
Nucile reprezinta alimentul care nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica a niciunui om. Avand o mare valoare energetica ( 100 de grame de nuci produc 700 kcal ), nucile reprezinta o adevarata bomba energetica. Datorita acestui fapt, cantitatea de nuci consumata zilnic nu trebuie sa fie mare; miezul a 4-8 nuci este suficient pentru a acoperi nevoile zilnice ale organismului, aducand beneficii pe care uneori nici nu le banuim.
Continut
Nucile sunt foarte bogate in vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6 si C, dar si in saruri minerale de fosfor, calciu, cupru, zinc, fier, sulf, magneziu si potasiu. Fiind fructe oleaginoase, nucile sunt bogate in grasimi nesaturate care sunt benefice sanatatii, prin combaterea nivelului ridicat al colesterolului.
Nucile contin si o cantitate apreciabila de vibre vegetale, consumarea lor fiind benefica in cazurile de constipatie si diabet de tip II.
Datorita continutului ridicat de substante azotate, nucile nu trebuie sa lipseasca din dieta niciunui vegetarian, acestea, impreuna cu leguminoasele si cerealele putand inlocui cu succes majoritatea nutrientilor de origine animala.
Indicatii
1) Afectiuni cardio-vasculare.
Consumate la fiecare masa, nucile impiedica ingrosarea arterelor, mentinandu-le flexibile chiar si in cazul cresterii tensiunii arteriale. Cercetari recente au demonstrat ca nucile consumate zilnic reduc inflamatia arterelor, aceasta aparand dupa o masa bogata in grasimi saturate. Mesele bogate in astfel de grasimi ( cele de origine animala ) duc in timp la intarirea arterelor si la cresterea riscului producerii unui atac vascular cerebral (AVC ) sau al aparitiei unor afectiuni cardiace. Doar opt nuci consumate zilnic contribuie la mentinerea flexibilitatii vaselor de sange, prevenind accidentele vasculare.
Cercetari recente au dovedit ca cei care consuma minimum patru portii de nuci pe saptamana isi reduc riscul de aparitie a bolilor coronariene la jumatate. Alte studii arata ca cei care consuma nuci cel putin de doua ori intr-o saptamana prezinta un risc de doua ori mai mic de a face o criza cardiaca subita, fatza de cei care nu consuma nuci deloc.
2) Tulburari de ritm cardiac
Prezenta in nuci a acidului alfa-linoleic face ca acestea sa fie eficiente in tratarea unor tulburari de ritm cardiac.
3) Diabetul de tip II
Nucile reprezinta un bun remediu naturist impotriva diabetului de tip II, datorita continutului lor bogat in fibre vegetale. Acestea au proprietatea de a scadea indicele glicemic al alimentelor, ceea ce ajuta mult diabeticilor in controlul glicemiei.
4) Enurezisul ( pierderea inconstienta si involuntara de urina )
In unele cazuri, consumul de nuci da rezultate incurajatoare la copiii care sufera de enurezis. Se recomanda ca in fiecare seara, timp de 15 zile, sa se dea copilului cate o felie de paine prajita inmuiata intr-o lingurita de ulei de nuca. Pentru a atenua greata, se poate consuma putina lamaie.
5) Infectii urinare
Se va consuma miez de nuca putin prajit, pentru a-l face mai usor digerabil.
6) Imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare
Pentru combaterea surmenajului din perioadele de examene, consumarea a 10-15 nuci amestecate cu patru linguri de miere, va ajuta la cresterea capacitatii de memorare si concentrare.
7) Astenia si tulburari ale sistemului nervos
In Evul Mediu, se credea ca datorita formei sale, miezul de nuca ajuta la tratarea bolilor sistemului nervos, fapt perfect adevarat, fiind verificat in practica.
8) Sterilitatea masculina si impotenta
Consumul regulat de nuci atenueaza vizibil si aceste probleme de sanatate.
9) Intarirea sistemului imunitar
Nucile duc la intarirea sitemului de aparare al organismului datorita continutului bogat in saruri de cupru si zinc.
10) Paraziti intestinali
Nucile sunt un excelent vermifug, mai ales in cazul infestarii cu tenie. Un tratament eficient consta in administrarea a 50-60 g de ulei de nuca, amestecate intr-o salata de cartofi, de exemplu, timp de trei zile, in fiecare seara.
11) Anemia
Tratarea anemiei prin consumul de nuci este eficienta datorita continututlui in fier si cupru.
12) Psoriazisul si eczemele alergice
Aceste afectiuni raspund pozitiv prin consumarea zilnica a nucilor in starea lor naturala.
13) Constipatia
Consumul a minimum patru nuci zilnic rezolva constipatia, ele fiind un foarte bun laxativ.
14) Tumorile
Nucile reprezinta o arma redutabila in lupta impotriva cancerului, in mod deosebit al celui mamar. Prin consumul regulat de nuci, datorita acizilor omega 3, antioxidantilor si fitosterolului pe care le contin acestea, In unele cazuri tumorile se micsoreaza si chiar dispar, daca sunt intr-o faza incipienta.
15) Durerea
Consumul de nuci scade, de asemenea, pragul de toleranta la durere.
Precautii
Suferinzii de hepatita trebuie sa fie prudenti cu privire la consumul de nuci. Nu se interzice consumarea lor, insa cantitatea trebuie sa fie mai mica decat in cazul unui om sanatos.
De asemenea, nucile nu trebuie asociate cu anumite alimente cum sunt: carnea, fainoasele, dulciurile, preparatele de patiserie si amidonul. Nucile se combina cel mai bine cu cerealele, precum si cu legume si fructe in stare cruda.
Desi sunt un aliment usor de digerat in stare naturala, pentru cei sensibili, o prajire usoara va face ca nucile sa fie mai usor de digerat.
In cazul vegetarienilor, nucile si alunele, in combinatie cu cerealele si leguminoasele, pot inlocui cu succes alimentele de origine animala, datorita continutului bogat in aminoacizi esentiali.
O reteta energizanta
Un pahar de suc de fructe in care se pune o mana de miez de nuca si o lingurita de miere, intregul continut fiind pregatit cu mixerul.
Pofta buna !
Sursa: www.loribalogh.ro
Nucile scad nivelul colesterolului „rau” din sange
Nutriţioniştii recomandă cel mult trei-patru nuci pe zi, deoarece o cantitate mai mare poate provoca probleme ale aparatului digestiv, precum dureri de stomac.
Consumul zilnic de nuci aduce mari beneficii persoanelor care suferă de sindromul metabolic, afecţiune definită prin obezitate, un nivel ridicat al colesterolului în organism, hipertensiune arterială şi diabet, sunt de părere specialiştii în nutriţie, citaţi de ediţia engleză a site-ului rusesc Pravda.
Acestea au un conţinut ridicat de minerale – fier, potasiu, fosfor, magneziu şi iod, vitamine – A, E, B, P si C, aminoacizi, grăsimi nesaturate şi proteine.
Datorită grăsimilor nesaturate, care se găsesc în proporţie de 60 la sută din conţinutul nucilor, precum şi a potasiului şi magneziului, fructele sunt recomandate persoanelor care suferă de diverse afecţiuni cardiovasculare. În plus, studiile au arătat că datorită acestor grăsimi nucile reduc nivelul colesterolului „rău” din organism şi întăresc pereţii vaselor sanguine.
Experţii în nutriţie menţionează că datorită conţinutului de iod, aceste fructe sunt eficiente în lupta împotriva afecţiunilor asociate glandei tiroide.De asemenea, cercetătorii americani au constatat că nucile încetinesc creşterea tumorilor prostatei şi reduc mărimea acestora.[…]
Sursa: Gandul