Pretinse erori istorice

Pretinse erori istorice

 
Desi i-au fost aratate multe evenimente ale trecutului, cu toate acestea nici Ellen White si nici fiul ei nu au pretins vre-o data ca toate detaliile istorice mentionate in lucrarile ei a fost furnizate de catre Domnul in viziune. Ellen White sustine faptul ca a folosit „fapte” care erau „binecunoscute si unanim acceptate” (Vezi The Great Controversy, pag. xiii, xiv.). De exemplu ea a scris: „In 1816 a fost infiintata Societatea Biblica Americana” (The Great Controversy, pag. 287). Nu exista nici un motiv pentru care sa se creada ca acest tip de informatie a fost furnizata in viziune.
W. C. White [fiul lui Ellen White] afirma:
” In viziune i-a fost prezentat cadrul marelui templu al adevarului, iar acesta este sustinut prin scrierile ei. In unele aspecte ale lucrarii sale, informatia i-a fost data in detaliu. Referitor la acele aspecte ale cronologiei profetice, cat si cele referitore la lucrarea din sanctuar si la schimbarile care au avut loc in 1844, subiectul i-a fost prezentat de multe ori detaliat, iar acest lucru a determinat-o sa vorbeasca foarte clar si foarte pozitiv despre fundamentele stalpilor credintei noastre.”
„In anumite probleme istorice cum ar fi cele publicate in Patriarchs and Prophets, Acts of the Apostles, si in Great Controversy, i sa dat un rezumat si un plan foarte clar, iar cand a inceput sa scrie, a fost lasata sa studieze Biblia si istoria pentru a culege date si referinte geografice pentru a imbunatati cu detalii acele schite ” (Selected Messages, cartea 3, pag. 462).
Intr-o scrisoare adresata lui W. W. Eastman, W. C. White declara:

„Atunci cand Controversy [Tragedia Veacurilor  n.t.] a fost scrisa, mama nu s-a gandit niciodata la faptul ca cititorii o vor lua drept autoritate in privinta datelor istorice, sau ca o vor folosi pentru a transa chestiuni controversate ale detaliilor istorice si nici nu a considerat faptul ca asa este felul in care aceasta lucrare ar trebui folosita”
(Selected Messages, cartea 3, pag. 447).
W. C. White i-a mai scris si lui S. N. Haskell referitor la acelasi subiect, spunandu-i ca:
„Vom face o mare gresala daca vom insista asupra cercetarilor istorice si ne vom stradui sa stabilim chestiunile istorice, folosind cartile mamei ca pe o autoritate atunci cand ea insasi nu a dorit ca ele sa fie folosite in maniera aceasta” (W. C. White catre S. N. Haskell, 31 octombrie 1912).
Prezentandu-si argumentatia pentru viitor, Ellen White nu a construit numai pe revelatiile pe care i le-a Dumnezeu ci si pe consemnarile istorice din trecut. Ea nu a incercat sa scrie de pe pozitia autoritara a unui manual de istorie. Mai degraba, asa cum o afirma cuvintele lui W. C. White: „Principalul scop al pasajelor citate din lucrarile istoricilor nu a fost acela de a scrie o noua istorie si nici sa corecteze erorile din istorie, ci sa intrebuinteze ilustratii valoroase pentru a prezenta clar importante adevaruri spirituale” (W. C. White catre L. E. Froom, 18 februarie 1932).
[Extras din R. W. Olson, 101 Questions on the Sanctuary and on Ellen White, pag. 48, 49. Disponibila la Ellen G. White Estate.]
Sursa: www.adventist.ro