O Familie Care a Rezistat Chimoterapiei

 

OHIO – Când fiica de zece ani a lui Andy & Anna Hershberger, Sarah, a dezvoltat limfom limfoblastic (cancer)în aprilie 2013, această familie Amish a decis să încerce medicina modernă.

În iunie 2013, Sarah primea chimioterapie la spital, iar părinții ei au fost convinși că aceasta face ca starea ei să devină mai gravă și să o pună în pericol pentru multe alte probleme de sănătate pe termen lung. Fata a cerut părinților săi să-i oprească chimioterapia. Hershbergerii sunt o familie Amish profund religioasă și au ales să ia o cale diferită de medicina modernă după ce Sarah s-a îmbolnăvit din cauza chimioterapie.

„Credința noastră este că, într-o anumită măsură, putem folosi medicina modernă, dar uneori trebuie să o oprim și să facem altceva”, a spus tatăl ei.

„Am fost destul de siguri că o vom pierde dacă vom continua să facem chemo”, a spus Anna Hershberger, mama lui Sarah.

Părinții au început să se opună tratamentului și s-au confruntat cu rezistență puternică din partea personalului spitalului Akron pentru copii, care au apelat  chiar la instanță și a încercat să obțină tutela asupra lui Sarah. Doctorii au mărturisit că fără să primească imediat chimioterapie, Sarah ar muri în șase luni. Familia era fermă în negarea tratamentului, ceea ce a dus la o bătălie legală intensă.

 

Tiranie medicală?

La 13 octombrie 2013, un judecător al Curții de Apel din Ohio a hotărât ca Maria Schimer, avocat și asistenta medicală licențiată, sa aiba tutelă limitată asupra lui Sarah Hershberger. Tutela a inclus puterea de a lua decizii medicale în numele ei asupra obiecțiilor părinților ei.

La scurt timp după decizia instanței, gardianul a trimis un taxi la ferma de familie din apropierea satului Spencer, Ohio pentru al lua pe Sarah și a dus-o la spitalul din Akron pentru chimioterapie suplimentară. Când maşina a sosit la casa situată la 35 de mile sud-vest de zona metropolitană din Cleveland, familia a dispărut.

„Am fost în Mexic trei săptămâni”, spune unchiul lui Sarah, Isaac Hershberger. „A trebuit să plecăm pentru că, dacă am fi rămas în S.U.A., orice spital din S.U.A. ar fi raportat înapoi la Akron, spitalul pentru copii”.

„Dacă am putea fi lăsați singuri, asta este ceea ce cerem”, spune dl Hershberger. Vrem să tratam pe fica noastra cu tratamente naturale.”

Câteva săptămâni mai târziu, în urma unui control social asupra lui Sarah, șerifii adjuncți s-au dus la fermă si familia disparuse. Nimeni din comunitatea Amish nu părea să știe unde se ascundeu Hershbergerii. Dacă membrii acestei enclave Amish știau locaţia familiei, nu ţtim, dar ei n-au cooperat cu autoritățile. Avocații familiei Hershberger au apelat la hotărârea tutelei Curții Supreme din Ohio cu privire la problemele legate de libertatea religioasă.

În cele din urmă, familia a câștigat în instanță și sa hotărât că ei au avut dreptul legal și constituțional de a trata cancerul așa cum au considerat de cuviință.

În octombrie 2015, RMN-urile și lucrările de sânge efectuate la Clinica din Cleveland au arătat că Sarah Hershberrger nu a prezentat semne de cancer și părea că este în stare de sănătate perfectă. Ca rezultat al acestor teste medicale, judecătorul de familie a pus capăt tutelei de instanța fată de familia Amish.

Acum, Sarah nu numai că este  în viață, dar este de fapt complet sănătoasă și fără cancer. Ea a fost tratată cu terapii netoxice.

 

Mass-media a fost foarte pesimistă și cinică față de cazul lui Sarah, iar multe dintre segmentele mass-media despre ea sugerează că familia ei este iresponsabilă și că ea este în esență pe patul ei de moarte. Cu toate acestea, nu este cazul, acum este sănătoasă și a bătut cancer, deoarece ea și familia ei au decis să se opună organizaţiilor medicale şi guvernamentale..

 

Chemo, Cure sau Killer?

Fara această discuție despre boala lui Sarah Hershberger, despre credința familiei sale în Dumnezeu și despre convingerea Spitalului că ar trebui să aibă ultimul cuvânt asupra tratamentului ei, este faptul că chimioterapia a fost demonstrată într-un studiu recent din Marea Britanie, care a ucis aproape 50% pacienți. Acest lucru nu înseamnă că medicina modernă este un lucru rău – deloc. Faptul că ajută unii indivizi și dăunează celorlalți este un motiv bun pentru a extinde libertatea fiecărei persoane atunci când este vorba de a alege între medicina convențională și medicina alternativă.

Cercetatorii de la Sanatatea Publica din Anglia si Cancer Research UK au efectuat un studiu revolutionar care examineaza pentru prima data numarul de pacienti cu cancer care au murit in termen de 30 de zile de la inceputul chimioterapiei – indicand tratamentul, nu cancerul, a fost cauza mortii.

Privind la aceste rate de deces in spitale din intreaga lume cât şi din Statele Unite, cercetatorii au descoperit o rata de mortalitate alarmanta asociată cu chimioterapie. Ajută unora? Cu siguranță. Dar nu ar trebui să fie forțată, impusa niciodata.

Având o societate liberă înseamnă că oamenii trebuie să fie liberi să-și asume riscuri, inclusiv riscurile cu familia lor atunci când sunt părinți potriviți și iubitori care vor lua aceste riscuri dintr-o poziție de iubire și credință.

Sursa: Fulcrum7