Poti trai vesnic!

Cu cativa ani in urma, lumea a aflat de aparitia unei noi ciudatenii numita – criogenia. Unii oameni, dorind sa traiasca vesnic, au luat masuri pentru congelarea corpurilor lor, imediat dupa ce mor. Corpurile congelate urmeaza sa fie pastrate pana cand, in viitor, vreun om de stiinta va face o descoperire pentru a perpetua viata in vesnicie. Atunci trupul inghetat ar putea fi readus la viata si persoana ce fusese inghetata ar trai vesnic.

Deseori se iau masuri extraordinare pentru a prelungi vietile pacientilor care au ajuns dincolo de „limitele” stiintei medicale. De ce toate acestea? Din cauza marii dorinte a omului de a trai pentru totdeauna. De-a lungul istoriei, omul a cautat secretul existentei vesnice. Va amintiti de elixirul tineretii fara batranete si al vietii fara de moarte. Cercetarile intense in domeniul medicinei si al stiintei au dus la prelungirea sperantei de viata a omului, cu 10 – 30 de ani in cel mai bun caz. De obicei, acest surplus de ani este insotit de dureri si de lipsa posibilitatilor de a gandi si a activa normal.

Dar Dumnezeu, a oferit omului ceea ce acesta a fost incapabil sa produca – viata vesnica – si Domnul o va darui, oricui doreste cu adevarat, s-o primeasca. Cand Isus vorbea cu Maria despre moartea fratelui ei, El a asigurat-o ca cel mort va trai din nou. Isus i-a zis: „Eu sunt invierea si viata. Cine crede in Mine, chiar daca ar fi murit, va trai. Si oricine traieste si crede in Mine, nu va muri niciodata” (Ioan 11:25,26). „Adevarat, adevarat va spun, ca cine crede in Mine are viata vesnica” (Ioan 6:47). Din cauza credintei lor in aceasta fagaduinta, primii crestini au facut fata martirajului cu atata curaj. Ioan, facandu-se ecoul fagaduintei lui Isus, spunea: „V-am scris aceste lucruri, ca sa stiti ca voi, care credeti in numele Fiului lui Dumnezeu aveti viata vesnica” (1 Ioan 5:13).  Sa ne punem cateva intrebari patrunzatoare si sa gasim raspunsurile in Cuvantul lui Dumnezeu

1. In experienta ta ai ajuns la stadiul in care sa ai asigurarea vietii vesnice? 

2. Daca nu, ti-ar placea sa stii cum o poti avea? 

3. Inca o intrebare, inainte de a descoperi impreuna, cat de frumos a conceput Dumnezeu existenta noastra vesnica. Dupa parerea ta, cum poate primi o persoana viata vesnica? Dupa ce ti-ai raspuns, haide sa luam Biblia.

4. Ce instructiuni i-a dat Dumnezeu lui Adam? Genesa 2:15-17 VT 3 

5. Ce a spus Dumnezeu ca urma sa se intample, daca omul refuza sa asculte si ar fi mancat din pomul interzis? Genesa 2:17 VT 3
„Primii nostri parinti, cu toate ca au fost creati nevinovati si sfinti, totusi n-au fost pusi in imposibilitatea de a gresi. Dumnezeu i-a facut agenti morali liberi, capabili de a aprecia intelepciunea si bunatatea caracterului Sau precum si dreptatea dorintelor Sale, si i-a inzestrat cu libertate totala de a se supune sau de a nu asculta. Pomul cunostintei binelui si raului a insemnat un test al ascultarii, credintei si dragostei primilor nostri parinti. In timp ce li s-a permis sa manance, in mod liber, din toti ceilalti pomi, li s-a interzis sa guste din acesta, sub pedeapsa cu moartea.” Dumnezeu a spus: „ASCULTA SI TRAIESTE; NU ASCULTA SI MORI.” 

6. Cum au urmat Adam si Eva instructiunile lui Dumnezeu? Genesa 3:1-6 VT 3
Avertismentul primilor nostri parinti – „in ziua in care vei manca din el, vei muri negresit” (Genesa 2:17) – nu implica faptul ca ei aveau sa moara chiar in ziua in care mancasera din fructul oprit. Dar in ziua aceia avea sa se rosteasca osanda irevocabila. Viata vesnica le-a fost fagaduita cu conditia ascultarii, dar prin calcarea poruncii, ei au pierdut-o. In acea zi, ei au fost condamnati la moarte.

 7. Cum afecteaza pacatul relatia omului cu Dumnezeu? Genesa 3:8,22 VT 5; Isaia 59:2 VT 729
Cand legatura dintre Dumnezeu si om a fost rupta prin pacatul lui Adam, omului i s-a interzis accesul la sursa de viata. De aceea, el a inceput sa moara. Acea moarte ar fi fost permanenta daca n-ar fi fost planul mantuirii care da omului (in mod individual) inca o sansa de a alege sa aibe viata vesnica, prin Hristos.

8. Care a fost rezultatul ingrozitor al pacatului lui Adam? Romani 5:12 NT 1098 

9. Care este rasplata pacatului? Romani 6:23 NT 1100 

10. Cati dintre noi sunt pacatosi si nedrepti? Romani 3:10,23 NT 1096; Isaia 64:6 VT 733 

11.Se poate salva omul singur, din starea lui pacatoasa? Ieremia 13:23 VT 750 

Aceasta ne pune in fata unei dileme! Noi toti suntem pacatosi, plata pacatului este moartea, iar noi, nu ne putem salva singuri. Suna descurajator? Nu, caci exista o veste buna pentru fiecare pacatos!    

12. Cum se primeste viata vesnica? Romani 6:23 NT 1100 Ioan 3:16 NT 1028 

13. Care este acea caracteristica a lui Dumnezeu care Il face sa doreasca cu ardoare sa ne ajute?  
1 Ioan 4:16-19 NT 1201 

14.Doreste Dumnezeu sa vada pierind pe cineva? 2 Petru 3:9 NT 1198   

15. Cu toate ca El este un Dumnezeu al iubirii, totusi, ce nu poate trece El cu vederea? Exod 34:5-7 VT 98 
Pentru Dumnezeul nostru indurator, actul pedepsirii este un act strain. „Pe viata Mea zice Domnul Dumnezeu, ca nu doresc moartea pacatosului ci sa se intoarca de la calea lui si sa traiasca” (Ezechiel 33:11). Aici descoperim un Dumnezeu iubitor, iertator, compatimitor, dar El spune ca ii este imposibil sa achite pe pacatosul vinovat. Pur si simplu, El nu poate sa ignore pacatul caci El este, in acelasi timp, un Dumnezeu al dreptatii si nepartinirii. El doreste ca toti sa fie mantuiti, dar cei ce pacatuiesc trebuie sa moara. Ce problema! Cum poate Dumnezeu sa ne mantuiasca, dar sa fie si drept? 

16. Cum a gasit Dumnezeul iubirii calea de a-l salva pe omul pacatos? Ioan 3:16 NT 1028; 1 Ioan 4:9 NT 1201     
            
17. De ce a venit Isus pe acest pamant? Luca 19:10 NT1014; Matei 1:21 NT 923; 2 Corinteni 5:18 NT 1131 
 „Sa caute si sa mantuiasca ce era pierdut”, „Sa ne mantuiasca de pacatele noastre”, „Sa ne impace cu Dumnezeu”. Hristos a fost tratat cum am fi meritat noi, ca noi sa putem fi tratati cum merita El. El a fost condamnat pentru pacatele noastre, la care El n-a contribuit cu nimic, ca noi sa putem fi indreptatiti prin neprihanirea Lui, la care noi n-am contribuit cu nimic. El a primit moartea noastra, ca noi sa putem primi viata Lui. 
                                    
18. Pe cand era Isus pe cruce, ce a facut Dumnezeu, sa cada asupra Lui? Isaia 53:6 VT 725 
Fiul nevinovat al lui Dumnezeu a luat asupra Sa povara grea a pacatelor noastre. El, care era una cu Dumnezeu, ajunse sa simta in sufletul Sau teribila despartire (dintre om si Dumnezeu) produsa de pacat. Aceasta smulse de pe buzele lui Isus durerosul strigat: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?” (Matei 27:46). Greutatea apasatoare a pacatului, simtamantul teribilei grozavii si a dureroasei despartiri de Dumnezeu pricinuita de pacatele luate asupra Sa – aceasta este ceea ce a suferit Fiul lui Dumnezeu.   

19. Pentru cati pacatosi a murit Isus pe cruce? 1 Ioan 2:2 NT 1199 

20. Cum putem primi harul lui Dumnezeu? Efeseni 2:8 NT 1146 

21. Ce a spus Pavel temnicerului, ca trebuie sa faca pentru a fi mantuit? Fapte 16:30-34 NT 1077 A crede in Isus inseamna mai mult decit a crede ca Isus a trait si a murit cu 2000 de ani in urma. Iacov 2:19 spune: „Si demonii cred… si se infioara”. Consimtamintul cu privire la faptele istorice nu reprezinta o credinta mantuitoare! Credinta mantuitoare este increderea, numai in Isus, pentru salvarea din pacat si moarte. E o supunere fata de voia Lui. Unde inima este predata Lui, afectiunile dirijate asupra Sa, acolo exista credinta – o credinta ce lucreaza prin iubire si curata sufletul si se dovedeste prin fapte. Iacob 2:17-18          
          
22. Cand ar trebui sa-L primim pe Hristos si mantuirea Sa? 2 Corinteni 6:2 NT 1132 

23. In timp ce Isus bate la usa inimii noastre, ce ne invita El sa facem? Apocalipsa 3:20 NT 1208 

24. Deschizandu-ne inimile si primindu-L pe Hristos in vietile noastre, ce asigurare putem avea? 1 Ioan 5:12,13 NT 1202 

25. Ce legatura minunata avem cu Dumnezeu cand il acceptam pe Hristos ca Mantuitor si Domn al nostru? Ioan 1:12 NT 1025 

26. Intelegi ceea ce am descoperit astazi?
Sa revizuim pe scurt aceasta veste buna.
a. Viata vesnica e un dar fara plata, darul lui Dumnezeu, dar plata pacatului este moartea.
b. Dumnezeu ne iubeste si vrea ca nimeni sa nu moara, totusi, Dumnezeu nu poate nesocoti pacatul, si nici sa schimbe Legea Sa.
c. Planul de mantuire al lui Dumnezeu a fost: – Darul Fiului Sau. Daca noi il acceptam pe Isus ca Mantuitor personal si Domn al nostru, prin credinta, putem avea viata vesnica. Isus a spus: „Adevarat va spun, ca cine crede in Mine are viata vesnica” (Ioan 6:47). Acestea au fost partea Lui, dar partea noastra, (a mea si a ta) este sa afirmam si sa dovedim ca apreciem acest dar. Nu este suficient doar sa afirmam. Trebuie sa si dovedim ca primim acest dar.                                                                                                                                    

______________________________

de Revista \”Perspective\” Chicago. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.