Omul care era Dumnezeu

Intr-o zi, o echipa zugravi acoperisul unui far si s-a intamplat un accident care nu va fi niciodata uitat, de cei ce au fost martori. Suspendat pe o schela la 20 de metri deasupra pamantului, unul din zugravi si-a pierdut echilibrul. Inainte ca cineva sa-l fi putut prinde, el zbura spre o moarte sigura spre stancile de jos. Ceilalti muncitori au coborat in graba scarile spre baza farului. Va puteti imagina socul lor cand, peste cateva momente, au gasit un zugrav buimacit dar aparent nevatamat. Motivul miracolului a fost repede descoperit. O turma de oi tocmai pastea la baza farului, chiar sub schela unde lucrau mesterii. Trupul mare, lanos al unei oi a curmat caderea acelui zugrav, aparent sortit pieirii. In loc sa fie mort, omul nu era decat ametit, dar… oaia era moarta!

Acel lucrator nenorocit ma reprezinta pe mine si pe tine. Oaia moarta simbolizeaza ceea ce Isus – Mielul lui Dumnezeu – a facut pentru a ne salva pe noi de la o moarte sigura. Hristos ne-a oprit caderea si a murit, ca noi sa putem trai vesnic cu un Dumnezeu al Dragostei, de care am fost mult timp separati.  Intreaga omenire a fost confruntata cu o moarte sigura cand Adam si Eva nu au ascultat de Dumnezeu si au fost despartiti, indepartati, de la pomul vietii. Genesa 3, 22-24 ne spune ca dupa pacatuirea omului, Domnul l-a separat (pe om) de sursa de viata incat el nu mai putea trai vesnic. Aceasta era pedeapsa de care Adam a fost avertizat inainte de a fi pacatuit. Aceasta separare ne arata ca de fapt omul nu este nemuritor cum adesea (ne biblic) se sustine.

Insa, Dumnezeul dragostei le-a facut cunoscut parintilor nostrii vestea cea buna a mantuirii. La portile gradinii Edenului Domnul spusese sarpelui: „Vrajmasie voi pune intre tine si femeie, intre samanta ta si samanta ei. Aceasta iti va zdrobi capul, si tu ii vei zdrobi calcaiul”. Genesa 3, 15 (Biblia de la Bucuresti –1688 A.D. – traduce: „EL iti va zdrobii capul, iar Biblia de Iasi – 1874 – sau a Regelui Carol – 1914 – Editia Sfantului Sinod, traduc prin ACELA sau ACESTA. Aceste traduceri au fost facute dupa manuscrise originale si arata clar ca este vorba despre Domnul Hristos si nu despre o alta „samanta” (singulara sau colectiva) cum sustin catolicii).

Dumnezeu a prevazut ca acest conflict, ce a inceput in cer va continua. Sarpele – Diavolul – va rani samanta femeii – care este Hristos. Rana va fi dureroasa dar nu fatala. La timpul cuvenit Hristos va zdrobi capul sarpelui si-l va reintegra pe om, in familia lui Dumnezeu. Mielul va fi sacrificat, astfel castigand dreptul de a-l distruge pe cel rau si lucrarile sale. Inca de la intemeierea lumii, planul mantuirii era gata sa asigure fiecaruia dintre noi o cale de a scapa de la moarte vesnica, care este pedeapsa pentru pacat. (Romani 6, 23) Deschide chiar acum Biblia ta si vei vedea cum acest plan minunat poate lucra si-n viata ta.

1. De cat timp exista Hristos, Fiul lui Dumnezeu? Mica 5,2 VT 897; Ioan 17,5 NT 1049; Psalmul 90,1.2 VT 606-607

2. Cine, spune Biblia, ca este Isus? Ioan 1,1.14 NT 1025

3. Ce spune Pavel despre Hristos? 1 Timotei 3,16 NT 1166 si capitolul 6,16 NT 1168

4. Ce spun despre El cei ce L-au cunoscut?
a. Petru a spus in Matei 16,15.16 NT 942
b. Dumnezeu Tatal a spus in Matei 3,16.17 NT 925
c. Toma, ucenicul, a spus in Ioan 20,28 NT 1054
Aceste texte ne spun ca Domnul Hristos este Dumnezeu, este una cu Tatal, Nemuritor, a participat la creatiune, Creator, si in acelas timp, singurul Mantuitor.

5. Ce rol a avut Hristos in crearea acestei lumi? Ioan 1,1-3.14 NT 1025

6. Cum descrie Pavel legatura dintre Tatal si Fiul la creatiune? Coloseni 1,13-16 NT 1155; Evrei 1,1-3 NT 1174-1175
Fiul a existat cu Tatal din vesnicie. Intr-o armonie perfecta Ei au realizat crearea acestui pamant. Fiul a avut un rol esential in tot ce a fost creat. Este important ca noi sa intelegem lucrul acesta deoarece, ispasirea tuturor pacatelor a costat sacrificiul Creatorului Insusi.

7. Cum S-a umilit Hristos prin a deveni Mantuitorul nostru? Filipeni 2,5-10 NT 1151-1152
Isus n-ar fi putut muri ca Dumnezeu. De aceea El a trebuit sa devina o fiinta umana ca astfel sa poata suferi pedeapsa mortii in locul nostru. Pentru ca Isus a facut aceasta, tu si cu mine putem avea viata vesnica. Noi nu mai trebuie sa murim, cu conditia sa acceptam moartea Sa si sa imbracam „haina” caracterului Sau. Adoram sacrificiul Mantuitorului care a dat tronul cerului pentru staul, si compania ingerilor stralucitori pentru vitele din grajd. In prezenta Lui, ingamfarea si multumirea de sine, din inima omului, se simt mustrate.

8. De ce a parasit Hristos curtile ceresti si a venit ca om pe acest pamant? 1 Timotei 1,15 NT 1164; Luca 19,10 NT 1014
Pentru rascumpararea noastra Domnul Hristos a trait, a suferit, a murit si a inviat. El a devenit „Om al durerilor” pentru ca noi sa putem fi partasi la bucuria vesnica.Domnul Dumnezeu a permis Fiului Sau iubit, plin de Har si de Adevar, sa vina dintr-o lume de nedescrisa slava, intr-o lume manjita de pacat si intunecata de umbra mortii si a blestemului. Hristos a fost mijlocul prin care Tatal a putut sa reverse nemarginita Sa iubire asupra unei lumi cazute in pacat. „Dumnezeu era in Hristos, impacand lumea cu Sine”. 2 Corinteni 5,19 NT 1132

9. Cum a spus ingerul Mariei sa puna numele copilului nou nascut? Luca 1,35 NT 986
Venirea Mantuitorului fusese aratata inca din Eden. (Genesa 3,15) Fagaduinta a fost repetata prin patriarhi si profeti. Secolele au trecut si glasul proorocilor a tacut. Dar ca stelele in vastul lor circuit, planurile lui Dumnezeu nu cunosc nici graba, nici intarziere. In sfatul ceresc a fost hotarata ora cand sa se nasca Isus pe pamant. Cand marele orologiu al vremii a aratat ceasul acela, Isus S-a nascut in Betleem.

10. Cum a petrecut Isus timpul lucrarii Sale? Matei 4,23 NT 926
Domnul nostru Isus Hristos a venit in lumea aceasta ca un neobosit slujitor al nevoilor omului. Lucrarea Mantuitorului nu era impiedicata de timp sau loc. Mila Sa nu cunostea limite… El n-a ocolit vreo fiinta umana ca fiind fara pret, ci a cautat sa aplice remediul vindecarii,
oricarui suflet doritor.

11. Cum a rezumat Petru viata lui Isus? Fapte 10,38 NT 1069

12. Cand I s-a cerut sa-L arate pe Tatal, ce a spus Isus ucenicilor ? Ioan 14,8-10 NT 1045
Hristos este numit „Cuvantul”. El a fost descoperirea iubirii lui Dumnezeu in trup. Dumnezeu a incercat sa spuna oamenilor despre iubirea Sa, dar ei nu credeau. In cele din urma le-a trimis chiar pe Fiul Sau ca sa ne descopere aceasta iubire in viata Lui. De la inceput pana la sfarsit, viata lui Isus, a fost o mare lectie a iubirii divine. Cu cat vei invata mai mult din viata Lui, vei intelege mai bine iubirea lui Dumnezeu.

13. Ce fel de viata a trait Hristos pe pamant? 1 Petru 2,22-24 NT 1193
El a avut o viata desavarsita in neprihanire. Nici macar o singura data Isus n-a calcat una din legile lui Dumnezeu. El era fara pacat in toate caile Sale. Era o jertfa perfecta fara pata si fara cusur, pentru pacatele noastre (ale mele si ale tale). Aceasta nu inseamna ca Isus e insensibil la nevoile noastre, fiindca citim: „Caci n-avem un Mare Preot care sa n-aiba mila de slabiciunile noastre; ci unul care in toate lucrurile a fost ispitit ca si noi, dar fara pacat”. Evrei 4,15 NT 1177

14. Cum suntem noi impacati cu Dumnezeu? Romani 5,10 NT 1098
Tocmai viata de ascultare traita de Hristos pe pamant, ce este trecuta in contul nostru, ii permite lui Dumnezeu sa fie drept si totusi sa ne acorde viata vesnica. In timp ce Hristos ia asupra Sa pacatele noastre ne acorda meritele vietii Lui desavarsite, daca, acceptam acest transfer si o dovedim prin viata noastra. „Totusi El suferintele noastre le-a purtat si durerile noastre le-a luat asupra Lui, si noi am crezut ca este pedepsit, lovit de Dumnezeu si smerit. Dar El era strapuns de pacatele noastre, zdrobit pentru faradelegile noastre. Pedeapsa care ne da pacea a cazut peste El, si prin ranile Lui suntem tamaduiti!” Isaia 53,4 VT 725  
El a fost tratat cum meritam noi pentru ca noi sa putem fii tratati cum merita El. El a primit pacatele noastre la care n-a contribuit cu nimic, ca noi sa putem primii sfintirea Sa la care noi n-am contribuit cu nimic.

15. Cand Dumnezeu, a demonstrat dragostea Sa pentru noi prin moartea lui Hristos, in ce stare eram noi? Romani 5,8 NT 1098
Multi cred ca trebuie sa se desavarseasca sau sa-si curete vietile inainte ca Dumnezeu sa-i poata iubi. Daca ne dam seama de pacatosenia noastra, sa nu asteptam sa ne facem singuri mai buni. Cat de multi cred ca ei nu sunt destul de buni ca sa vina la Hristos. Te astepti tu sa devii mai bun prin propriile tale sfortari? „Poate etiopianul sa-si schimbe pielea sau leopardul petele sale? Atunci veti putea sa faceti bine, voi, care sunteti deprinsi sa faceti raul” (Ieremia 13,23). Ajutorul nostru e numai Dumnezeu. Nu trebuie sa asteptam ocazii mai bune sau un caracter mai sfant. Nu putem face nimic prin noi insine. Trebuie sa venim la Hristos asa cum suntem si El ne va schimba. El are puterea aceasta.

16. Care a fost motivul pentru care a murit Hristos? 1Corinteni 15,3 NT 1125

17. Unde e gasita singura noastra speranta de mantuire? Fapte 4,10.12 NT 1059

18. Ce fagaduinta a facut Isus oricarui pacatos? Ioan 12,32 NT 1043
Hristos a promis sa se apropie de toti oamenii si sa-i atraga la El. Pacatosul se poate opune acestei iubiri, poate refuza sa fie atras de Hristos. Dar daca nu opune rezistenta el va fi atras de Isus. O cunoastere a planului mantuirii va conduce in mod sigur la picioarele crucii unde vei descoperii ce a facut Isus pentru tine. 

19. Ce pozitie inalta va putea dobandi omul prin credinta in jertfa rascumparatoare a lui Hristos? 1 Ioan 3,1-3 NT 1200 

O astfel de iubire este fara seaman. Sa fim numiti noi fii ai imparatului cerurilor! Ce mareata fagaduinta! Subiect vrednic de cea mai adanca meditatie! Iubirea nespusa a lui Dumnezeu pentru o lume ce nu L-a iubit. Acum 2000 de ani Hristos a venit sa traiasca, sa moara si sa invieze, ca parte a planului de salvare. El ne-a dovedit dragostea lui Dumnezeu, iubirea Sa, ne-a oferit Harul Sau. Acum este gata sa vina sa vada ce am facut cu oferta Sa. De fapt El nu vine sa vada, ci El vine sa ne arate ce am facut noi, cu oferta Sa. 

Daca nu te-ai gandit la asta, astazi, mai ai timp sa te hotarasti. EL VINE IAR. Primeste-L astazi ca Mantuitor personal. Roaga-te sa poti lua decizia corecta. Ma rog si eu pentru tine.

______________________________

de Revista \”Perspective\” Chicago. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.