Pasi pentru a rezolva problema mâniei

            1. Fii responsabil pentru mania de care dai dovada
Mania nerezolvata nu va fi niciodata invinsa daca incercam sa o justificam, sa ii explicam cauzele sau sa ii invinovatim pe altii de existenta ei. Este adevarat ca parintii nu trebuie sa ii provoace pe copiii lor la manie, totusi, copiilor li se ofera suficient har pentru a-i ierta pe parintii lor. in ultima instanta, mania este mai mult decat o problema a mintii, a vointei si a emotiilor. Ea este o problema spirituala si, de aceea, ne aduce fata in fata cu porunca divina de a ne controla gandurile, vointa si emotiile, deoarece va trebui sa-I dam socoteala lui Dumenzeu pentru ele. (Vezi 2 Corinteni 5:10; 10:5).
Ca sa putem accepta responsabilitatea pentru mania nerezolvata trebuie sa fim de acord cu Dumnezeu ca aceasta este rea. O izbucnire de manie nu este calea cea mai buna de a ne face cunoscut punctul de vedere, nici nu este metoda ideala pentru a ne stabili autoritatea, pentru a le arata oamenilor ca ne-au gresit sau pentru a elibera tensiune emotionala. Cuvantul lui Dumenezu spune ca mania omului nu lucreaza neprihanirea lui Dumnezeu (vezi Iacov 1:20) si ca trebuie sa dam la o parte orice manie si rautate (vezi Coloseni 3:8).
 
Aplicatie Personala                            
    • intreaba-i pe cei din familia ta cum isi dau seama cand esti manios.
    • intreaba-i cat de des te manii.
    • Recunoaste faptul ca orice fel de furie este rea.
    • Hotareste-te sa rezolvi problema maniei.
    • Cere-le celor din familia ta sa te ierte si sa se roage pentru tine.
            2. Considera fiecare izbucnire de manie ca o alarma de incendiu
Cand ai parte de o emotie puternica de manie, asta nu este pacat. De obicei acest lucru este un semnal ca trebuie sa corectezi raspunsurile gresite la ranile din trecut. Situatia prezenta care a cauzat mania poate fi la fel cu cea din trecut sau poate fi, intr-un fel, foarte asemanatoare cu ea. De exemplu, un tata poate sa experimenteze un sentiment de manie atunci cand fiul sau nu il asculta. Totusi, acest sentiment poate veni din propria sa amaraciune pe care o avea in copilarie fata de tatal sau. 
Folosind mania din prezent pentru a-si aduce aminte de neascultarea din trecut a copilului si intorcandu-se la tatal sau ca sa-i ceara iertare pentru faptele rele si atitudinea gresita din trecut, el transforma mania intr-un valoros „semnal de alarma.”
Daca tatal nu reuseste sa vada in manie un semnal care sa-i aduca aminte de reactiile sale gresite din trecut, el s-ar putea sa incerce sa-si „controleze” mania nerezolvata. Cu toate acestea, el tot ii va transmite fiului sau un spirit de manie, sau isi va manifesta mania nerezolvata prin cuvinte sau fapte distrugatoare pentru fiul sau.
Aceasta atitudine fata de mania nerezolvata este poruncita in Biblie: „Maniati-va si nu pacatuiti.” (Efeseni 4:26), ceea ce inseamna ca daca te manii cu privire la o situatie, nu permite ca mania sa te provoace sa faci ceva rau.
De asemenea, acest verset stabileste o limita temporala pentru sentimentul initial de manie: „Sa nu apuna soarele peste mania voastra.” Nici un fel de manie nu trebuie lasata peste noapte. Daca este permis acest lucru, ea se va transforma in furie si ii va oferi lui Satana „prilej” („teren”, in engleza), sau autoritate, intr-un compartiment al sufletului.
Cand permitem ca mania sa se transforme in furie, ii oferim lui Satana o arie de influenta in mintea, vointa si emotiile noastre. Avand aceasta noua autoritate, el implanteaza ganduri, emotii si decizii gresite, cum ar fi „Parintii tai sunt rai. Ei nu se vor schimba niciodata. Ar trebui sa le raspunzi, sa pleci de acasa sau sa te muti cu cineva care te va aprecia.”
 
3. Corecteaza ranile din trecut
indata ce faci legatura dintre mania din prezent si ranile si ofensele din trecut, adu-ti aminte de toate detaliile acestora. Care au fost evenimentele care au dus la acele rani? Ai facut ceva pentru a le provoca (de exemplu, atitudine gresita, cuvinte nepotrivite, actiuni distrugatoare)? A lasat Dumnezeu cumva ca sa fii tratat in acelasi fel in care i-ai tratat tu pe altii? A fost faptul acesta un „repros” pentru alte domenii din viata ta in care nu ai ascultat? Au existat situatii pe care ar fi trebuit sa le raportezi parintilor tai sau oficialitatilor?
Cind ai fost ranit in trecut, ai raspuns avind o atitudine iertatoare, sau te-ai maniat, te-ai infuriat si ai lasat amaraciunea sa patrunda in inima ta? Ai spus cuvinte care sa fie dureroase si distrugatoare pentru cei care te-au ranit? Ai mers la culcare manios si ai permis sentimentului initial de manie sa se transforme in ura sau in dorinta de a te razbuna? Ai ocarat, ai barfit sau ai inceput sa iti inchizi inima fata de cei care te-au ranit, in loc sa recunosti nevoia lor evidenta, sa ii ierti si sa te rogi pentru ei?
Daca simti manie puternica in privinta unei situatii prezente si nu poti sa iti dai seama care sunt cauzele din trecut, cere-I lui Dumnezeu intelepciune, deoarece El a promis ca le-o va da tuturor ce I-o cer. De exemplu, poate ca te manii pentru ca cineva ti-a furat unul din bunurile tale de valoare. Dupa ce i-ai cerut lui Dumnezeu intelepciune ca sa poti vedea care sunt cauzele din trecut, ia in consideratie urmatoarele intrebari: Ai imprumutat vreodata lucruri si nu le-ai mai dat inapoi? S-a intamplat vreodata sa nu-l platesti pe un muncitor atat cat merita pentru ziua respectiva de lucru? Ai trisat vreodata in ce priveste platirea taxelor? L-ai furat pe Dumnezeu neoferindu-I zecimile si darurile? Ai furat vreodata obiecte din magaziile sau casele vecinilor tai?
Dupa ce te-ai gandit care ar putea fi cauzele din trecut ale maniei, hotaraste cum ai putea sa indrepti fiecare situatie. Poate ca unor persoane va trebui sa le ceri iertare, iar altora sa el inapoiezi ceva. insa fii de fiecare data sincer, cu totul onest, iar pocainta ta sa fie veritabila.
 
Exemplu: Cum sa iti ceri iertare de la parinti 
Daca in copilarie nu ai manifestat respect fata de parintii tai, aceasta ofensa adusa lor va cauza in viitor durere si conflicte. Acest fapt se bazeaza pe porunca a cincea: „,Sa cinstesti pe tatal tau si pe mama ta’– este cea dintai porunca insotita de o fagaduinta, ,ca sa fii fericit si sa traiesti multa vreme pe pamant.’” (Efeseni 6:2-3). De aceea, este important sa le ceri iertare parintilor, ca in exemplul urmator:
„Cand eram mic nu v-am cinstit asa cum meritati voi, ca parinti. Nu consideram ca Dumnezeu a stabilit sa ma protejati si sa ma instruiti. V-am mintit, am furat de la voi, si v-am vorbit de rau. in toate acestea am gresit. Acum imi dau seama cat de mult v-am ranit. Vreti sa ma iertati?” (Asigura-te ca le spui lucrurilor pe nume si ca le marturisesti exact ceea ai gresit.)
inainte de a merge la persoana careia i-ai gresti, este intelept sa ii ceri iertare lui Dumnezeu, deoarece atunci cand le gresim celorlalti, gresim si fata de El. incalcam porunca Sa care interzice furtul, porunceste sa ne cinstim parintii, nu ne permite sa ii vorbim de rau pe ceilalti etc.
Cand ti-ai curatat constiinta de ofensele pe care le-ai adus celorlalti in trecut, vei exeperimenta doua rezultate minunate. in primul rand, vei simti eliberare de vina din trecut. in al doilea rand, vei tanji sa-i ajuti pe altii sa iti urmeze exemplul atunci cand ii vezi ca ii ranesc pe ceilalti intr-un mod asemanator. Aceasta dorinta va fi una din caile cele mai bune in care vei putea sa nu te mai manii atunci cand altii te ranesc.
 
4. Multumeste-I lui Dumnezeu pentru scopul pe care il urmareste atunci cand permite sa fii ranit de ceilalti
 Daca cineva te provoaca la manie, iar aceasta te face sa rezolvi conflictele din trecut, poti sa fii sincer si sa ii spui persoanei respective: „Vreau sa iti multumesc pentru ca Dumnezeu te-a folosit pentru a ma ajtua sa imi clarific unele lucruri din trecut si astfel sa fiu mai intelegator cu altii.” Facand astfel, implinesti porunca Scripturii: „Binecuvantati pe cei ce va prigonesc, binecuvantati, si nu blestemati.” (Romani 12:14 ).

______________________________

de Dr. Sandulache Sorin. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.