O noua gandire, un corp nou
de Andrew Cate
Din Signs (Semne), septembrie 2007
——————————————————————————–
Este posibil ca un expert in dieta sa fie supraponderal? Vad aceasta zilnic. In rolul meu de antrenor personal si instructor care ii ajuta pe altii sa slabeasca, intalnesc adesea oameni care par sa stie tot ce este de stiut despre dieta si exercitiu – cu toate acestea sunt supraponderali. Ei cunosc ce fel de mancare ar trebui sa manance si stiu si ce fel de exercitii ar trebui sa faca – dar ei nu fac toate acestea. Pur si simplu, ei stiu ce ar trebui sa faca, dar nu fac ceea ce stiu. Le lipseste motivatia, scopul, directia sau obiceiul de a gandi cum trebuie sa aplice cunostintele si sa aiba rezultate pozitive.
S-a scris atat de mult despre diete, pierderea (sau castigarea) in greutate a starurilor, nutritie, exercitiu, si totusi s-a pus prea putin accent pe rolul jucat de minte/creier. Felul de a gandi are un rol major asupra sanatatii, greutatii si formei corpului tau. Excesul de grasime este un indiciu al alegerilor stilului de viata si a comportamentelor invatate.
Desi oricine stie ca poti sa-ti schimbi stilul de viata, nu se depune prea mult efort pentru a modifica sau schimba obiceiurile de gandire invatate. De fapt, alegerea unui stil de viata pare mult mai usoara si mai practica daca este in ton cu felul tau de a gandi.
In continuare sunt 8 strategii care iti arata cum sa-ti instruiesti mintea si cum sa dai tot ce ai mai bun in tine.
- Examineaza-ti credintele si prioritatile
Credintele si prioritatile te ajuta sa pui baza unui stil de viata sanatos. Ele creeaza un cadru, o fereastra, care te ajuta sa-ti definesti viziunea si gandirea cand iei decizii si sa studiezi/examinezi schimbarile.
A acorda prioritate sanatatii si a o imbunatati va da valoare tuturor celorlalte aspecte ale vietii. Desi viata ta de la serviciu, viata ta sociala, spirituala si de familie raman prioritare, cateva ajustari ar putea face toata diferenta. De exemplu, ai putea merge cu bicicleta la serviciu, ai putea sa te intalnesti cu prietenii pentru a merge la o plimbare si nu la masa, sa mergi la plaja cu familia in loc sa te uiti la televizor.
Daca vrei sa ai succes atunci schimbarea stilului de viata trebuie sa devina o prioritate. Identifica ce anume te tine de la a-ti imbunatati obiceiul de a manca sau nivelurile de activitate. Ce aspecte ale vietii tale ai putea schimba pentru a fi mai sanatos?
- Accepta responsabilitatea pentru sanatatea ta
Este important sa fii constient de faptul ca esti responsabil pentru ce gandesti, ce simti si cand actionezi. Tu alegi ce mancare sa mananci, cum sa iti cheltui banii si cum sa iti folosesti timpul. Esti de asemenea responsabil si pentru lipsa de activitate. Pentru majoritatea oamenilor, o sanatate precara si cresterea in greutate reprezinta alegeri – dar la fel stau lucrurile si cu abilitatea de a schimba. Alegerea e a ta sa schimbi felul de a manca, sa fii mai active sau sa te straduiesti mai mult atunci cand faci exercitiu fizic.
A cunoaste faptul ca ai puterea sa faci aceste schimbari si a obtine ceea ce iti doresti este un pas mare in directia cea buna. Tu detii controlul, tu esti responsabil, tu esti cel care decizi sa faca schimbari. Daca alegi actiunea, iti vei imbunatati sanatatea si vei obtine rezultate. Alegerea este a ta.
- Adapteaza-ti asteptarile
Este dificil sa mentii schimbarile unui stil de viata cand nu obtii rezultate atat de repede cum te astepti. Oricum, e posibil ca radacina frustrarilor tale sa fie tocmai asteptarile tale. Pierderea in greutate este un proces lent. Nu se va intampla in cateva zile sau saptamani. Pot trece luni sau chiar ani pana se acumuleaza grasime, si vor trece luni sau chiar ani pentru a inversa procesul. A pierde grasime poate fi dificil.
Schimbarea e un lucru greu. Asteapta-te sa se produca. Daca esti sigur ce sa astepti si cand sa astepti, pierderea in greutate si a grasimii devine mult mai usoara.
- Concentreaza-te asupra obiectivelor si a pasilor mici
Fixarea/Stabilirea unor obiective iti ofera directie si motivatie, te ajuta sa lucrezi sistematic si progresiv indreptandu-te spre un rezultat final. Poti sa-ti doresti, dar fara un scop si un plan, te poti pierde cu usurinta. Stabilirea obiectivelor te ajuta sa te concentrezi mai bine, legand cunoasterea si dorinta pentru scop si actiune. Identifica ce vrei sa obtii si apoi planuieste cum intentionezi sa dobandesti acele lucruri.
Scrie care sunt obiectivele pe termen lung si apoi cele pe termen scurt sau mini-obiectivele; acestea pot actiona ca niste pietre peste care sari spre succes. Obiectivele pe termen lung se bazeaza de obicei pe un rezultat, cum ar fi: sa pierd 10 kg, in timp ce mini-obiectivele schiteaza procesul pe care trebuie sa-l urmezi, ca de exemplu: sa merg pe jos 6 zile pe saptamana in urmatoarele 8 saptamani.
Fa-ti un plan pentru a birui obstacolele care te-ar putea tine de la a obtine succesul. De asemenea, acesta te poate ajuta sa anticipezi ce obstacole iti pot tine calea de a face acesti pasi mici si sa alcatuiesti niste strategii care sa te ajute sa le depasesti.
- Transforma bunele intentii in actiuni
Ti-ai stabilit obiective care sa te ajute sa te concentrezi asupra lucrurilor importante si ai facut un plan cum sa le atingi parcurgand pasi mici. Acum, treci l treaba. Este timpul sa actionezi si sa pui totul in practica. In ce zile vei face exercitiu fizic si ce mancaruri sanatoase vei alege?
Fara actiune, toate planurile si toate intentiile bune din lume nu au nici o valoare. Este responsabilitatea ta sa faci ca aceste lucruri sa prinda viata si sa produci o adevarata schimbare in viata ta. Probabil ca ai citit despre alte personae care fac aceasta. De ce sa nu fii si tu acela? Te poate ajuta sa tii un jurnal a ceea ce mananci si a activitatilor tale. Pe masura ce progresezi si iti atingi scopurile increderea in propriile forte va creste. In timp, actiunile tale devin obisnuinte si vor deveni mai usor de indeplinit.
Without action, all the planning and best intentions in the world will amount to nothing.
- Mentine o atitudine pozitiva
O mare parte a succesului depinde de atitudinea ta. Fii pozitiv si cauta solutii, nu scuze. Negativismul nu produce schimbare. Pesimistii isi vor neglija sanatatea deoarece nu cred ca vor avea success in a o schimba.
Optimistii vad schimbarea ca pe o provocare. Provocarea este de a incepe acum. Daca ai ganduri negativiste, discuta despre ele. Felul in care gandesti conteaza. Nu trebuie sa-ti placa exercitiul fizic, dar acesta te va ajuta sa ai rezultate, asa ca fa cat mai multe.
Incearca sa ramai pozitiv si cauta moduri cat mai placute de a le implini, deoarece iti va fi mult mai usor sa continui asa.
- Traieste ca si cum ti-ai fi atins obiectivul
A avea o imagine mentala sau o viziune a ceea ce vrei sa obtii te va ajuta cu siguranta. Gandeste-te la stilul de viata pe care vrei sa-l ai pentru a dobandi obiectivele tale cu privire la sanatate si conditie fizica. Apoi, incepe sa traiesti conform acestei viziuni chiar acum. Gandeste ca o persoana care a atins deja rezultatele cautate.
Exercitiul regulat si hrana sanatoasa sunt obiceiuri ale oamenilor cu o buna conditie fizica, de ce sa nu ti le insusesti?
- Sa ai o motivatie pentru a continua
Cand esti motivat, schimbarile unui stil de viata sanatos par usoare. Esti inspirat si iti doresti sa traiesti bine. Provocarea este sa continui si dupa ce entuziasmul de la inceput se stinge si sa mergi mai departe si cand nu esti motivat. In continuare sunt cateva indicatii care te pot ajuta sa-ti dezvolti obiceiuri de gandire care sa-ti asigure succesul.
O lectie valoroasa. Gandeste-te la trecut si incearca sa te concentrezi la lucrurile care te-au ajutat mai inainte. Te vor ajuta, de asemenea, sa identifici si sa eviti lucrurile care te-au demobilizat/nu te-au motivat.
Concentreaza-te asupra ta. Nu compara schimbarile sau rezultatele tale cu ale altora. Concentreaza-te asupra lucrurilor pe care le poti controla, nu asupra partenerului sau prietenilor.
Actioneaza acum. Nu astepta pana te simti motivat. Nu conteaza ca nu simti indemnul/ai chef, du-te si fa cateva exercitii. Iar a doua zi, fa mai multe. Nu te astepta sa fii motivat tot timpul. Fii consecvent in acest proces si te vei simti mult mai bine. Nu te astepta ca motivatia sa apara intr-un mod magic. Cand vei incepe sa ai mai multa energie si hainele vor devein mai largi, vei fi motivat. Bunastarea motiveaza, in timp ce inactivitatea si boala nu.
Obiceiuri sanatoase
Priveste vacantele ca o oportunitate de a avea mai multa grija de tine insuti.
Priveste exercitiul ca o placere, nu ca o povara.
Rezolva poblemele fara a recurge la mancare.
Incurajeaza-i pe altii sa fie sanatosi.
Sa ai intotdeauna o sticla de apa cu tine.
Incepe ziua cu un mic dejun sanatos.
Cauta noi idei si retete cu hrana sanatoasa.
Sa ai si alte optiuni pentru zilele reci si ploioase.
O gandire saraca/slaba
A face schimbari e un lucru usor.
Poti slabi fara exercitiu fizic.
Poti slabi continuu, ca de exemplu poti da jos cateva kilograme pe saptamana.
Poti slabi rapid.
Poti scapa de kilogramele in plus prin schimbari pe termen scurt.
Nu-mi place exercitiul fizic.
______________________________
de Andrew Cate. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.