Prezenta lui Dumnezeu si singuratatea

 
 
            Prezenta lui Dumnezeu si singuratatea
 
           
            George Gallup a spus: „Daca accentul secolului XX a fost pe spatiul exterior, accentul secolului XXI s-ar trebui sa fie pe cel interior.“
 
            Cred ca are dreptate. in lumea noastra exista o sete insatiabila pentru realitatea spirituala. Totusi, o mare parte a setei acesteia este indrumata si directionata gresit. Chiar si o privire intamplatoare asupra peisajului cultural revela faptul ca omul are ceva inradacinat care tanjeste dupa legatura spirituala.
 
            Aceasta realitate da nastere unui conflict dintre doua lumi. Pe de o parte, exista lumea omului interior, care are nevoie de legatura sufleteasca cu Dumnezeu. Pe de alta parte, exista lumea exterioara a culturii noastre, care este vizibila.
 
            Am fost creati cu nevoia de singuratate. inainte de momentele definitorii ale multor eroi biblici, ei s-au retras sa fie singuri cu Dumnezeu. Priviti la Avraam, Moise si Iosua. Isus insusi a petrecut timp singur, in rugaciune, in Gradina Ghetsemani, inainte de a fi prins si crucificat.
 
            Viata ta este plina de presiuni, distractii si un ritm de viata rapid. Conform lui Thomas Merton, reflectia si uimirea (singuratatea) sunt cele care curata viata ta de acesti intrusi. Prin singuratate, exista in cele din urma loc in inima ta ca sa te intalnesti cu Dumnezeu si ca El sa indeplineasca in tine ceea ce tanjeste sa faca.
           
            Se pare ca totul in cultura noastra ne impiedica sa experimentam acea singuratate. Traim intr-un veac al activitatilor continue, care ne consuma tot timpul si atentia, dar nu ne pot satisface nevoile sufletesti. Privind la felul in care traiesc multi dintre noi, ai putea gandi ca credem in teologia acelui actibild pe care scrie: „Isus vine curand. Pari ocupat.“
 
            Graba este un dusman siret al sufletului. in graba noastra de a realiza multe lucruri si de a trai viata la maxim, ne privam de unele din cele mai bogate clipe ale vietii. A-L urma pe Isus nu seamana cu o cursa de viteza.
 
            Scopul singuratatii nu este asa de mult a ne deconecta de lumea aceasta nebuna, cat de a ne schimba frecventa de unda, pentru a-L putea auzi pe Tatal. Richard Foster spunea: „Singuratatea nu ne da puterea de a castiga o concurenta neloiala, ci de a o ignora complet.“
            Dar cum putem face asta?
 
            Va fi nevoie de ceva timp si de crestere. Psalmul 143:5-10 ne arata cum sa ne canalizam eforturile in acest sens.
 
Psalm 143:5-10
Mi-aduc aminte de zilele de odinioara,
ma gandesc la toate lucrarile Tale,
cuget la lucrarea manilor Tale.
[6] \’mi intind manile spre Tine;
imi suspina sufletul dupa Tine, ca un pamant uscat. –
[7] Grabeste de m\’asculta, Doamne!
Mi se topeste duhul: nu-mi ascunde Fata Ta!
Caci as ajunge atunci ca cei ce se pogoara in groapa!
[8] Fa-ma sa aud dis-de-dimineata bunatatea Ta,
caci ma incred in Tine.
Arata-mi calea pe care trebuie sa umblu,
caci la Tine imi inalt sufletul.
[9] Scapa-ma de vrajmasii mei, Doamne,
caci la Tine caut adapost.
[10] \’nvata-ma sa fac voia Ta,
caci Tu esti Dumnezeul meu.
Duhul Tau cel bun
sa ma calauzeasca pe calea cea dreapta!
 
 
1. Priveste la trecut (versetul 5)
            O parte integrala a experientei singuratatii este sa deschizi Biblia, pentru a descoperi persoana si caracterul lui Dumnezeu. incepe timpul petrecut cu Dumnezeu rugandu-te: „Doamne, ma apropii de Cuvantul Tau pentru a Te intalni pe Tine. Acestea nu sunt doar niste povesti vechi sau ceva de pe lista de lucruri pe care trebuie sa le fac. Paginile acestea Te descopera pe Tine si inima Ta. Vreau sa Te cunosc pe Tine.“
 
            Citind mai departe Psalmul 143, vei observa cuvintele: „ma gandesc la toate lucrarile Tale.“ Asta inseamna sa acorzi atentie in mod intentionat. Trebuie sa petreci timp gandindu-te la Scriptura. Asta nu inseamna studiul Bibliei, ci sa te folosesti de ea pentru a ajunge la Dumnezeu.
 
            2. Priveste la prezent (versetele 6-8).
            Acum vei trece de la istorie la persoana ta. Psalmistul spune: „imi intind manile spre Tine.“ intinderea mainilor simbolizeaza o deschidere a inimii si o cautare a sufletului.
            in acest timp vrei sa dezvolti o foame dupa Dumnezeu. Poate ca inca nu esti acolo. Asta e normal. Spune-i lui Dumnezeu ca vrei sa fii flamand dupa El. Aceasta rugaciune va fi ascultata. Asteapta. Dumnezeu este cu noi. Realitatea Sa este un fapt, nu o ipoteza. Nu trebuie sa te miri de sosirea Lui, ci pur si simplu sa stai linistit si sa iti dai seama ca El este deja acolo.
            Prezenta asta trebuie sa aiba loc regulat. Nu trebuie sa te bazezi nici pe portia primita luna trecuta, nici pe cea de luna viitoare.
 
            3. Priveste inainte catre viitor (versetele 8 -10).
            in cadrul experientei singuratatii trebuie sa iti asezi viitorul in mainile Domnului. Cu cat petreci mai mult timp doar tu si El, cu atat vei fi mai capabil sa discerni glasul Sau.
            in timpul petrecut in singuratate cu El, nu doar ca invatam care este voia Sa pentru viata noastra, ci si capatam curajul de a trai dupa voia Lui. A discerne vointa divina nu inlocuieste niciodata trairea ei.
            De asemenea, psalmistul spune: „Duhul Tau cel bun sa ma calauzeasca pe calea cea dreapta.“ Cunoasterea apropiata a lui Dumnezeu te aseaza pe o cale dreapta. Poate ca pe altii viata ii duce pe trasee asemanatoare celor din parcul de distractii, dar o cunoastere profunda, apropiata a lui Dumnezeu, de care vei avea parte prin solitudine, te va aseza pe o cale dreapta.
            Singuratatea un are de-a face cu Muntii. Poti sa te retragi si sa fii singur oriunde. Singuratatea are mai mult de-a face cu inima decat cu locul unde te afli. Ai doar nevoie de cateva minute in care sa fii singur. Asta poate fi intr-o masina, acasa la tine, in curtea din spatele casei sau chiar intr-un colt linistit dintr-un restaurant. Singuratatea inseamna sa pleci departe de conversatiile temporare, de zgomot, distractii si stresul constant al vietii.
            Este dorinta cea mai mare a lui Dumnezeu sa-L cunosti imediat. Pentru asta ai fost creat. Uite-te la orarul tau si gaseste ceva timp pe care sa-l petreci doar tu cu Dumnezeu. incepe usurel. Fii bun cu tine si descopera ca disciplina mintii nu vine usor. Poate ca mintea ta hoinareste. Apoi fii perseverent. Dumnezeu se va folosi de acest timp petrecut cu El pentru a te conduce prin cea mai minunata aventura a vietii tale – calatoria credintei.

______________________________

Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.