Naum

Naum

Despre Naum se spune ca era din Elcos (cap. 1,1), insa Elcos este necunoscut ca toponim, desi comentatorii au cautat sa-l identifice cu Elkesi din Galileea nordica, Alkus din vecinatatea Mosulului, si cu un oras din apropiere de Eleutheropolis in Iuda.
Cert este, totusi, ca a trait si a lucrat in regatul de sud, si ca principala sa profetie avea in vedere Asiria in general si cetatea Ninive in particular. Nu exista date cronologice, insa profetul vorbeste despre caderea lui No (cap. 3,8) ca despre un eveniment trecut.
Acest oras-capitala din Egiptul de Sus, cunoscuta mai bine sub numele grecesc de Teba, a fost distrusa de imparatul Asurbanipal in anul 663 i.Hr., data care ofera limita de timp superioara a profetiilor lui Naum. Pe de alta parte, distrugerea Ninivei este descrisa ca un eveniment inca in viitor (cap. 3,7).
Capitala asiriana Ninive a fost cucerita si nimicita de fortele unite ale Mediei si Babiloniei in anul 612 i.Hr., care este, in consecinta, cea mai tarzie data posibila pentru Naum. Descrierea vie de catre profet a catastrofei care se abatuse asupra Tebei lasa impresia ca evenimentul era inca proaspat in amintirea oamenilor, pe de alta parte puterea Asiriei, desi slabita, inca nu ajunsese la sfarsit.
Astfel, anul 640 i.Hr., la o distanta aproape egala de cele doua limite, marcate de nimicirea Tebei si, respectiv, caderea Ninivei, ar parea sa fie o data ipotetica rezonabila pentru slujirea lui Naum ca profet.
Sursa: Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania