O atitudine sănătoasă cu privire sărbători
Timp de odihnă dar nu de lenevie
„Am văzut că sărbătorile noastre nu trebuie petrecute după modelul lumii şi totuşi acestea nu trebuie să fie trecute cu vederea, căci acest lucru va aduce neplăcere copiilor noştri.” (AH 472)
Lenevia nu este modul cel mai potrivit de a petrece timpul liber! În acest context, din perspectiva veşniciei aceste zile sunt pierdute!
„Prin ţinerea sărbătorilor, oamenii, atât din lume, cât şi din biserici, au fost educaţi să creadă că aceste zile, în care se leneveşte, sunt esenţiale pentru sănătatea şi fericirea lor, însă rezultatele au arătat că ele sunt pline de rele.” (AH 472)
Ignorarea nu este soluţia ci mai degrabă găsirea unei metode alternative!
„”Vine Crăciunul” este vestea care răsună pretutindeni în lumea noastră, de la răsărit la apus şi de la nord la sud. Pentru copii, tineri, adulţi şi chiar pentru cei în vârstă, este un timp de bucurie şi veselie mare. Însă ce este Crăciunul în fond, ca să i se acorde atât de multă atenţie? Ziua de 25 decembrie se presupune a fi ziua naşterii lui Isus Hristos şi sărbătorirea acesteia a devenit un obicei popular. Totuşi, nu există certitudinea că noi ţinem adevărata zi de naştere a Mântuitorului nostru. (….) Deoarece ziua de 25 decembrie este sărbătorită pentru a comemora naşterea Domnului Hristos, deoarece copiii au fost învăţaţi prin cuvânt şi exemplu că aceasta a fost cu adevărat o zi de veselie şi bucurie, vă va fi foarte dificil să treceţi peste ea fără a-i acorda o anumită atenţie. Ea poate fi folosită pentru a servi unui scop foarte bun.” AH 477-478
„Noi am încercat cu seriozitate să facem sărbătorile cât mai interesante, atât pentru tineri, cât şi pentru copii, neprocedând în acest fel. Obiectivul nostru a fost să-i ţinem departe de scenele de distracţii ale necredincioşilor.” (AH 472)
„Eu sunt pe deplin mulţumită că se pot inventa multe substituente nevinovate pentru multe întruniri care au efect demoralizator. Îngrijiţi-vă ca în ziua aceasta să existe bucurii nevinovate.” (AH 483)
Dacă sărbătorile nu Îl au în centru pe Dumnezeu atunci sunt golite de „spiritul sărbătorii”.
„De ce nu sărbători pentru Dumnezeu? Nu ar fi bine pentru noi să păzim sărbătorile pentru Dumnezeu, când am putea să readucem în minte amintirile felului cum S-a purtat El faţă de noi? Nu ar fi bine să luăm aminte la binecuvântările Sale din trecut şi să ne aducem aminte de avertizările făcute sufletelor noastre ca să nu-L uităm pe Dumnezeu? Lumea are multe sărbători şi oamenii se afundă în jocuri, curse de cai, jocuri de noroc, fumat şi beţii… N-ar trebui oare ca poporul lui Dumnezeu să aibă mai des adunări sfinte, în care să-I mulţumească lui Dumnezeu pentru binecuvântările Sale bogate?” (AH 475-476)
Este însă privilegiul nostru să ne depărtăm de obiceiurile şi practicile acestui veac decăzut; şi, în loc de a cheltui bani numai pentru satisfacerea poftei sau pentru ornamente inutile sau articole de îmbrăcăminte, noi putem face din sărbătorile care vin o ocazie prin care să-L onorăm şi să-L glorificăm pe Dumnezeu. (AH 480)
Timpul liber poate fi folosit pentru slujire misionară
„Nu va fi posibil ca aceştia să-şi dedice tot timpul datorită faptului că ei trebuie să lucreze pentru a-şi câştiga existenţa. Totuşi, ei au zilele de sărbători şi alte ocazii pe care le pot devota pentru serviciul creştin şi pentru a face bine pe această cale, dacă nu pot contribui cu alte mijloace. 12 Când aveţi o sărbătoare, faceţi din aceasta o zi plăcută şi fericită pentru copiii voştri; de asemenea, faceţi din ea o zi plăcută pentru cei săraci şi necăjiţi. Nu lăsaţi ca acea zi să treacă fără a-I aduce mulţumire şi daruri de mulţumire Domnului Isus.” (AH 476)
Sărbătorile (îndeosebi Crăciunul şi Anul Nou) sunt o oportunitate către dăruire: „Este bine să ne oferim unul altuia simboluri ale iubirii, ca amintire, dacă prin aceasta nu Îl uităm pe Dumnezeu, cel mai bun prieten al nostru.” (AH 479) Fiţi deci creativi în oferirea de cadouri! „Sunt multe lucruri care pot fi născocite cu gust şi la un preţ mult mai mic decât cadourile inutile, care se fac atât de frecvent copiilor şi rudelor noastre, şi prin aceasta ne putem arăta curtoazia, şi astfel fericirea poate fi adusă în cămin.” (AH 481) Un cadou potrivit cu această ocazie pot fi cărţile cu tematică spirituală.
Cel mai mare dar este dedicare pe care o aducem lui Dumnezeu: „Veniţi, fraţilor şi surorilor, veniţi cu copiii voştri, chiar cu pruncii în braţe şi aduceţi-vă darurile lui Dumnezeu după puterile voastre. Cântaţi-I din inimă şi lauda Lui să fie pe buzele voastre.” (AH 480)
NOTĂ: AH – Adventist Home (Căminul Adventist) – paginile sunt redate conform cu originalul din engleză.
Marius Necula
Sursa: http://brailarahova.adventist.ro/pastoral/sarbatori