O Zi Spre Amintire


                    O ZI SPRE AMINTIRE  
 
Pretutindeni in lume frecventarea bisericii scade rapid. Numai 5% dintre francezi si 2% dintre englezi merg la biserica.  Dece aceasta?  
Dumnezeu a spus: "Adu-ti aminte"! Dar, evident, omul a uitat aceasta intilnire pe care Dumnezeu i-a dat-o omului la creatiune. Majoritatea oamenilor au devenit asa preocupati de modul lor de viata si de distractii incit ei l-au uitat pe Creatorul lor. De aceea Dumnezeu a fixat un timp special, cind omul sa puna deoparte problemele si sa reanoiasca relatia cu EL.                                                                                                                                                                                                                                           sale
 
1. in care zi din  saptamina creatiunii a fost facut omul? Genesa 1:26-31 VT 2
2. Dupa crearea cerurilor si pamintului ce a facut Dumnezeu in ziua a 7-a? Gen. 2:2,3 VT 2
Asa cum Dumnezeu a pus deoparte munca Sa de creatie, ca sa aiba partasie cu omul, si omul trebe sa lase munca sa, pentru a avea partasie cu Creatorul in ziua de intilnire stabilita de El. Dumnezeu a sfintit aceasta zi prin prezenta sa, caci numai prezenta Sa poate sfinti un timp un loc sau o persoana, si a binecuvintat-o, oferindu-se pe sine omului, pentru a crea o relatie de iubire,cu omul creat.
 3. Cui apartine ziua a-7-a; ce trebuie sa ne amintim si sa facem in ea? Exodul 20:8-11 VT 81
Nasterea se inregistreaza dupa momentul de sfirsit si nu dupa cel de inceput, tot asa, ziua de nastere a pamintului este sfirsitul creatiunii si nu inceputul ei. Dumnezeu porunceste sa ne amintim de aceasta zi care ne vorbeste despre origine (creatiune) despre timpul creatiunii (o saptamina literala) si despre un creator personal, fata de care sintem responsabili. Cind vrem sa scapam de aceste amintiri trebe sa scapam de ziua care ne vorbeste despre ele. Ii imteleg pe atei care au creat „credinta evolutionista” pentru a scapa de Dumnezeu, ii inteleg pe catolici care au pe „dumnezeul nostru papa” care au creat evolutionismul teist (un evolutionism in care Dumnezeu a intervenit din cind in cind in evolutia naturala) si au creat un sabat care sa vorbeasca de autoritatea bisericii Catolice (conform celor scrise in catchism) dar nu-i inteleg pe ceilalti crestini care spun ca Iisus este capul bisericii dar care refuza ziua de amintire a ceea ce a facut El (creatiune, mintuire, sfintire). (Conform catechismului, capul bisericii Catolice este papa).  
                                                                                    
4. Pentru cine a facut Dumnezeu din Sabat un monument; ce ne aminteste el ? Marcu 2:27,28 ; Exodul 31:17; Ezechiel 20:12;
Sabatul. a fost facut pentru omenire si nu pentru evrei                                                         
Sfintirea este o lucrare de rascumparare – de a face sfinte, fiintele pacatoase. Ca si lucrarea de creatiune, necesita putere creatoare. (Ioan 3:3,6; Efeseni 2:10). De aceea Sabatul este un semn potrivit pentru comemorarea puterii creatoare si sfintitoare a lui Dumnezeu. Acestea sint motive importante pentru ca sfintii sa-l pastreze de-a lungul vesniciilor. El le va aminti de creatiune, de crearea universului, dar si de rascumpararea lor.  Isaia 66.22,23.
5. Prin cine au fost toate lucrurile ? Ioan 1:1-3 NT 1025; Evrei 1:1,2 NT 1174
Blindul Isus care a murit pe Golgota este Creatorul suprem si atotputernic al universului. Creatorul a venit El insusi, ca Unul care este egal cu Dumnezeu, pentru ca El este Dumnezeu. Prin respectarea Sabatului zilei a 7-a, noi marturisim credinta noastra in Isus ca Mintuitor, Creator si Dumnezeu al nostru.
6. Cind a scos poporul din Egipt, ce l-a invatat Dumnezeu sa faca? Exod 16:22-30 VT 77
in imprejurarile legate de darea manei noi avem dovada convingatoare ca Sabatul nu a fost instituit cind a fost data legea pe Sinai (asa cum pretind unii). Fiind nevoiti sa stringa in fiecare vineri o portie dubla de mana si sa o pregateasca pentru Sabat, cind nu cadea mana, natura sacra a zilei de odihna a fost intiparita in mintea lor. Cind unii au mers in Sabat sa stringa mana, Dumnezeu a intrebat: "Cit timp ve-ti refuza sa tineti PORUNCILE si LEGILE Mele?"
7. Care este ziua a saptea a saptaminii?
DICtIONARUL WEBSTER (1973) raspunde: " Simbata, este a saptea zi a saptaminii". In Germana si Engleza, Duminica este numita ziua soarelui, in Germana si Rusa miercuri este mumita “mijloc” (cind trebue sa inceapa sptamina ca Miercuri sa fie in mijloc?). In Rusa este o asociere stranie intre denumirea veche care pastreza secventa originala a zilelor (miercuri=mijloc)si denumirea noua, formulata dupa anul 1500 in care Joi si Vineri sint numite a 4-a si a 5-a zi, ceeace nu poate fi adevarat daca miercuri este ”mijloc”. In Greaca, vineri este numita ziua pregatirii (ca si in Ebraica). Oamenii au schimbat dar Duhul Sfint a veghiat ca sa ramina urme ale limbajului si secventei originale, pentru ca cei sinceri, sa poata cunoaste voia lui Dumnezeu.  
8.Cind incepe si se sfirseste Sabatul? Levitic 23:3,32 VT 135; Marcu 1:21,32 NT 962
9. Ce instructiuni a dat Dumnezeu cu privire la ziua Sa sfinta si ce le-a fagaduit? Isaia 58:13 ,14 10. Daca urmam exemplul lui Isus in ce zi ne vom inchina? Luca 4:16 NT 991
10. Ce a spus Isus cu privire la distrugerea Ierusalimului, ce ne arata ca Sabatul va ramine sacru si dupa inviere? Matei 24:20 NT 953
Aceasta profetie s-a implinit in anul 70 d.Hr. deci la 39 de ani dupa moartea si invierea Domnului, timp in care nu s-a facut nici oschimbare.
11. Ce s-a intimplat in legatura cu moartea lui Isus care arata ca ucenicii continuau sa tina Sabatul (“dupa Lege”)? Luca 23:54-56; 24:1 NT 1023
Creatorul Isus s-a odihnit la sfirsitul creatiunii , Mintuitorul Isus s-a odihnit la sfirsitul mintuirii. Adam I-a urmat exemplul si ucenicii la fel! Tu ce faci?
12.Ce facea Pavel in ziua Sabatului; cind invata el, neamurile? Fapte 13:42-44; 16.13; 17.2; 18.4,11.
13. Ce indica ascultarea noastra ? 1Ioan 5:1-3 NT 1202
14. Al cui exemplu vor urma crestinii in alegerea unei zile de inchinare si odihna? 1Ioan 2:6
Domnul Hristos ne-A spus: ” Eu sint Domn al Sabatului” (Marcu 2, 27,28), Dumnezeu a spus: "adu-ti aminte…" cu toate acestea atit de multi au uitat… Conform catechismului catholic, sfintirea se obtine prin participarea la liturghie facere de bine si achitarea daroriilor fata de biserica; Cit despre viata zilnica nu conteaza. Homosexualitate, desfriu, btie ,pedofilie, necinste etc, palesc in fata liturghiei…Ce spectacol jalnic! Cei ce au protestat impotriva invataturilor ne biblice se intorc de unde au plecat (ca atitudine si valori spirituale). Ziua de inchinare este zi de afaceri de munca de cumparaturi de gospodarie de de sport … si abia dupa aceea zi de inchinare. Nici nu ma mir. Apostolul Iacob spune ca nici nu se poate altfel (Iacob 2.10).  Cine vrea libertate morala trebue sa distruga legea lui Dumnezeu. Mai mult sau mai putin deghizat, direct sau indirect, sub un motiv sau altul asta se intimpla astazi in crestinism.
 Clinton s-a expus in fata lumii si a ramas acelas bun crestin. Daca el este un asa exemplu ce sa faca ceilalti crestini? Eu cred in iertare dar Biblia spune ca single Domnului curate nu vopseste ca sa acopere. Singura solutie este intoarcere la Legea lui Dumnezeu, care este axul moral al umanitatii. Filozoful german I. Kant a incercat sa construiasca un alt standard moral absolut pe care sa-l ofere oamenilor, dar pina la moarte n-a reusit. Dupa el nimeni nu i-a continuat opera, din simplul motiv ca este imposibil. In afara de legea lui Dumnezeu nu poate exista un alt standard moral absolut. Filozoful englez Bertrand Russel a fost intrebat de preotul Frederick Copleston, despre baza pe care face diferenta dintre bine si rau. Pe baza de “feelings”, a fost raspunsul. Dictionarul spune: feeling = sentiment, mentalitate, convingere, impresie, emotie; Si acum traduceti cu orice cuvint doriti si vedeti cita morala absoluta puteti oferi umanitatii. De fapt preotul i-a raspuns: Pe baza sentimentelor o societate isi iubeste vecinii iar alta ii maninca; pe care societate o preferi?   Daca privim in universal fizic vedem ca Dumnezeu a pus niste constante: constanta lui Planck, Faraday, Avogadro etc. La fel in universal moral, Dumnezeu a creat niste constante: Poruncile Sale. Biblia este fara echivoc cind spune ca Legea morala este standardul absolut al dreptatii; 1 Ioan 3.4; Rom 3.20; 7.7. Pentru a intelege ce se intimpla cu oamenii lui Dumnezeu cind renunta la acest standard te rog citeste capitolele 19, 20, 21, din Judecatori. Ne spune Biblia de ce sa ajuns aici ? “Fiecare facea ce-i placea” (Judecatori 17.6; 21.25;). Dupa cum nimeni nu se gindeste sa ignore sau sa schimbe constantele din universal fizic, tot asa trebe sa respectam constantele universului moral. Dar cu ce simtaminte sa ne apropiem de Porumcile Sale? Luca ne spune: “dupa ce am facut tot, sa zicem: “ sintem robi netrbnici am facut ce eram datori”. Luca 17.10.  
 Dupa ce ai vazut originea Sabatului, dupa ce ai vazut ce porunceste Dumnezeu dupa ce ai vazut exemplul Domnului si pe ucenici, care i-au urmat exemplul, n-ai vrea chiar acum sa te rogi si sa te hotarasti sa il urmezi pe Isus “Capul” nu numai cu vorba ci si cu Fapta? (Iacob 1.22)n Ma rog Pentru tine. Dumnezeu sa tea jute!
Dr. Virgil Indreiu

______________________________

de Dr. Virgil Indreiu. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.