Numeri
1. Titlul. Numerii alcatuiesc a patra carte a Pentateuhului, cum sunt numite cele cinci carti ale lui Moise. Titlul „Numeri” vine prin derivatie de la titlul Septuagintei Arithmoi, din limba latina, Numeri. Evreii au numit cartea Bemidbar, „in pustie”.
2. Autorul. Credinta clasica a majoritati credinciosilor tuturor epocilor este ca cele cinci carti ale Pentateuhului sunt manuscrisele lui Moise. In Exod avem raportul primei parti a vietii lui Moise, urmata de chemarea lui, cu porunca divina data lui si primirea lui de catre popor in calitate de conducator al lor. In Numeri, el este descris ca un conducator matur. Efortul si tensiunea prin care a trecut impreuna cu poporul lui l-au facut un instrument deosebit de potrivit sa prezinte istoria acelor evenimente. Nici un alt autor n-a fost descoperit vreodata care sa fi scris Pentateuhul. Numele lui Moise trebuie sa ramana ca autor al cartii.
3. Datele istorice. Valoarea cartii Numeri nu este deloc mica prin faptul ca istoriseste multe amanunte ale perioadei nomade din istoria lui Israel, o istorie care astazi inflacareaza credinta oricarui credincios adevarat. Prin acest raport neinfluentat, facem cunostinta cu viata si intamplarile poporului evreu aflat sub conducerea lui Moise. Acest autor talentat a adunat materialul lui si l-a aranjat sub inspiratia Duhului Sfant. Moise era un narator de valoare al istoriei si un personaj al poporului evreu, un conducator capabil care, sub calauzirea lui Dumnezeu, l-a adus la o unitate religioasa coerenta care nu a putut fi destramata de timp si suferinta. In felul acesta, in cartea Numeri avem o narare inspirata, a carei veridicitate istorica nu poate fi usor inlaturata.
Textul cartii este standardizat. Cartea este scrisa in vechile litere ebraice si reprezinta textul asa cum a existat el aproximativ pe la anul 330 i.Hr. Se pare ca a suferit comparativ putin prin simple erori ale transcrierii. Variatiile din anumite manuscrise sunt putine si fara nici o importanta deosebita. Astfel de date pe care cercetatorii pot sa le stabileasca pentru unele izvoare pe care sa le fi putut folosi Moise sub inspiratia Duhului Sfant pot cel mult sa fie numai experimentale si aproximative.
4. Tema. Cartile anterioare ale Pentateuhului aduc cu sine nararea istoriei stramosilor lui Israel de la creatiune si continua cu robia din Egipt si cu exodul pana la asezarea de la Sinai, unde cartea Exodul ii lasa pe izraeliti. Numeri incepe la Sinai cu numaratoarea adultilor de parte barbateasca, mai departe adauga reguli peste cele enumerate in Levitic, urmareste marsul de la Sinai, peregrinajele din pustie, pana la sosirea in stepele Moabului si se incheie cu un manunchi de reguli.
Este o carte vie care a slujit la viata spirituala a oamenilor in decursul istoriei. Obiectivul ei principal este sa-L inalte pe Iehova ca Dumnezeu suprem in toata sfintenia, maiestatea si purtarea Lui de grija pentru poporul Sau ales. Alaturi de minunatul progres al poporului ales este si razvratirea lui Core, Datan si Abiram, cu motivele si scopurile lor egoiste. Pe fundal este poporul care murmura si da pe fata lipsa de rabdare. In mod proeminent sunt prezentati Moise, Maria si Aaron, Balaam, fii lui Aaron si conducatorii religiosi cu partile lor tari, dar si cu cele slabe. Raportul de incheie cu suprematia lui Moise drept conducatorul ales de Dumnezeu pentru poporul Sau.
Locuirea lui Iehova in mijlocul poporului Sau, planuirea Lui cu grija amanuntita pentru ei, evenimentele dureroase in legatura cu persoane de seama, preoti si leviti, ca un cordon aparator stabilit pe cale divina, au facut ca „mania sa nu se abata asupra adunarii”, toate contribuind la un tablou splendid intr-o povestire vie de cea mai mare valoare pentru biserica de astazi, o istorisire care se intemeiaza pe faptul istoric al locuirii lui Dumnezeu in mijlocul poporul Sau.
Sursa: Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania