O CALE SI MAI SIGURA

 

 Un copilas a ramas intr-o seara acasa cu tatal sau pentru cateva ore. Tatal, pentru ca avea nevoie sa rezolve ceva lucrari de serviciu, s-a gandit-a sa-i dea copilului  ceva de facut, pentru ca el sa poata lucra fara sa fie deranjat. I-a dat sa deseneze ceva si apoi sa coloreze acel desen. Insa copilul era plictisit de desenat si colorat. De aceea s-a dus la biroul tatalui si , asa cum sunt copiii, a spus ca s-a plictisit si i-a cerut tatalui sa se joace cu el. Tatal s-a gandit sa mai faca o incercare, si i-a dat copilului o cutie mare, plina,cam  cu o mie de piese de puzzle. Asezatefiecare la locul lor, acele piese de puzzle formau un peisaj superb, si tatal s-a bucurat ca a gasit solutia, gandind ca pentru doua ore cel putin , a scapat de orice deranj. Insa nu mica i-a fost mirarea ca de abea trecuse  o  jumatate de ora si copilul a venit din nou la tatal lui, spunand ca a terminat jocul de puzzle. Cum asa, a intrebat tatal ?  Vino sa vezi, i-a zis copilul. Dar cum de-ai reusit atat de repede? Si copilul i-a dezlegat tatalui enigma. Tot incercand sa aseze piesele acelui puzzle , cu peisajul incantator, copilul a observat ca, pe partea cealalta a fiecarei piese de puzzle ar fi un alt joc,  o alta imagine – imaginea unui om. Copilul a inteles atunci ce  are de facut. El a ales calea cea mai  usoara:  a intors toate piesele de puzzle  pe fata cealalta , dupa care  a format imaginea  cu omul.

Isus Hristos  a spus candva contemporanilor  Sai :”Voi cercetati Scripturile pentru ca socotiti ca prin ele obtineti viata vesnica, dar tocmai ele marturisesc despre Mine.”

Ca si povestea  cu copilul si jocul de puzzle DACA fiecare pagina din cele 66 de carti ale Bibliei, ar fi asemenea unor piese de puzzle, atunci,  toate paginile Bibliei, luate laolalta, vor marturisi oricui, despre o singura Persoana: Isus Hristos. Chiar de pe primele pagini ale Bibliei, facem cunostinta nu numai cu primul om creat de Dumnezeu, Adam,  ci  si cu  un alt om,  deosebit,  care urma sa poarte un  nume  simbolic – „Samanta Femeii.”  Acel Nume simbolic,   ascundea in  sine  un inteles  profetic adanc.  Persoana Creatorului , a ales sa stea oarecum in umbra pentru primele  4.000 de ani ai istoriei biblice.   Dar dupa acei 4.000 ani de tacere si asteptare, atat a Cerului cat si a Pamantului,  fagaduinta divina rostita la inceputul cartii Geneza, despre samanta femeii,devine  fapt implinit.CITEZ „Dar cand a venit implinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau nascut din femeie… pentru ca sa capatam infierea.” „Si pentru ca suntem fii, Dumnezeu ne-a trimis in inima Spiritul Fiului Sau” … „Asa ca daca esti fiu, esti si mostenitor, prin Dumnezeu.” Limbajul acestor versete citate din Ep. catre Galateni cap. 4, este adaptat la limbajul nostru omenesc, usor de inteles, privind relatiile noastre de familie, oriunde ne-am gasi pe fata pamantului.  Printr-o nastere supranaturala, Fiul lui Dumnezeu, a ales Sa coboare in lumea noastra, pentru o TRIPLA misiune speciala . Prima misiune avea in vedere   rascumpararea neamului omenesc, prin moartea Sa in locul nostru, CAT si pentru reintegrarea noastra in familia lui Dumnezeu, ca fii si fiice. A doua parte a misiunii Sale, trebuia sa fie aceea de a oferii lumii noastre , in propria Sa Persoana,  o revelatie vie a lui Dumnezeu Tatal. Si in al treilea aspect, misiunea  Lui Isus Hristos, trebuia sa  ne ofere in natura Sa de om, ca si noi, un model de vietuire. Iata in acest sens, cateva versete cheie, spicuite toate din Evanghelia dupa Ioan. „Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu… Acela L-a facut cunoscut” …  Am facut cunoscut Numele Tau oamenilor, pe care Mi i-ai dat din lume … si ei au pazit Cuvantul Tau … caci le-am dat cuvintele pe care Mi le-ai dat Tu. Ei le-au primit, si au cunoscut cu adevarat ca de la Tine am iesit, si au crezut ca Tu M-ai trimis”… „lumea nu Te-a cunoscut; dar Eu Te-am cunoscut” …

Deci, a treia   sectiune a materialului Bibliei se ocupa  cu descoperirea lui Isus Hristos, a lucrarii pe care El urma sa o savarseasca in lumea noastra, in folosul nostru, impreuna  cu toate rezultatele ei extraordinare.

Primele trei cai de cunoastere a lui Dumnezeu sunt intuitia, ratiunea, si calea celor cinci simturi . Dupa aceste trei cai, a patra cale pentru a cunoaste pe Dumnezeu este prin studierea Bibliei, iar a cincea cale consta in cunoasterea lui Isus Hristos. „Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine” ne-a atentionat Isus… si aceasta, nu ca o chestiune de filtru, sau pentru a preveni  sa avem  noi un contact  direct cu Dumnezeu, ci pentru ca  relatia  noastra cu Dumnezeu sa fie si mai intima.

Daca m-as opri la suprafata lucrurilor, la nivelul aparentelor de care lumea noastra este plina, miliarde de oameni traiesc cu impresia ca Il  cunosc pe Dumnezeu si cred Cuvantul Lui. Dar care este realitatea ? Lumea  de fapt este plina de tot felul de doctrine contradictorii despre Dumnezeu,  chiar de la o Biserica la alta, sau cu idei personale despre Dumnezeu, care sunt foarte ciudate , cat  si  cu practici nerecomandate de Dumnezeu, si nepracticate de Isus Hristos.

De pilda,  din populatia matura a Statelor Unite,un procent de 85% , marturisesc ca sunt crestini si ca il cunosc pe Dumnezeu. Dar   adevarul este ca aproximativ  1/3  din acest procent nu a frecventat niciodata bisericile lor, si in ce priveste cunostintele lor, cu greu pot sa citeze din memorie un singur verset din Biblia lor. Religia zilelor noastre reflecta  mai de graba caracterul ocazional al practicarii credintei, o cautare  dupa o religie  care sa fie mai degraba comfortabila si plina de conveniente. Adevarul este ca la marea majoritate a celor care afirma credinta lor in Dumnezeu, nu le place ca Dumnezeu sa Se amestece in viata si afacerile lor. Dar cine L-a aflat pe Dumnezeu cu adevarat si pretinde ca Il cunoaste, acela va intelege un lucru simplu ca acesta: ca Isus Hristos cere de la fiecare om, ceva foarte concret: … „Veniti la Mine… si invatati de la Mine”, a zis El. 

 Pentru omul de azi este mult mai usor si mai placut sa isi creeze  fiecare Dumnezeul, care  Se  potriveste in final cel mai bine cu gandurile si gusturile  proprii …  Pentru unii este ceva prea demodat sa-si ia timp zilnic de a citi o carte asa de veche si  neatragatoare precum li se pare a fi Biblia, si sa se intereseze sa cunoasca pe Dumnezeul Bibliei, Care  este prea vechi si demodat pentru timpul nostru. Dar nu uita, chiar daca traim intr-o epoca asa de elevata, Dumnezeu este Acelasi : „ieri, si azi, si in veci.”

In eseul urmator doresc sa iti  ofer un extras  dintr-o carte extraordinara,scrisa de un mare om de stiinta, care a fost candva  asociat cu laureatul Premiului Nobel, Linus Pauling, la un anumit proiect stiintific de o insemnatate deosebit de importanta . Acest , om cu multe doctorate si lucrari stiintifice, fara ceva pretentii de afiliere religioasa, nu s-a simtit nici umilit, si nici depasit de epoca aceasta, ca sa mai studieze si sa ofere lumii intregi, prin cartea sa, o marturie foarte Biblia profunda despre Dumnezeu si spiritualitatea divina.

PE DATA VIITOARE

Octavian Cureteu