deseori despre incercari si despre nevoia de a avea rabdare: ‘’Sa priviti ca o mare bucurie cand treceti prin felurite incercari, ca unii care stiti ca incercarea credintei voastre lucreaza rabdare. Dar rabdarea trebuie sa-si faca desavarsita lucrarea, pentruca sa fiti desavarsiti, intregi, si sa nu duceti lipsa de nimic’’ (Iacov 1:2-4).
Imagineaza-ti – perseverenta duce la maturitate si desavarsire. Mai poate avea si alte rezultate: „Ba mai mult, sa ne bucuram chiar si in necazurile noastre; caci stim ca necazul aduce rabdare, rabdarea aduce biruinta in incercare, iar biruinta aceasta aduce nadejdea’’ (Romani 5:3-4).
Uneori compar incercarile vietii cu greutatile pe care un culturist le ridica in fiecare zi pentru a-si intari corpul. Daca el ridica doar atatea greutati incat sa se simta comfortabil, fara a se forta prea tare, el nu-si va atinge telul. Pentru a-si dezvolta muschii, el trebuie sa depaseasca limita la care greutatile sunt usor de ridicat. El trebuie sa-si „testeze” muschii, nu sa si-i distruga, ci sa si-i faca mai puternici. Apoi el va putea face fata unor „teste” mai grele.
Cunoasteti vreun exemplu al unei persoane care a perseverat in a face fata dificultatilor si incercarilor? Eu am auzit deseori povestea lui Thomas Edison care, atunci cand lucra la inventarea becului incandescent, a indurat esec dupa esec, incredintat ca printr-un proces de selectie ar putea atinge succesul. Ma gandesc de asemenea la Joni Earickson Tada, care desi paralizata de la gat in jos, si-a invins handicapul, devenind un vorbitor, cantaret si autor de carti de renume mondial. Asa cum a recunoscut ea insasi, daca nu ar fi trecut prin incercarea unei paralizii permanente, nu s-ar fi apropiat de Dumnezeu – si niciodata nu si-ar fi folosit pe deplin darurile si abilitatile care i-au fost date.
Da, este dificil sa perseverezi. Esecul este deseori dureros si cine si-ar dori sa experimenteze durerea? Dar bucuriile si sentimentul de implinire pe care le castigam prin perseverenta nu pot fi obtinute pe nici o alta cale. De fapt, daca privim in urma, incercarile noastre deseori devin o parte importanta a triumfului nostru! „Ferice de cel ce rabda ispita. Caci dupa ce a fost gasit bun, va primi cununa vietii, pe care a fagaduit-o Dumnezeu celor care-L iubesc” (Iacov 1:12).
Persevereaza!
MARELE MECI
Finala Cupei Mondiale la Fotbal a avut loc la Berlin, pe 9 Iulie 2006, orele 22:00, fusul orar al Europei, între Franţa şi Italia. Se estimează că acest meci a fost vizionat pe micul ecran de cel puţin patru (4) miliarde de oameni.
Acestea au fost finalistele cupei cu lauri efemeri, pentru ca să câştige o coroană pământeană, iar pentru pregătirea lor sportivii intră în adevărate cantonamente ale înfrânării de la tot ce este dăunător unui sportiv de performanţă: băutură, ţigări, femei, baruri de zi şi noapte, cazinouri şi lista poate continua.
Marele Pele al Braziliei n-a băut niciodată băuturi alcoolice, iar când sărbătorea o victorie o făcea cu un pahar de suc din morcovi, spre surprinderea multora dintre noi. Marii alergători ai Africii sunt vegetarieni de când s-au născut, dar sunt şi campionii lumii în disciplinele de fond ale atletismului mondial. Disciplina sportivă aduce performanţă, înfrânarea poftelor de moment aduce coroana învingătorului, iar regimul disciplinar dintre muncă şi odihnă duce la cucerirea laurilor olimpici sau mondiali.
Echipa de gimnastică a României condusă până mai ieri de cei doi mari antrenori, Mariana Bitang şi Octavian Belu, au cucerit peste 20 de medalii de aur la marile competiţii, Olimpice sau Mondiale, cu fetele pregătite de ei în decursul anilor, pentru că regimul strict al performanţei are ca rezultantă – PERFORMANŢA SPORTIVĂ.
Dacă un sportiv se poate controla pe sine în a consuma, bea sau altceva, pentru a realiza recordul de învingător, cu atât noi care ne luptăm pentru o coroană VEŞNICĂ, care nu se veştejeşte. Nu se merită oare un sacrificiu şi o renunţare la tot ce este dăunător pentru viaţa noastră fizică şi spirituală ? Nadia Comăneci, considerată zeiţa gimnasticii mondiale, consuma în anii ei de glorie fructe, legume şi alte vegetale, pentru că aşa o cerea dieta performanţei şi n-a murit nici de foame, nici de sete şi astăzi este o personalitate în lumea sportului performant.
A renunţa la obiceiurile noastre şi a merge pe calea Veşniciei este o muncă şi o deprindere fără precedent în acest timp de suspans. VEŞNICIA este o competiţie şi nu toţi vom câştiga laurii Ei. Pe calea cea strâmtă sunt renunţări la tot ce este rău şi dăunător trupului şi sufletului nostru. Câţi au fost salvaţi din Sodoma şi Gomora? Trei sportivi ce au alergat la munte pentru a-şi salva viaţa de la moarte, Lot şi fetele lui.
Scapă la muntele Veşniciei, urcă prin credinţă la crestele însorite ale Împărăţiei Cerurilor, renunţă la tot ce este trecător şi efemer şi schimbă-ţi viaţa şi dieta după legile vitale ale vieţii pe acest pământ şi visează ziua şi noaptea la marea finală dintre ÎNTUNERIC şi LUMINĂ, MURDAR şi CURAT, RĂU şi BUN, unde toţi sportivii credinţei în decursul istoriei acestui Pământ vor primi medaliile performanţei lor, pe un pământ Nou, Binecuvântat şi Veşnic.
Text cules de Roxana Pîrvu