O CALE SIGURA – CUVANTUL INSPIRAT

 

In ultimul eseu am amintit pe scurt PRiMELE trei cai pe care oamenii le-au folosit din toate timpurile ca sa-L cunoasca pe Dumnezeu, cu scopul evident nu doar sa-si satisfaca o curiozitate de moment, ci in vederea stabilirii unei relatii cu El. Cele trei cai sunt intuitia, ratiunea, si cele cinci simturi. Si azi, milioane de oameni pasesc spre Dumnezeu pe aceleasi cai batatorite, plini de indoieli si parca batand pasul pe loc.Daca Dumnezeu si cunoasterea Lui este destinatia cautarilor noastre, atunci fii sigur, TOTI oamenii  pot atinge  aceasta destinatie, daca alegem sa folosim calea randuita de El. Calea randuita de Dumnezeu, si de succes garantat, consta in o Carte. Da, oricat de curios ni s-ar parea, e vorba de Cartea al carei titlu este Biblia – sau Cuvantul lui Dumnezeu. Candva in trecut, in foarte multe  locuri  de pe glob, Biblia era o raritate. Poate ca si astazi mai exista asemenea locuri. Dar te-as intreba ceva : Ce ai face daca ti s-ar oferi ocazia sa ai in mana o Biblie pentru prima data? Cu ce simtamante te vei apropia de ea . Care va fi primul tau gest inainte de a o deschide ?

Acum 30 de ani eram intr-o statie de troleibuz,  din afara   Aeroportului principal din Moscova. Ma intorceam de la Petersburg , unde am mers special pentru a vizita celebrul Museu Ermitaj si fenomenul noptilor albe. Asteptam  troleibuzul care urma sa ma duca la hotelul unde aveam camera rezervata. In statie, langa mine, am vazut o tanara care avea intr-o mana un cosulet de nuiele , cu capac, care arata foarte artizanal, si care era plin cu caise, iar in spate avea un rucksack cam voluminos. M-am apropiat de ea si m-am oferit sa o ajut sa urce in troleibuz, spunandu-i ca ii va fi greu sa urce cu rucksackul in spinare. Stia ceva Engleza, cat sa ne intelegem. Am mers impreuna pana in centru, de unde ea trebuia sa ia alt troleibuz , ca sa mearga la sora ei. Venea tocmai de la Marea de Azov, era profesoara de istorie, si era vadit interesata sa converseze in Engleza cu un mine, chiar daca i-am spus ca de fapt sunt Roman. Chiar s-a distrat putin pe seama incercarilor mele de a conversa cu ea in L. Rusa, atat cat imi mai aduceam aminte. In statia din centru, unde am coborat impreuna, mi-a venit in minte deodata o idee . A doua zi eu doream sa merg la o sala, unde se tineau niste conferinte religioase, pentru ca sa ma intalnesc   cu un prieten din Statele Unite, despre care stiam ca va fi acolo. Si am intrebat-o pe tanara profesoara daca este interesata sa asculte o conferinta in L.Engleza. Mi-a spus ca nu poate sa vina la conferinta de dimineata, pentru ca vroia sa  petreaca prima parte a zilei impreuna cu sora ei,  cu care nu se  mai vazuse de multa vreme, dar mi-a spus ca va veni  seara.

Ne-am intalnit dupa amiaza, am intrat impreuna in sala, ne-am gasit niste locuri bune, si deodata acea tanara imi spune: „Pot sa te rog ceva ? Poti sa-mi faci rost de o Biblie? Am auzit multe despre Biblie, mai ales la cursurile politice din Universitate, unde ni s-au spus multe lucruri impotriva ei, dar n-am avut parte niciodata sa vad si sa am in mana o Biblie . L-am cautat in graba pe prietenul meu, i-am spus ca doresc sa am o Biblie  in L. Rusa, pentru cineva care o solicita. Am primit una noua-nouta, si cand i-am inmanat-o, mi-a multumit cu lacrimi mari pe obaji, a luat-o din mana mea, a prinso cu amandua mainile , a dus-o la gura, si a sarutat-o,  spunandu-mi: asta e comoara mea… de cand imi doream asa ceva. In mod instantaneu m-am simtit de-a dreptul profund de rusinat inlauntrul meu. De ce ?  Fulgerator, mi-am adus aminte ca am inceput sa citesc Biblia de la varsta de cinci ani, dar niciodata nu am trait acel simtamant coplesitor pe care  l-a trait acea tanara profesoara la prima ei intalnire cu Biblia. Sunt sigur ca si tu, dupa ce vei incepe sa citesti Biblia, vei recunoaste apoi ca ai in mana o comoara adevarata.

Omul poate cunoaste pe Dumnezeu prin Biblie pentru ca Biblia este Revelatia sau Descoperirea  adevarului despre Dumnezeu.

In sine, Biblia este o  colectie de 66 de carti, scrisa de 38 de autori, pe parcurusul  unui timp de 1.500 de ani.

„Dar ce e asa de nemaipomenit la aceasta carte veche? – poate vei intreba intrigat .

Fii sigur ca, orice raspuns ti-as da ,  tu nu vei intelege nimic pana cand nu iti vei lua ceva timp si pentru cateva zile,  sa citesti ceva din ea. Este exact cum ai incerca sa convingi pe cineva ,cat de dulce este zaharul, de vreme ce el nu l-a gustat niciodata. Poate ca de abea atunci cand il va gusta,  de abea atunci va intelege notiunea de dulce. Chiar aceasta este si comparatia pe care o gasesti in cel mai lung dintre Psalmii Bibliei, Psalmul 119 cu vers.3 : CITEZ”Ce dulci sunt cuvintele Tale, pentru cerul gurii mele, mai dulci decat mierea in gura mea.”   Biblia, da, este in sine o carte, dar al carei pret insa nu-l poate sti nimeni, decat acela care o citeste.

Cu Biblia, trebuie sa pornim de la premiza  ca, daca Dumnezeu exista undeva in Universul Sau infinit, El nu ne va lasa sa bajbaim in intuneric si nesiguranta, fara sa ne ofere o sansa ca sa Il cunoastem, numai daca si noi manifestam un interes sincer in aceasta directie.

Biblia este de fapt singura carte, dintre toate cartile din lume, care pretinde ca este creditata de Dumnezeu, ca sa vorbeasca omului despre El. Acreditarea divina  pe care Dumnezeu a oferit-o scriitorilor celor 66 de carti,  suna astfel : (ei)  „au vorbit din partea lui Dumnezeu, fiind insuflati de Spiritul Sfant” –   Reputatia Bibliei nu a fost obtinuta nici pe baza sondajelor publice si nici pe baza  votului popular. Totusi continutul acestei carti,  istoria ei prin veacuri,  raspandirea ei in lume, precum si efectul  ei asupra oamenilor  de pretutindeni ,  toate acestea si inca multe altele, au facut din Biblie o carte unica sub cer.

In mare, Biblia ne prezinta trei mari sectiuni, prin care Dumnezeu a ales sa ni se descopere, ca sa Il putem cunoaste. Prima sectiune  este aceea a istoriei creatiunii. Cea de a doua sectiune este aceea a providentelor sau a procedeelor lui Dumnezeu cu oamenii,  fie ca persoane particulare, ca  familii,  natiuni, sau ca o generatie intreaga . Aceste providente nu sunt alceva decat dovezi ale prezentei si a interventiilor lui Dumnezeu in istoria omenirii. Raportat la numarul de pagini, as putea spune ca aceasta a doua sectiune a Bibliei, este cea mai mare sectiune .

A treia sectiune a Bibliei, citita cu atentie, ne descopera in mod vadit pe Cea de a Doua Persoana a Divinitatii, pe Isus Hristos… si lucrarea pe care a savarsit-o pentru noi oamenii, cat timp a trait printre noi, cat si  lucrarea pe care a continuat-o  dupa inaltarea Sa la cer. Aceeasi sectiune cuprinde si  lucrarea Celei de a Treia Persoana a Divinitatii – Persoana Spiritului Sfant. Cele Trei Persoane ale Dumnezeirii,  exprima conceptul de Dumnezeu, deoarece fiecare in parte este Dumnezeu. In metanaratiunea Bibliei, vei observa ca fiecare din Cele Trei Persoane Divinitatii poarta poate, in diferite ocazii, Nume diferite , in timp ce elementul de egalitate intre Ele, este Numele  Dumnezeu.  Biblia este o singura carte, in trei sectiuni, prin care oricine poate cunoaste pe Dumnezeu. Intrebarea tuturor intrebarilor este ana la urma: „Chiar doresti sa-L cunosti?”

Prin Biblie, si numai prin Biblie vei ajunge sa cunosti natura, caracterul si atributele lui Dumnezeu; planul Lui stralucit pentru aceasta planeta si pentru fiecare om. Numai de pe paginile ei, vei ajunge sa intelegi Suveranitatea Sa, Providentele Sale, si neasemuita Lui iubire pentru tine, pentru mine, pentru toata creatiunea Sa.

PE DATA VIITOARE.

Octavian Cureteu