Portrete biblice

.
Debora
Femeia cu dragoste de tara
Numele ei inseamna „Albina”
„Ea a raspuns: ‘Voi merge cu tine, dar nu vei avea slava in calea pe care mergi, caci Domnul va da pe Sisera in mainile unei femei.” Judecatori 4:9
Cu toate ca marea majoritate a judecatorilor lui Israel au fost chemati de Dumnezeu sa conduca poporul in lupta, Debora face o exceptie, din doua motive: in primul rand era femeie, iar in al doilea rand slujise ca judecator cu mult timp inainte de a accepta, cu mari retineri, sa mearga in lupta.
Debora judeca poporul la Betel si la Rama. Oamenii din zona veneau la ea pentru a-si rezolva neintelegerile si a le gasi solutii. Era cunoscuta si ca proorocita, care vorbea poporului in numele lui Dumnezeu. In aceasta calitate, ea a trimis vorba lui Barac spunandu-i ca Dumnezeu ii poruncise sa adune o armata si sa mearga la lupta impotriva dusmanilor lui Israel. Barac a insitat ca Debora sa-l insoteasca in lupta. Acest fapt nu punea in pericol biruinta promisa de Dumnezeu, ci, mai degraba, scotea in evidenta rolul esential al femieii in aceasta actiune militara.
Intelepciunea Deborei reiese din faptele sale, din modul in care a condus tara si din cantarea minunta pe care a scris-o impreuna cu Barac dupa ce Dumnezeu le-a dat biruinta.
Darul profeitc al Deborei – Judecatori 4:4-7
Hotararea Deborei – Judecatori 4:6
Disponibilitatea Deborei – Judecatori 4:8-10
Conducerea inspirata a Deborei – Judecatori 4:14
Talentul poetic al Deborei – Judecatori 5:1-31

 
Iosua
Un ostean al Domnului
Numele lui inseamna „Iehova mantuieste”

„Si daca nu gasiti cu cale sa slujiti Domnului, alegeti astazi cui vreti sa slujiti… Cat despre mine, eu si casa mea vom sluji Domnului.” Ios. 24:15
Iosua a fost omul care a preluat de la Moise conducerea poporului Israel. In afara faptului ca pe tatal sau il chema Nun si ca era din semintia lui Efraim, nu se cunosc alte informatii despre Iosua. Totusi, este evident din Biblie ca a fost un om cu un caracter deosebit, care si-a dovedit calitatile de conducator militar inca de timpuriu. La scurt timp dupa iesirea poporului Israel din Egipt, Moise l-a desemnat sa conduca lupta impotriva amalecitilor, ocazie cu care Dumnezeu a dat poporului o mare biruinta.
Mai tarziu, Iosua a fost ales ca reprezentant al semintiei sale printre cele douasprezece iscoade care au intrat in Tara Promisa. El si Caleb au fost singurii care s-au intors plini de incredere; dar poporul a preferat sa asculte raportul negativ intocmit de celelalte zece iscoade, fapt soldat cu cei patruzeci de ani de ratacire in pustie.
Credinta lui in Dumnezeu si calitatile sale au facut din Iosua unul dintre cei doi barbati care au intrat in Tara promisa, cu toate ca se nascusera in Egipt. Viata lui continua sa fie un adevarat model pentru orice conducator.
Calitatile militare ale lui Iosua – Exod 17:8-16
Credinta lui Iosua – Numeri 14:6-8
Dedicarea totala a lui Iosua – Numeri 32:12
Vegherea duhovniceasca a lui Iosua – Iosua 3:5; 8:30
Reverenta plina de evlavie a lui Iosua – Iosua 5:14
Curajul lui Iosua – Iosua 10:25
Ascultarea lui Iosua – Iosua 11:15
Hotararea lui Iosua – Iosua 24:15

 
Caleb
Batranul plin de putere
Numele lui inseamna „Caine”
„Iar pentru ca robul Meu Caleb a fost insufletit de un alt duh si a urmat in totul calea Mea, il voi face sa intre in tara in care s-a dus, si urmasii lui o vor stapani.” Numeri 14:24
In Biblie, Caleb este unul dintre oamenii care stiu cel mai bine sa reziste presiunii celor din jur. El s-a descurcat atat de bine incat Dumnezeu l-a rasplatit, facandu-l unul dintre cei doi barbati care au iesit din robia egipteana si au trait suficient de mult pentru a intrat in Tara promisa.
Caleb trebuie sa-si fi dovedit de timpuriu calitatile de conducator. Oamenii din semintia lui Iuda l-au ales ca reprezentant al lor printre cele douasprezece iscoade care au intrat in Canaan si s-au reintors la Moise pentru a-i spune cum era Tara promisa. Caleb si Iosua au fost singurii dintre cei doisprezece care au indemnat poporul sa aiba incredere in Dumnezeu. Caleb a recunoscut ca sunt multe piedici inaintea lor, dar a spus poporului ca Dumnezeu este mai puternic decat oricine le-ar putea sta in cale. Din nefericire, oamenii si-au plecat urechea la spusele celorlalte zece iscoade si au refuzat sa accepte calauzirea lui Dumnezeu. Neascultarea lor a avut ca urmare patruzeci de ani de ratacire prin pustie. Datorita credintei sale, Caleb a avut parte de bunavointa lui Dumnezeu. Dupa trecerea celor patruzeci de ani, Caleb a ajutat urmatoarea generatie de israeliti sa cucereasca Tara promisa. Atunci si-a primit si el mostenirea.
Caleb a lasat ca mostenire generatiilor urmatoare o indrazneala plina de evlavie.
Recunoasterea calitatilor de conducator ale lui Caleb – Numeri 13:1,6
Curajul si indrazneala lui Caleb – Numeri 13:30; 14:6-9
Increderea si evlavia lui Caleb – Numeri 14:6-9
Caracterul unic si duhovnicesc al lui Caleb – Numeri 14:24
Credinta si perseverenta lui Caleb – Deut. 1:36
Caleb isi aduce aminte cu precizie de promisiunile lui Dumnezeu – Ios. 14:6-15
Puterea lui Caleb, in ciuda varstei inaintate – Ios. 14:10-11
Credinta si luptele lui Caleb – Ios. 14:12; 15:13-19
Indrazneala lui Caleb este specifica intergii sale familii – Ios. 15:16-19

 
Aaron
Primul mare preot
Numele lui inseamna „Iluminat”
„Nu-i oare acolo fratele tau Aaron, levitul? Stiu ca el vorbeste usor… Iata ca el insusi vine inaintea ta si, cand te va vedea, se va bucura in inima lui.” Exod 4:14
Nascut in robia egipteana inaintea fratelui sau Moise, Aron nu a intrat, se pare, sub incidenta decretului emis de Faraon, prin care acesta incerca sa controleze cresterea numarului evreilor. In poporul Israel se nasteau foarte multi copii, iar Faraon a hotarat ca baietii sa fie ucisi. Din aceasta cauza, nasterea lui Moise a fost insotita de peripetii. Moise si Aaron aveau o sora mai mare, Maria, care a dat o mana de ajutor la salvarea vietii lui Moise. Scripturile nu ne spun nimic despre Aaron pana cand acesta se intalneste cu Moise in pustie, dupa aproape optzeci de ani. Aaron trebuie sa fi fost foarte surprins sa constate ca fratele sau stia ca se vor intalni. Moise s-a reintors in Egipt cu Aaron, iar cei doi au fost folositi de Dumnezeu la scoaterea poporului Israel din robia egipteana.
Aaron a fost primul mare preot al lui Israel si purtatorul de cuvant al lui Moise. El s-a descurcat bine in ambele slujbe. Probabil ca cel mai mare esec al lui Aaron a avut loc la poalele Muntelui Sinai, cand a primit sarcina sa aiba grija de popor, deoarece Moise trebuia sa se intalneasca cu Dumnezeu pe munte. Aaron a cedat presiunilor oamenilor din popor, care l-au indemnat sa le dea un „dumnezeu” pe care sa-l poata vedea. El le-a facut un vitel de aur si i-a lasat sa se destrabaleze. Ca si Moise, a avut parte de dezamagirea de a nu fi lasat sa intre in Tara promisa impreuna cu poporul pe care il conduse in pustie.
Spita neamului lui Aaron – Exod 6:14-27
Rolul lui Aaron ca purtator de cuvant al lui Moise – Exod 4:14-16; 7:1
Aaron si Hur sprijinesc mainile lui Moise in lupta – Exod 17:12
Aaron este pus deoparte ca mare preot – Exod 28:1; 29:4-37
Cei patru fii ai lui Aaron sunt facuti preoti – Exod 28:1; 29:4-37;
Aaron incalca legamantul si face vitelul de aur – Exod 32:2-4
Fii lui Aaron, Nadab si Abihu, sunt ucisi fiindca au desacralizat inchinarea – Lev. 10:1-7
Aaron si Maria sunt invidiosi pe Moise – Num. 12:1-6
Rolul unic al lui Aaron confirmat de toiagul inflorit – Num. 17:1-13
Lui Aaron i se interzice intrarea in Tara promisa – Num. 20:12
Aaron moare pe Muntele Hor – Num. 20:28
Cinstirea lui Aaron ca cel dintai mare preot – Evrei 5:1-4

 
Moise
Il prefigureaza pe Hristos
Numele lui inseamna „Scos”
„Prin credinta Moise, cand s-a facut mare, n-a vrut sa fie numit fiul fiicei lui Faraon, ci a vrut mai bine sa sufere impreuna cu poporul lui Dumnezeu, decat sa se bucure de placerile de o clipa ale pacatului.” Evrei 11:24-25
Pe langa celelalte personaje din Vechiul Testament, Moise este un adevarat gigant. Realizarile lui deosebite i-au castigat un loc sigur in istorie. In primul rand, Dumnezeu l-a ales sa conduca poporul Israel in Egipt inapoi in Tara promisa. In al doilea rand, scrierile lui Moise, cele cinci carti ale Legii, insiprate si, unoeri, dictate de catre Dumnezeu, au devenit temelia intregii Scripturi. Viata lui Moise a influentat in mare masura intreaga istorie.
Moise s-a nascut in robie, intr-o vreme cand nou-nascutii de parte barbateasca erau ucisi din ordinul faraonului. A scapat cu viata datorita stradaniilor mamei sale, ale surorii sale si ale printesei egiptence care l-a scos din apele Nilului. Moise a avut parte de o educatie aleasa la curtea faraonului, dar nu si-a uitat niciodata poporul. La patruzeci de ani, Moise devine fugar dupa ce ucide un egiptean care era stapan de sclavi. Cand Moise s-a apropiat de optzeci de ani, Dumnezeu l-a chemat din pustie ca sa fie conducatorul lui Israel. Moise si-a petrecut ultimii patruzeci de ani din viata implinindu-si astfel menirea pentru care Dumnezeu il pregatise in primii optzeci de ani.
Loialitatea lui Moise – Exod 2:11-12; Evr. 11:24-25
Puterea lui Moise – Exod 2:16-19
Curiozitatea lui Moise – Exod 3:3
Nesiguranta lui Moise – Exod 3:11,13; 4:1,10,13
Mania justificata a lui Moise – Exod 32:15-21
Mania nejustificata a lui Moise – Num. 20:2-13
Rugaciunile lui Moise – Exod 32:7-14,32; Num. 11:2; 14:11-25
Rabdarea lui Moise – Exod 15:24; 16:6-8
Mila lui Moise – Num. 12:9-13
Intalnirea lui Moise cu Isus – Matei 17:1-4
Marturia lui Moise despre Hristos – In. 5:44-47;
Rezumatul vietii lui Moise – Faptele Apostolilor 7:20-43

 
Iosif, fiul lui Iacov
Tanarul al e carui vise s-au adeverit.
Numele lui inseamna „Adaos”
„Voi negresit v-ati gandit sa-mi faceti rau, dar Dumnezeu a schimbat raul in bine ca sa implineasca ceea ce se vede azi, si anume sa scape viata unui popor in mare numar.” Gen. 50:20
Chiar daca era fiul cel mai mare al lui Iacov si al Rahelei, Iosif s-a nascut la mult timp dupa ceilalti copii ai lui Iacov. Iosif avea un frate mai mic, pe nume Beniamin. Iacov ii acorda lui Iosif o atentie deosebita, fapt care i-a atras ura fratilor mai mari. Mai mult, Iosif a avut un vis legat de succesele sale viitoare, pe care l-a impartasit fara intelepciune familiei sale. Aceasta l-a mustrat crezand ca este arogant.
Pana la urma, fratii mai mari l-au vandut pe Iosif ca sclav si l-au convins pe Iacov ca, de fapt, acesta fusese ucis. Totusi, Iosif a prosperat cat timp a fost sclav. A devenit omul de incredere al stapanului sau, pana cand a fost aruncat in temnita pe nedrept. Acolo, Iosif a luat totul de la inceput si, in cele din urma, a avut ocazia sa apara inaintea faraonului. Puterea lui supranaturala de a talmaci visele l-a determinat pe Faraon sa-l numeasca al doilea om ca importanta in Egipt. Atunci cand fratii sau au fost mancati de foamete sa caute ajutor in Egipt, Iosif i-a ajutat si s-a impacat cu ei. Iosif a continuat sa se increada in Dumnezeu, astfel ca totul a lucrat spre binele lui in viata.
Influenta evlavioasa a lui Iosif – Gen. 39:2-3
Onestitatea lui Iosif in afaceri – Gen. 39:5-6
Impotrivirea lui Iosif fata de ispita – Gen. 39:7-9
Bunatatea lui Dumnezeu fata de Iosif – Gen. 39:21
Ajutorul dat de Dumnezeu lui Iosif – Gen. 40:5-8
Cinsitrea data de Iosif lui Dumnezeu – Gen. 41:16; 50:20
Talmacirile lui Iosif vin de la Dumnezeu – Gen. 41:25-26
Iosif este gata sa ierte – Gen. 45:29
Cinstirea data de Iosif tatalui sau – Gen. 46:29
Iosif rasplateste cu bine – Gen. 50:19-21

 
Maria, sora lui Moise
„Maria, proorocita, sora lui Aaron, a luat in mana o timpana si toate femeile au venit dupa ea, cu timpane si jucand.” Exod 15:20
Numele ei inseamna: „Amaraciune”
Cunoscuta ca sora mai mare a lui Moise, Maria a fost o femeie deosebita. Impreuna cu Aaron, Maria l-a ajutat pe Moise, fratele lor mai mic, in dificila slujba de a scoate poporul Israel din robia egipteana. Cand era doar un copil, ea a avut grija de Moise, care tocmai se nascuse, si a asteptat ca Dumnezeu sa faca o minune si sa-l tina in viata. Mult mai tarziu, Maria a intrat in istoria poporului Israel drept cea care a ajutat la sarbatorirea victoriei lui Dumnezeu impotriva armatei faraonului.
Asemenea fratilor ei, Maria nu a avut voie sa intre in Tara promisa. Ea si-a manifestat invidia fata de Moise si a pus sub semnul intrebarii alegerea lui ca si conducator de catre Dumnezeu insusi. Din cauza invidiei, Maria a fost lovita cu lepra. Bunatatea lui Moise i-a adus vindecarea, dar atitudinea ei s-a adaugat nemultumirii generale a poporului, care punea si el la indoiala conducerea lui Dumnezeu exercitata prin Moise. Din aceasta cauza, poporul a ratacit prin pustie timp de patruzeci de ani.
Grija Mariei fata de Moise – Exod 2:4
Intelepciunea Mariei – Exod 2:7
Talentul muzical al Mariei – Exod 15:21
Invidia si ambitia Mariei – Num. 12:-12
Nenorocirea Mariei – Num. 12:10
Bunatatea fratilor Mariei – Num. 12:11-16
Recunoasterea meritelor Mariei – Mica 6:4

 
Cain
– Primul criminal
– Numele lui inseamna “Posesie”

Cain a fost primul frate mai mare din istorie. Ca meserie si-a ales cultivarea pamantului. Dupa catva timp, fratele lui mai tanar, pe nume Abel, s-a facut pastor. Deoarece Adam si Eva le dadusera amandurora invatatura despre Dumnezeu, ei au hotarat sa Ii aduca lui Dumnezeu o jertfa. Se pare ca jertfa lui Cain, adusa din roadele pamantului, a fost prezentata inaintea Domnului cu nebagare de seama. De asemenea, Cain s-a dovedit a fi lipsit de reverenta, pentru ca nu a adus ca jertfa ceea ce trebuia. Prin urmare, Dumnezeu nu i-a primit jertfa. In schimb, i-a oferit o a doua sansa. Intre timp, Abel a adus ca jertfa ce a avut mai bun din turma, lucru care I-a placut lui Dumnezeu.
In loc sa invete din gresala lui, Cain s-a maniat. Ceea ce la inceput a fost doar o neintelegere intre frati s-a transformat in furie nebuna. Dumnezeu l-a avertizat cu privire la pericolele la care se expunea. Cain nu L-a ascultat si a sfarsit prin a-si ucide fratele. Chiar si atunci cand Dumnezeu l-a intrebat ce a facut, Cain a refuzat sa-si recunoasca pacatul cumplit. Pe Cain l-a preocupat mai mult gandul ca nu cumva Dumnezeu sa-l pedepseasca pe nedrept, decat moartea in sine a fratelui sau. El a fost condamnat sa rataceasca toata viata, purtand un semn care avea sa-l tina in viata multa vreme si sa-i aminteasca in permanenta ca si-a ucis fratele.
Neglijenta lui Cain in inchinare – Gen. 4:3
Invidia si mania lui Cain – Gen. 4:5-6
Crima premeditata a lui Cain, in ciuda avertismentului primit din partea lui Dumnezeu – Gen. 4:6-7
Furia criminala a lui Cain – Gen. 4:8
Musamalizarea plina de cruzime a lui Cain – Gen. 4:9
Lipsa de reverenta a lui Cain fatza de Dumnezeu – Iuda 11
Atitudinea de lasitate si egoism a lui Cain – Gen. 4:13-15
Cain, tipul omului lipsit de dragoste – 1 In. 3:12
 
Noe
– Dumnezeu i-a poruncit sa construiasca corabia salvarii
– Numele lui inseamna “Mangaiere”

Cuvantul lui Dumnezeu nu vorbeste despre Noe inainte ca acesta sa implineasca cinci sute de ani. Pana la acea varsta, Noe traise o viata evlavioasa intr-o societate corupta si afectata de pacat. Dumnezeu a hotarat sa-i stearga pe oameni de pe fatza pamantulu, dar i-a promis lui Noe ca-l va scapa, si i-a incredintat slujba de a construi o corabie uriasa. Aceasta urma sa salveze familia lui si cate doua exemplare din fiecare soi de animale de potopul prin care Dumnezeu hotarase sa-i pedepseasca pe oameni.
Cu toate ca oamenii isi bateau joc de el, Noe nu s-a lasat descurajat si a construit corabia in mai bine de o suta de ani. Dupa terminarea corabiei, Dumnezeu a facut in asa fel ca animalele sa urce in ea. La urma a urcat si Noe cu familia lui.
Potopul a fost devastator. Noe si cei din corabie au fost singurii care au scapat. Dupa potop, Noe si-a inceput viata intr-o lume “noua”, construind mai intai un altar pentru a se inchina lui Dumnezeu. Dumnezeu i-a raspuns, fagaduindu-i ca, de acum incolo, curcubeul va fi un semn de aducere aminte a faptului ca potopul nu se va repeta niciodata.
Viata plina de evlavie a lui Noe – Gen. 6:8-12
Ascultarea lui Noe de Dumnezeu – Gen. 6:14,22; 7:5
Scaparea lui Noe – Gen. 8:1
Atitudinea lui Noe in inchinare – Gen. 8:20
Legamantul special al lui Noe cu Dumnezeu – Gen. 9:12-17
Credinta mantuitoare a lui Noe – Evr. 11:7
Eforturile lui Noe pentru avertizarea oamenilor cu privire la venirea potopului – 2 Pet. 2:5
 
Avraam (Avram)
– Calator spre tara promisa
– Numele lui inseamna “Tatal unei natiuni”

Toti evreii isi traseaza arborele genealogic incepand cu un singur om – Avraam. Pe vremea cand locuia cu sotia lui, Sara, si cu tatal sau in Haran (astazi Irak), Avraam (sau Avram, cum se numea atunci) a primit mesaj de la Domnul, care il chema sa iasa din tara lui si sa mearga in alta tara. Dumnezeu nu i-a spus despre ce tara este vorba; i-a spus doar sa Il asculte. De asemenea, Dumnezeu i-a promis lui Avraam ca va avea parte de bunatatea Lui, de urmasi si ca toate familiile de pe pamant vor fi binecuvantate ca urmare a ascultarii sale. Avraam a ascultat chemarea lui Dumnezeu si a devenit inainte-mergatorul tuturor celor ce calatoresc spre cetatea al carei mester si ziditor este Dumnezeu. A inteles ca Dumnezeu ii ofera mult mai mult decat Tara promisa. In Cuvantul lui Dumnezeu, Avraam este cinstit ca parinte al lui Israel, ci si ca parinte al celor ce aleg sa traiasca prin credinta. In ciuda slabiciunilor si esecurilor omenesti ale lui Avraam, Dumnezeu se prezinta de mai multe ori in Scripturi ca Dumnezeului lui Avraam.
Chemarea lui Avram si instituirea legamantului – Gen. 12:1-4; 17:1-6; Evr. 11:8-10
Ascultarea lui Avram – Gen. 12:4
Avram se lupta cu necinstea – Gen. 12:11-13
Dragostea lui Avram pentru Lot – Gen. 13:9
Curajul lui Avram in lupta – Gen. 14:14
Avram se intalneste cu Melhisedec si este generos – Gen. 14:20
Avram incearca sa o ia inaintea lui Dumnezeu – Gen. 16:3
Avram devine Avraam – Gen. 17:5
Rugaciunea lui Avraam pentru Sodoma – Gen. 18:23-32
Dumnezeu intarzie in implinirea promisiunii – Gen. 21:5
Avraam isi demonstreaza credinta prin jertfa lui Isaac – Gen. 22:1-10
Moartea lui Avraam – Gen. 25:8-10
Isus afirma ca Avraam este tatal celor credinciosi – In. 8:31-47
Isus pretinde ca este Domnul lui Avraam – In. 8:48-59
Pavel foloseste exemplul lui Avraam pentru a-si dovedi credinta drept cheia vietii duhovnicesti – Rom. 4:1-25; Gal. 3:1-29
Avraam – calator spre patria cereasca – Evr. 11:17
 
Agar
– Mama lui Ismael
– Numele ei inseamna “Fuga”

Agar este un exemplu care ilustreaza cat de mult poate fi ranita viata cuiva atunci cand altii incearca sa ia planurile lui Dumnezeu in propriile maini. Agar era slujitoarea Sarei, sotia lui Avraam. Cu multi ani in urma, Dumnezeu promisese lui Avraam si Sarei ca vor avea un fiu, desi amandoi trecusera de varsta la care puteau sa aiba copii. Pentru ca fiul promis nu mai venea, Sara s-a gandit sa-i dea o mana de ajutor lui Dumnezeu folosind un obicei acceptat in vremea aceea: stapanului ii era ingaduit sa o lase insarcinata pe oricare dintre slujitoarele sale, copilul urmand a fi adoptat de sotia stapanului. Sara a insitat ca Avraam sa se culce cu Agar si sa o lase insarcinata. Din nefericire, Avraam a acceptat. Planul a dat roade si s-a nascut Ismael. Dar acesta nu era si planul lui Dumnezeu. Consecintele au fost dintre cele mai nefericite pentru toti cei implicati.
Vazandu-se insarcinata, Agar a inceput sa-si manifeste dispretul fatza de Sara, care nu putea sa aiba copii. La un moment dat, resentimentele dintre cele doua femei, au fost atat de puternice, incat Agar a trebuit sa fuga. Dumnezeu i-a aratat insa ca trebuia sa se intoarca la stapana ei. Mai tarziu dupa nasterea lui Isaac, Agar si Ismael au fost alungati in pustie, dar Dumnezeu i-a tinut in viata. Mai mult, Dumnezeu a asigurat-o pe Agar ca fiul ei va deveni parintele unui popor numeros.
Neajutorarea lui Agar – Gen. 16:1-4
Resentimentele lui Agar – Gen. 16:4-5
Fuga lui Agar – Gen. 16:6
Intalnirea lui Agar cu Dumnezeu – Gen. 16:7-16
Marturisirea lui Agar despre prezenta lui Dumnezeu – Gen. 16:13
Protejarea lui Agar si promisiunea lui Dumnezeu – Gen. 21:12-21
Disperarea lui Agar – Gen. 21:14-16
Salvarea lui Agar – Gen. 21:17-19
 
Isaac
– Fiul mult asteptat
– Numele lui inseamna „Ras”

Isaac a fost singurul fiu, cel mult asteptat, al lui Avraam si al Sarei. Numele lui inseamna „ris”, probabil pentru ca parintii lui vor fi ris, in sinea lor, gandindu-se ca ar putea avea un fiu la o varsta atat de inaintata. Isaac este un personaj prezentata in Scriptura mai mult din perspectiva lucrurilor care i s-au intamplat, decat din perspectiva lucrurilor pe care le-a realizat. Pe vreamea cand Isaac era tanar, Dumnezeu l-a incercat pe tatal sau, Avraam, cerandu-i sa-l aduca jertfa. Un berbec aparut in ultima clipa a salvat viata lui Isaac, stand marturie in favoarea credintei nemarginite a lui Avraam.
Mai tarziu, Isaac s-a casatorit cu Rebeca si au avut doi gemeni: pe Esau si pe Iacov. Asteptarea de mai bine de douazeci de ani pentru acesti copii la determinat pe Isaac sa isi clarifice relatia cu Dumnezeu. Relatia dintre Isaac si Rebeca s-a racit simtitor, pe masura ce fiecare dintre ei a inceput sa-l prefere pe unul dintre fii. Astfel, Isaac il prefera pe Esau, pentru ca era vanator si bucatar priceput, iar Rebeca il prefera pe Iacov. Cu toate ca Esau era fiul cel mai mare, Rebeca a pus la cale un plan prin care Iacov sa primeasca traditionala binecuvantare a primului nascut. Fiindca vederea ii era foarte slaba, Isaac – fara sa-si dea seama – a dat binecuvantarea fiului sau mai tanar, Iacov. Isaac a fost un personaj important in maretul plan al lui Dumnezeu, cu toate ca el insusi nu a implinit pe deplin acest lucru.
Nasterea deosebita a lui Isaac – Gen. 21:1-7
Rolul deosebit al lui Isaac – Gen. 21:12; Rom. 9:7; Evrei 11:17,20; Iac. 2:21
Curiozitatea lui Isaac – Gen. 22:6-8
Jertfirea lui Isaac – Gen. 22:9-14
Dragostea lui Isaac – Gen. 24:63-67
Durerea lui Isaac – Gen. 24:67; 26:34-35
Poruncile primite de Isaac de la Dumnezeu – Gen. 26:2-11
Lipsa de onestitate a lui Isaac – Gen. 26:6-11
Isaac evita un conflict – Gen. 26:19-22
Vederea slaba a lui Isaac – Gen. 27:1
 
Rebeca
– Sotia lui Isaac
– Numele ei inseamna “Legatura”

Cand Isaac a fost suficient de matur pentru a se casatori, Avraam a trimis un slujitor in tara sa natala, ca sa-i gaseasca fiului sau o sotie potrivita. Dumnezeu l-a calauzit pe slujitorul lui Avraam, Eliezer, catre o femeie foarte frumoasa numita Rebeca, care s-a dovedit a fi o ruda indepartata a lui Avraam.
Rebeca avea o multime de calitati, iar Isaac s-a indragostit de ea la prima vedere.
Asemenea soacrei sale, Sara, Rebeca a trebuit sa astepte multi ani pana sa aiba copii. Pana la urma a nascut doi gemeni, pe Esau si pe Iacov. Din nefericire, Rebeca il prefera pe Iacov si nu prea il avea la inima pe Esau. Ea l-a ajutat pe Iacov sa il insele pe Isaac, pentru ca binecuvantarea cuvenita primului nascut sa-i fie data lui Iacov. Apoi, Rebeca, l-a convins pe Isaac sa-l trimita pe Iacov in tara ei ca sa-si gaseasca o sotie. Rebeca a murit fara a-si revedea fiul.
Frumusetea Rebecai – Gen. 24:16
Harnicia Rebecai – Gen. 24:19
Generozitatea Rebecai – Gen. 24:17-21
Ospitalitatea Rebecai – Gen. 24:25
Hotararea Rebecai – Gen. 24:57-58
Modestia Rebecai – Gen. 24:65
Partinirea Rebecai – Gen. 25:28
Planul neintelept al Rebecai – Gen. 27:5-17
 
Iacov
– Parintele lui Israel
– Numele lui inseamna „Cel care tine de calcai (sau inlocuitorul)”

Nici un alt personaj din Biblie nu ne invata mai multe lucruri despre starea conflictuala a naturii umane decat Iacov, un om plin de slabiciuni. Totusi, este evident din Scripturi ca Iacov a fost un instrument ales in mana lui Dumnezeu. Iacov a invata doua lectii importante:
1. Problemele familiale si culturale sunt sursa multora dintre necazurile vietii
2. Partasia cu Dumnezeu are o putere transformatoare miraculoasa.
Deoarece s-a nascut tinandu-se de calcaiul fratelui sau, lui Iacov i s-a dat un nume care inseamna „inselatorul” sau „inlocuitorul”. El a profitat de pe urma neglijentei fratelui sau Esau si, dupa ce s-a targuit cu el, i-a furat dreptul de intai-nascut. Mai tarziu, cu ajutorul mamei sale, Iacov l-a inselat pe tatal sau, care i-a dat binecuvantarea cuvenita intaiului-nascut. Aceasta inselatorie s-a intors impotriva lui asa ca a fost nevoit sa plece in graba de acasa. El a fugit la unchiul sau, Laban, unde si-a cunoscut viitoarele sotii si unde a invatat sa traiasca alaturi de un om la fel de necinstit ca el. Intre timp, Dumnezeu i-a iesit in cale. Pana la urma, Iacov s-a casatorit, a avut doisprezece fii, care sunt intemeietorii celor douasprezece semintii ale lui Israel si apoi s-a reintors la tatal sau Isaac.
Dumnezeu a intervenit de multe ori in viata lui Iacov. De fapt, Dumnezeu a lucrat in asa fel incat viata lui Iacov, cu suisurile si coborasurile ei, sa ramana parte a planului Lui de a intemeia un popor prin care sa binecuvanteze intreaga lume.
Caracterul lui Iacov – Gen. 25:22-28
Inselatoria lui Iacov – Gen. 25:29-34; 27:18-30; 30:25-43; 32:13-21
Frica si vina lui Iacov – Gen. 27:42-43; 32:2-12
Trezirea spirituala a lui Iacov – Gen. 28:1-22
Lupta lui Iacov cu Dumnezeu – Gen. 32:22-32
Iacov – parintele partinitor – Gen. 37:3-4
Jalea lui Iacov – Gen. 37:31-35
Iacov isi binecuvinteaza nepotii si fii – Gen. 48:1-49:28
 
Sursa: www.cercetatiscripturile.org