MIZA CONFORMITATII – autor Daniel Nitulescu

Miza conformităţii

Experimentul Asch realizat în 1951 de către Solomon Asch, s-a dovedit a fi unul faimos datorită faptului că a testat cât de mult contează influenţa personală sau de grup asupra judecăţii şi invidualităţii unui subiect care este supus unui test. Opt subiecţi au fost aşezaţi în jurul unei mese, în aşa fel încât să nu genereze suspiciuni. Doar unul dintre participanţi urma să ofere răspunsuri corecte la întrebările adresate, restul fiind complici atent supervizaţi pentru a da răspunsul selectat mai dinaninte. Testul era destul de simplu în construcţia lui. Fiecare participant, pe rând, era chestionat cu câteva întrebări, ca de exemplu, care linie din figura din partea dreaptă era mai lungă sau care linie din partea din dreapta era egală cu cea din tabelul din partea stângă. Participanţii (cei şapte) ofereau o varietate de răspunsuri, la început corecte ca să evite suspiciunea aceluia care nu ştia de aranjament, ca mai apoi să ofere în masă răspunsuri incorecte. Aşa urma să fie demonstrată ce influenţă poate avea psihologia de masă asupra acelui subiect care nu ştia de aranjament şi cum avea să îşi schimbe în final răspunsul, deşi i se părea ilogic. Atunci când toţi ofereau răspunsuri corecte consecvente, s-a observat că nu se greşea decât într-un mod cu totul excepţional. Când lucurile decurgeau ca în culise, şi cele şapte persoane ofereau un răspuns greşit, atunci aproape două treimi dintre cei neinformaţi mai dinainte răspundeau eronat. Parcă nu mai măsurau bine lungimea beţelor din cele două tabele. Fără niciun dubiu că presiunea exercitată de un grup asupra unei persoane crează conformitate.

S-a mai demonstrat că dacă este uşor să rezişti unei persoane care gândeşte diferit, greşind, este cu mult mai greu să rămâi neschimbat în păreri când întreg grupul gândeşte altfel.

Martin Luther (reformatorul protestant) a trecut cu siguranţă testul. Ceea ce astăzi este păcat, mâine va fi considerat virtute de către societate. „Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele vor rămâne în veac”, spunea Domnul Isus. Şi vorba lui Eminescu: ,,Ce e val ca valul trece/ De te-ndeamnă, de te cheamă/ Tu rămâi la toate rece’’.

Daniel Niţulescu