Poate un evanghelist sa atace alte biserici?

Poate un evanghelist sa atace alte biserici?

 
Probabil că întrebarea ar fi mai bine redactată spunând s-ar cădea ca un evanghelist să atace alte biserici? În vreme ce el probabil are, din punct de vedere legal, libertatea religioasă de a proceda astfel, întrebarea este, ar trebui s-o facă? Este înţelept şi productiv să te implici în a purta războaie de cuvinte şi a lansa focuri de artilerie împotriva altor denominaţiuni? Fiecare atac cu caracter combativ provoacă un contraatac pe măsură. Desigur, unii oameni se hrănesc din controversă şi tânjesc după o luptă – cel puţin o confruntare unde ei, în mod public, pot să reducă la tăcere partea adversă.
A fi evanghelist este una din cele mai măreţe chemări ale lui Dumnezeu. Nu există chemare mai înaltă. Ce privilegiu să duci Evanghelia semenilor tăi! Vestea cea Bună, în contextul timpului sfârşitului este atât de minunată, convingătoare şi purtătoare de satisfacţii încât n-are nevoie de o prezentare combativă care inevitabil reduce impactul ei spiritual. Mierea atrage albinele – şi urşii din acelaşi motiv; oţetul nu este o băutură plăcută. În misiunea noastră, trebuie să prezentăm “adevărul … aşa cum este el în Isus” (Counsels to Writers and Editors, p. 60). Atacurile lipsite de politeţe, comparaţiile invidioase, aluziile negative fac evanghelizarea mult mai dificilă şi zădărnicesc viitoarele oportunităţi.
În trecut, unii indivizi au folosit metoda “pârjolirii totale” în campaniile de evanghelizare. Au făcut exces de publicitate, au devenit subiectul discuţiilor localnicilor, au stârnit multe controverse şi conflicte, au învrăjbit pe oameni şi biserici unii împotriva altora, au făcut câteva botezuri şi apoi au părăsit oraşul stârnind antipatia majorităţii oamenilor, pentru ca niciodată să nu mai revină. Există metode mai bune.
NOTA:
Aceaasta întrebare și răspunsul aferent este preluat din cartea „101 Intrebări pe care și le pun adventiștii” scrisă de John Graz și Bart Beach. Întrebările din această carte sunt reale, trimise de către membri ai Bisericii. Cu toate acestea, răspunsurile nu se consideră a fi replici oficiale.
John Graz şi Bert Beach nu au pretenţia de a oferi soluţii infailibile sau de a reprezenta ultimul cuvânt. Însă, având în vedere experienţa bogată în cadrul denominaţiunii, pe cea de conducători şi educaţia lor, ei au oferit răspunsuri bine gândite şi interesante la multe întrebări şi probleme propuse.
Sursa: www.adventist.ro