Noul Legamant – Evrei 8,7.8

Evrei 8:7-8
7 În adevăr, dacă legământul dintâi ar fi fost fără cusur, n-ar mai fi fost vorba să fie înlocuit cu un al doilea.
8 Căci ca o mustrare a zis Dumnezeu lui Israel: „Iată, vin zile, zice Domnul, când voi face cu casa lui Israel şi cu casa lui Iuda un legământ nou;
Problema legamintelor a fost foarte mult deformata si neinteleasa. Pe scurt sa notam ceea ce Vechiul Legamant nu a fost. El nu era Legea celor Zece Porunci. De ce? Deoarece cele Zece Porunci nu s-au invechit si nu au pierit [{bible 14}Heb 8:13{/bible}]. Ele nu sunt asezate pe fagaduinte slabe [{bible 14}Heb 8:6{/bible}] si nu erau cu defecte [{bible 14}Heb 8:7{/bible}].
Atunci ce a fost Vechiu Legamant si cum a fost ratificat?
El a fost un acord, o intelegere, intre Dumnezeu si  Israel in {bible 14}Ex 19:5-8{/bible} prin care poporul a promis ca va tine cele Zece Porunci. A fost ratificat prin stropirea cu sangele unui bou in {bible 14}Ex 24:7-8{/bible}. Promisiunile slabe ale poporului au esuat deoarece ei au incercat sa asculte doar in puterea omeneasca.
Noul Legamant a fost insituit si ratificat prin sangele lui Isus si moartea Sa [{bible 14}Heb 12:24,13:20; Mat 26:28{/bible}]. A intrat in vigoare cand Isus a murit. „Pentru că un testament nu capătă putere decât după moarte. N-are nici o putere câtă vreme trăieşte cel ce l-a făcut.” – Evr. 9:17.
Notati acum aceasta caracteristica a Noului Legamant: „Fraţilor, (vorbesc în felul oamenilor); un testament, chiar al unui om, odată întărit, totuşi nimeni nu-l desfiinţează, nici nu-i mai adaugă ceva.” Gal 3:15.
Aceasta insemna ca dupa moartea Domnului Isus nimic nu mai poate fi adaugat sau scos afara din Noul Legamant [{bible 14}Mat 26:28{/bible}].
Reflectati asupra acestei intrebari si nu-i pierdeti semnificatia: „Cand a inceput sa fie tinuta Duminica?” Toti vor raspunde:”Dupa invierea lui Isus”. Atunci nu poate fi o parte a Noului Legamant. Nimic nu mai poate fi adaugat dupa moartea lui Isus, cel care a insituit testamentul.
Joe Crews
Sursa:  http://www.adventistcraiova.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1559:legamant–legaminte–nou&catid=7:difficulties&Itemid=25