Poţi avea o familie fericită
Text: Matei 6:33
A. INTRODUCERE
1. În acest pasaj, Isus nu respinge nevoia de fericire ca fiind o dorinţă superficială, ci se concentrează pe modul în care o persoană şi o familie pot găsi adevărata fericire. Nu este cazul să ne îngrijorăm pentru viaţa noastră…deşi o facem adesea – versetele 25, 27-28, 31, 34.
2. Isus ne arată calea către fericire în viaţa noastră. Dar mai întâi trebuie să recunoaştem că putem să ratăm fericirea prin eforturile făcute de noi pentru a o câştiga în cadrul familiilor noastre.
B. CUM AJUNGEM SĂ NU AVEM O FAMILIE FERICITĂ
1. Nu avem o familie fericită când nu suntem niciodată satisfăcuţi cu ceea ce avem.
a. Este bine să fim oameni cu viziune şi putere de anticipare a viitorului, dar să nu pierdem bucuria din prezent şi culorile momentului actual.
(1) Fericirea nu este ceva magic pe care îl descoperim cândva în viaţă. Fericirea apare pe parcursul vieţii.
b. Adevărul tragic este acela că multe familii trec pe lângă fericire în căutarea ei în altă parte.
(1) Nu ignora bucuria unui zâmbet de copil.
(2) Nu ignora minunăţia pe care întrebarea pusă de un copil o poate aduce în inima ta.
(3) Nu ignora darul iubirii pe care soţia sau soţul tău le pot aduce astăzi în viaţa ta.
c. Vei rata acel moment dacă nu eşti atent!
2. Nu avem o familie fericită când fericirea este prima noastră prioritate.
a. Dacă preferi să fii fericit în loc să fii devotat unul altuia, dacă preferi să fii fericit decât curajos, dacă preferi să fii fericit decât responsabil, dacă preferi să fii fericit decât drept, atunci nu vei fi niciodată fericit deloc.
3. Nu avem o familie fericită când nu împlinim voia lui Dumnezeu.
a. Dacă nu vom căuta mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, El nu ne poate împlini nevoile şi dorinţele inimilor noastre – 6:33.
b. Voia lui Dumnezeu nu ne conduce întotdeauna către sarcini uşoare şi nu ne aduce întotdeauna un zâmbet sau bucurie.
(1) Uneori mergem cu El prin întunericul suferinţelor sau respingerii când căutăm să-L urmăm.
(2) Mărturia creştinilor este aceea că poţi găsi o bucurie profundă în ascultarea şi credincioşia faţă de voia Lui.
c. Ascultă ce spune Pavel – Romani 8:18.
(1) Acest curaj este văzut şi în binecuvântarea creştinilor spanioli: „Fie ca Dumnezeu să-ţi alunge pacea, dar să–ţi dea slava!” (Unamuno).
C. METODE PRIN CARE PUTEM AVEA O FAMILIE FERICITĂ
1. Putem avea o familie fericită când ne preţuim reciproc – Matei 6:26.
a. Tatăl nostru ceresc hrăneşte păsările.
(1) Dar cu noi cum rămâne? El ne preţuieşte pe noi mai mult decât păsările, deci fii sigur că El va avea grijă de tine.
(2) Valoarea noastră este dată de Creator, şi nimeni nu ne-o poate lua dacă nu-l lăsăm noi să ne-o ia.
b. Oamenii sunt fericiţi când fiecare membru al familiei recunoaşte valoarea celorlalţi membri. Oamenii sunt nefericiţi în familiile lor când nu se preţuiesc reciproc.
c. Data viitoare când eşti tentat să-ţi ignori copiii sau să ţipi la soţ/soţie sau să-ţi baţi joc de eforturile cuiva, adu-ţi aminte că acea persoană este cineva pe care Dumnezeu îl iubeşte şi pe care l-a creat spre bucuria şi împlinirea ta.
2. Putem avea o familie fericită când înţelegem că viaţa înseamnă mai mult decât lucrurile exterioare – 6:25.
a. Viaţa înseamnă mai mult decât hrana şi apa, hainele şi adăpostul.
(1) Deşi sunt importante, ele nu constituie scopul vieţii. Este ironic faptul că î multe congregaţii creştine discuţia despre mâncare, îmbrăcăminte, case este o discuţie despre statut, în timp ce în majoritatea lumii aceeaşi discuţie este o dezbatere despre supravieţuire.
b. O familie fericită pune suficient accent pe necesităţile şi dorinţele vieţii pentru a oferi motivaţia muncii şi cumpătării, dar nu este consumată de pasiunea pentru gadgeturi şi jucării scumpe…nici de grijile pentru nevoile esenţiale ale vieţii. Isus nu spune să nu ne îngrijorăm pentru mâncare şi îmbrăcăminte pentru că acestea nu sunt importante.
(1) În versetele 32-33, Isus declară că Tatăl ştie că avem nevoie de aceste lucruri şi ni le va oferi! Ele sunt importante iar Dumnezeu nu va lăsa grija lor în întregime asupra noastră. El intenţionează să aibă grijă de copiii Lui!
3. Putem avea o familie fericită când găsim scopul în viaţă pe care Dumnezeu îl are pentru familia noastră; respectiv să ne iubim şi să ne respectăm reciproc – 6:33.
a. Când o familie se consideră a fi o unitate de iubire şi servire care se poate oferi lui Dumnezeu ca El să o folosească pentru binecuvântarea şi refacerea lumii Sale, acea familie este pe drumul spre fericire. Fericirea este ceea ce ni se întâmplă în timp ce împlinim voia lui Dumnezeu!
b. O familie este fericită când este devotată pe deplin căutării mai întâi a împărăţiei lui Dumnezeu. Acest verset ne reaminteşte de necesitatea fixării priorităţilor în viaţă.
D. CONCLUZIE
Poţi avea o familie fericită. Este posibil să nu fii fericit în fiecare zi – vor exista momente când vei trece prin împrejurări dureroase şi dificile – dar harul lui Dumnezeu va face ca şi acele momente să contribuie la sporirea bucuriei şi fericirii din viaţa familiei tale în timp ce creşteţi împreună cu El prin grija Lui iubitoare.
Sursa: http://resursepredici.blogspot.ro