Ploaie artificiala?

China spera sa provoace  o ploaie artificiala care sa curete aerul pregatind Bejingul pentru jocurile olimpice.. 7 din cele “10 cele mai poluate orase ale lumii” sunt in China
 
Anul trecut biroul de modificare a vremii de la Bejing a anuntat folosirea unei tehnici numita, “insamintarea norilor” care incearca sa produca precipitatii prin raspandirea de particule de “silver iodide” cu avioane sau cu rachete lansate de jos, care ajuta vaporii de apa se se condenseze si sa formeze picaturi de ploaie.
 
Inventata in 1946 si folosita de mai multe tari incluzand Statele Unite, aceasta metoda ramane controversata in parte, deoarece nu s-a dovedit a fi eficienta. Unii cercetatori de stiinta, spun ca, chiar daca China insamanteaza norii pentru ploaie inainte de jocurile olimpice, si chiar daca ploaia va spala poluarea, aceasta nu constituie o dovada de reusita – deoarece ar fi posibil ca norii sa ploua oricum si fara particulele amintite.
 
Chiar daca se va reusi, nimeni nu poate elimina elemental de sansa, spune un cercetator atmosferic de la Universitatea din Colorado. Bejingul are nevoie de un anumit fel de nori cit si anumite conditii, “Nu poti produce ploaie daca nu ai conditiile necesare” zice el.
 
Un raport publicat anul trecut arata ca 50% din aerul poluant din Bejing provine din regiunile industriale din Sud.  Chiar si interzicerea circulatiei automobilelor combinata cu ploile artificiale nu va fi sufficient ca sa purifice aerul pentru Jocurile Olimpice. Orasul Linfen, de exemplu, a fost orasul numarul unu pe lista celor mai poluate orase din China. Linfen, spunea un ziarist a devenit monstruos peste noapte, este o imagine apocaliptica de fabrici incurcate, flacari de foc si fum sufocant.
 
Unii insa sugereaza o alta strategie, bazata pe faptul ca schimbari bruste ale vremii pot aduce aer proaspat din Mongolia curatind astfel cerul Bejingului. Sfatul? “Mai bine rugati-va dumnezeilor vremii din Mongolia”.
 
Culegere  si aranjament de: Ionica Raceala
 

______________________________

de Culegere si aranjament de Ionica Raceala. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.