PESTII CARE VORBESC – autor Daniel Nitulescu

Peştii care vorbesc

,, Atunci şi cei ce se tem de Domnul au vorbit adesea unul cu altul; Domnul a luat aminte la lucrul acesta şi a ascultat, şi o carte de aducere aminte a fost scrisă înaintea Lui, pentru cei ce se tem de Domnul, şi cinstesc numele Lui.” (Maleahi 3: 16)

Semnele identificării unui creştin sunt multiple. De la zâmbet, cuvinte amabile, curtoazie, până la vestimentaţie decentă, toate ne transmit o realitate fără de care lumea noastră ar fi total în mâna vrăjmaşului. La începutul creştinismului ostaşii lui Hristos nu puteau să-L laude pe Dumnezeu oriunde. De fapt, erau puţine locurile unde auzeai vorbindu-se deschis depre credinţă: catacombe, case părăsite, locuri pustii, malurile râurilor.

Am văzut de multe ori pe partea superioară a portbagajelor maşinilor un semn. Un peşte stenogramă. Unele maşini aveau numere de genul: ”cer”, ” rai”, ”duh”, etc. M-am întrebat ce înseamnă acel semn. Ce putea să semnifice un peşte? Mi-au trecut tot soiul de interpretări prin minte: de la pescari de oameni până la faptul că Domnul a mâncat de câteva ori peşte pe ţărmul mării Tiberiadei. Nu reuşeam să fac conexiunea între semn şi semnificaţie. Până într-o zi. Eram la cursurile de limba greacă la facultate. Am găsit în dicţionarul grec cum se scrie cuvântul peşte: ichtus. Fiecare iniţială însemna un cuvânt: I: Isus, C: Cristos, H (huios): Fiul, T (theos): Dumnezeu, S (soterios): Salvatorul: Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu-Salvatorul.

Deoarece erau persecutaţi crunt, atunci când se întâlneau în piaţă (agora) sau pe stradă, ca să se recunoască între ei, creştinii desenau cu băţul sau cu creta un peşte pe nisip sau piatră. Şi deodată li se schimba fizionomia feţei: ”e de-al nostru” sau ”încă un păgân s-a creștinat”. ”Slavă Domnului!” . Astăzi porţile sunt deschise, pieţele, parcurile, străzile oraşelor sau uliţele satelor, sunt locuri în care noi putem da mărturie din cufărul experiențelor prin care ne-a trecut Dumnezeu. Vorbiţi despre purtarea de grijă în carul Său de biruinţă. Strigaţi pe uliţe. Sădiţi sămânţa la timp şi nelatimp.  Daţi laudă lui Dumnezeu toţi robii Domnului!

„Dacă nu veţi vorbi voi, pietrele vor striga!”

Daniel Niţulescu