Povestea lui Asia Bibi

Anul trecut, Asia Bibi, soție și mama catolică care au petrecut 9 ani pe coridorul morții pentru acuzații de blasfemie in Pakistan, a părăsit țara și a ajuns în siguranță în Canada.
Potrivit agenției de știri spaniole COPE, Bibi, o pakistaneză, a sosit în Canada, unde i sa oferit azil ei și fiicelor sale. Se pare că sănătatea ei se află într-o stare delicată.
Oficialii guvernului pakistanez au confirmat că Bibi a părăsit țara, dar aceasta nu și-a precizat destinația.

Bibi, în vârstă de 53 de ani, se afla în custodie de protecție la Islamabad de când sentința ei la moarte a fost anulată la sfârșitul lunii octombrie anul trecut. Verdictul și eliberarea ei ulterioară din închisoare au stârnit proteste din partea persoanelor de război islamice care susțin legile asupra blasfemiei din țară.

Închisoarea lui Bibi a început în 2010, când a fost condamnată pentru blasfemie și condamnată la moarte prin spânzurare. Acuzațiile au rezultat din acuzațiile din 2009 că a făcut remarci disprețuitoare despre profetul islamic Mahomed după o ceartă asupra unei cani de apă.
Bibi a contestat imediat condamnarea, dar în 2014, Curtea Superioară Lahore a confirmat condamnarea inițială. Apoi a făcut apel la Curtea Supremă a țării. Curtea Supremă a fost de acord să audieze recursul ei în 2015, achitând pe Bibi.

De la arestarea sa, Bibi a obținut sprijinul internațional de la numeroși lideri mondiali care cereau eliberarea imediată, inclusiv Benedict al XVI-lea și Papa Francisc. În 2015, Papa Francisc s-a întâlnit cu fiica ei și a făcut rugăciuni.

În Pakistan, militarii islamici au cerut executarea ei de la condamnarea inițială. Prim-ministrul pakistanez Imran Khan a spus că susține legile dure ale blasfemiei din țară.

Legile pakistaneze asupra blasfemiei impun pedepse stricte celor care profanează Coranul sau care defăimează sau insultă pe Mahomed. Religia de stat a Pakistanului este Islamul și aproximativ 97% din populație este musulmană.

Deși guvernul nu a executat niciodată o persoană în conformitate cu legea blasfemiei, Legile blasfemiei sunt folosite pentru a stabili scoruri sau pentru a persecuta minoritățile religioase; în timp ce non-musulmanii reprezintă doar trei la sută din populația pakistaneză, 14% din cazurile de blasfemie au fost impuse împotriva lor.
Mulți dintre cei acuzați de blasfemie sunt uciși, iar susținătorii schimbării legii sunt amenintati cu violență.