Mike, fiul potcovarului ( Michael Faraday )
Mike era doar fiul unui potcovar, dar el a trăit spre binele întregii lumi şi pentru ca să le transmită tuturor oamenilor secretul unei puteri noi.
Mike s-a născut lângă Londra, în Anglia, în anul 1791, la câţiva ani după ce coloniştii englezi din America au semnat Declaraţia de Independenţă.
În zilele acelea nu existau automobile, nici telefoane, nici radiouri, nici măcar lumină electrică. În aceste condiţii veni pe lume micul Mike, care avea să schimbe înfăţişarea lumii.
În copilăria sa, Mike se juca pe lângă fierăria tatălui său. În fiecare zi privea cum tatăl său bătea fierul înroşit pe nicovală, făcând potcoave şi cercuri de metal pentru roţi de trăsură.
Mike era un copil slab şi aproape întotdeauna flămând. Familia sa era săracă. De multe ori nici nu le ajungea mâncarea, deşi toţi banii pe care îi câştiga tatăl său se cheltuiau pe mâncare şi cele necesare unui trai de supravieţuire.
În aceste condiţii este lesne de înţeles faptul că Mike nu putea face faţă cerinţelor pentru o educaţie deosebită. La treisprezece ani, Mike părăsi şcoala pentru totdeauna şi începu să lucreze.
Din fericire, Mike intră ca ucenic într-o legătorie de cărţi. Acest lucru îl bucura, deoarece îşi dorea mai mult decât orice să înveţe şi îi plăcea foarte mult să citească.
Într-o zi, un client, care îi cunoştea interesul lui Mike pentru ştiinţe, îl invită la o conferinţă a cunoscutului om de ştiinţă, Sir Humphry Davy. Mike nu stătu pe gânduri.
Seara aceea deveni hotărâtoare pentru viaţa băiatului. El luă notiţe complete despre tot ce vorbise marele om de ştiinţă. Pe acestea le copie frumos, le legă în piele şi i le trimise lui Sir Humphry, împreună cu o scrisoare din care reieşea marele său interes pentru ştiinţă.
După o scurtă vreme, în ziua de 24 decembrie 1812, Sir Humphry îl invită pe Mike la el. Curând după aceea Mike părăsea legătoria şi începea să lucreze pentru marele om de ştiinţă. Mike era încântat de ocupaţia lui şi nu-i venea să creadă că i se oferise această şansă.
Sir Humphry era atât de mulţumit de noul său ajutor, încât îl luă cu el, ca secretar, în călătoriile sale prin Europa. În drumurile lor, Mike a cunoscut mulţi alţi oameni de ştiinţă care i-au fost de mare folos mai târziu.
Întors în laboratorul din Londra, Mike a continuat experienţele, unele dintre ele cu rezultate uluitoare. Se spune despre el că „punea probleme în lucru, numai pentru plăcerea de a le rezolva”.
Făcu astfel mari progrese în lucrările sale, astfel încât în 1825, exact la treisprezece ani după ce începuse activitatea în laborator, Mike deveni directorul acestuia, după retragerea lui Sir Humphry Davy. Îşi continuă cercetările cu mai multă râvnă. Şase ani mai târziu, anunţă descoperirea sa epocală: principiile electro-magnetismului. Numai puţini au înţeles atunci despre ce era vorba, însă din această descoperire s-a născut motorul electric şi dinamul electric, precum şi noua putere care urma să lumineze lumea şi să-i pună în mişcare maşinile.
Dacă nu ar fi fost acest Mike, Michael Faraday, poate că n-am fi avut nici jumătate din confortul de care ne bucurăm astăzi. Gândiţi-vă numai la câte roţi s-ar opri, câte lumini s-ar stinge, câte radiouri, televizoare şi calculatoare n-ar mai putea funcţiona, gândiţi-vă la aparatele din spitale, din laboratoare, la câte tramvaie, troleibuze şi metrouri s-ar opri, dacă motoarele electrice şi dinamurile din lume ar înceta vreodată să lucreze.
Sursa: http://www.adventist.it