Principii biblice in intretinerea si pastrarea prieteniilor bune

Principii biblice in intretinerea si pastrarea prieteniilor bune

 In Cuvantul Lui atoate-cunoscator, Dumnezeu ne-a oferit intelepciunea necesara pentru formarea si pastrarea unor relatii bune cu cei din jurul nostru si pentru evitarea greselilor care sa distruga prieteniile bune. O parte a sfaturilor de intelepciune in domeniu se gasesc in cartea Proverbelor. Sa o deschidem pentru a afla ce spune mai intai despre…
Valoarea unui prieten bun
A. Un prieten poate fi o sursa de mangaiere
1. La bine sau la rau: Proverbe 17:17: „Prietenul adevarat iubeste oricand, si in nenorocire ajunge ca un frate.”
2. Este uneori mai bun decat un frate: Proverbe 18:24 b …dar este un prieten care tine mai mult la tine decat un frate. „Un prieten este cineva cu care poti indrazni sa fii tu insuti”. C. Raymond Beran
B. Un prieten poate fi o sursa de intelepciune (bun sfetnic, de sfatuire)
1. Oferind sfaturi bune: Proverbe 27:9: „Cum inveseleste untdelemnul si tamaia inima, asa de dulci sunt sfaturile pline de dragoste ale unui prieten.”
2. In general despre valoarea unui sfat bun se vorbeste in, Proverbe 11:14: „Cand nu este chibzuinta, poporul cade; dar biruinta vine prin marele numar de sfetnici.”
Un prieten care pe care sa-l poti privi ca o sursa de sfaturi bune si iubitoare este fara indoiala o binecuvantare. Dar a gasi astfel de prieteni de incredere nu este intotdeauna usor, de aceea urmati urmatoarele principii biblice in alegerea prietenilor.
Principii in alegerea prietenilor tai
A. Sa vedem intai felul de prieteni pe care nu ti-ai dori:
1. Din cei ce barfesc : Proverbe 20:19: „Cine umbla cu barfeli da pe fata lucrurile ascunse; si cu cel ce nu-si poate tinea gura sa nu te amesteci.”
2. Din cei iuti la manie, lipsiti de caracter: Proverbe 22:24-25: „Nu te imprieteni cu omul manios, si nu te insoti cu omul iute la manie, ca nu cumva sa te deprinzi cu cararile lui, si sa-ti ajunga o cursa pentru suflet.”
3. Din cei dedati la bautura si lacomie: Proverbe 23:20-21: „Nu fi printre cei ce beau vin, nici printre cei ce se imbuibeaza cu carne. Caci betivul si cel ce se deda la imbuibare saracesc, si atipirea te face sa porti zdrente.”
4. Din cei schimbatori, capriciosi (nesupusi, rebeli, certati cu legea): Proverbe 24:21-22: „Fiule, teme-te de Domnul si de imparatul; si sa nu te amesteci cu cei neastamparati! Caci deodata le va veni pieirea, si cine poate sti sfarsitul amandorora!”
5. Din cei mincinosi, nemilosi, indiferenti, lipsiti de incredere: Proverbe 25: 18-20: „Ca nebunul care arunca sageti aprinse si ucigatoare, asa este omul care inseala pe aproapele sau, si apoi zice: ,,Am vrut doar sa glumesc!”
6. Din cei violenti: Proverbe 1:10-19 B …
B. Sa vedem acum felul de prieteni de care ti-ai dori:
1. Din aceia care par sa aibe intelepciune: Proverbe 13:20: „Cine umbla cu inteleptii se face intelept, dar cui ii place sa se insoteasca cu nebunii o duce rau.”
2. Care prin sfaturile lor te conduc pe o cale dreapta: Proverbe 13:14 „Invatatura inteleptului este un izvor de viata, ca sa abata pe om din cursele mortii.”
„Un prieten credincios este o imagine (reflectie) a lui Dumnezeu.”
„Sase semne are prietenia: da si primeste, se destainuie si intreaba, mananca si ospateaza.”
Dupa cum apostolul Pavel a spus, anturajul nepotrivit poate reprezenta o influenta proasta (1Cor.15:33 Nu va inselati: ,,Tovarasiile rele strica obiceiurile bune ‘‘) de care ar fi extrem de util sa te debarasezi, dar cum sa-i pastrezi pe cei buni? Pentru a evita sa pierzi prieteni buni, iata niste…
Sfaturi pentru mentinerea bunelor prietenii
A. Lucrurile pe care trebuie sa le eviti daca vrei sa nu distruga prietenii…
1. Nu repeta la altii tot ce auzi: Proverbe 17:9 : „Cine acopere o gres e ala, cauta dragostea, dar cine o pomeneste mereu in vorbirile lui, de z bina pe prieteni.”
2. Evita certurile fara sens: Proverbe 17:14: „Inceputul unei certe este ca slobozirea unor ape; de aceea, curma cearta inainte de a se inteti.”
3. Nu abuza de ospitalitate: Proverbe 25:17: „Calca rar in casa aproapelui tau, ca sa nu se sature de tine si sa te urasca.”
4. Nu-ti baga nasul unde nu-ti fierbe oala: Proverbe 26:17: „Un trecator care se amesteca intr -o cearta care nu-l priveste, este ca unul care apuca un cane de urechi.”
5. Nu fa glume proaste: Proverbe 26:18-19: „Ca nebunul care arunca sageti aprinse si ucigatoare, asa este omul care ins e ala pe aproapele sau, si apoi zice: ,,Am vrut doar sa glumesc!”
6. Nu fii un clevetitor („vanator/aducator de barfe”): Proverbe 26:20: „Cand nu mai sunt lemne, focul se stinge; si cand nu mai este nici un clevetitor, cearta se potoleste.”
7. Nu fii certaret: Proverbe 26:21: „Dupa cum carbunele face jaratic, si lemnul foc, tot asa s i omul galcevitor aprinde cearta.”
8. Nu te angaja in lingusiri nesincere: Proverbe 27:14: „Binecuvantarea aproapelui cu glas tare dis de dimineata, este privita ca un blestem.”
Urmand astfel de sfaturi biblice vei evita sa-ti jignesti si sa-ti pierzi prietenii. Dar cateodata aceasta se intampla in ciuda precautiei noastre iar a recastiga increderea acestora nu este un lucru usor (vezi, Proverbe 18:19). Ce se poate face?
Fratii nedreptatiti sunt mai greu de castigat decat o cetate intarita, si certurile lor sunt tot asa de greu de inlaturat ca zavoarele unei case imparatesti.
B. Pentru repararea relatiilor cu prietenii tai
1. Asigura-te ca te afli intr-o relatie buna cu Isus (impacat cu Domnul): Proverbe 16:7 : „Cand sunt placute Domnului caile cuiva, ii face prieteni chiar si pe vrajmasii lui.”
„Un dusman al lui Dumnezeu nu este niciodata un prieten adevarat al omului. La baza a tot ce face va avea intotdeauna o intentie sinistra.” Edward Young (1683-1765)
2. Fii incet la manie: Proverbe 15:18; vezi si, Iacov 1:19-20: „Un om iute la manie starneste certuri, dar cine este incet la manie potoleste neintelegerile.”
„Stiti bine lucrul acesta, prea iubitii mei frati! Orice om sa fie grabnic la ascultare, incet la vorbire, zabavnic la manie; caci mania omului nu lucreaza neprihanirea lui Dumnezeu.”
3. Nu te grabi sa raspunzi (reactionezi?): Proverbe 18:13: „Cine raspunde fara sa fi ascultat, face o prostie si isi trage rusinea.”
„Pentru a-ti gasi un prieten trebuie sa inchizi un ochi. Pentru a-l pastra, trebuie sa-i inchizi pe amandoi.” Norman Douglas (1868-1952)
4. Evita certurile: Proverbe 20:3: „Este o cinste pentru om sa se fereasca de certuri; dar orice nebun se lasa stapanit de aprindere.”
5. Vorbeste cu blandete: Proverbe 15:1: „Un raspuns bland potoleste mania, dar o vorba aspra atata mania.”
6. Vorbeste pe scurt: Proverbe 10:19: „Cine vorbeste mult nu se poate sa nu pacatuiasca, dar cel ce-si tine buzele, este un om chibzuit.”
7. Fii prompt in a arata dragoste: Proverbe 10:12: „Ura starneste certuri, dar dragostea acopere toate greselile.”
8. Insa, la nevoie, mai degraba mustra in loc de a lingusi: Proverbe 28:23:„Cine mustra pe altii, gaseste mai multa bunavointa pe urma, decat cel cu limba lingusitoare.”
O populara expresie romaneasca uzata des in zilele noastre spune, „Doamne, scapa-ma de prietenii mei, caci de dusmani ma apar eu!”, adevar ce a fost recunoscut si de altii: „Mai mult trebuie sa ne ferim de invidia prietenilor decat de gandul rau al dusmanilor” (Syrus)
„Cei ce ofera mai multa prietenie sunt cei care raman cu cea mai mare parte a ei”
M-am dus in lume sa-mi gasesc prieteni, dar nu am putut gasi niciunul. M-am hotarat sa fiu unul si am gasit prieteni peste tot” WBK
„Poti sa-ti faci mai multi prieteni in doua luni prin a deveni interesat de viata altora, decat poti in doi ani prin a-i face pe altii sa fie interesati de tine.” Dale Carnegie
Concluzie: A aplica aceste sfaturi divine ne vor aduce binecuvantarea unor prieteni buni in aceasta viata si ne vor face anticiparea petrecerii eternitatii alaturi de ei mult mai placuta… In loc de a depinde de sansa pentru a-ti face prieteni, asculta Cuvantul lui Dumnezeu. Cu toate acestea, nici o prietenie pe care o putem inchega nu o poate intrece pe aceea pe care o putem avea cu Cel care „tine la tine mai mult decat in frate”, si anume Domnul Isus Hristos! Pentru avea relatii bune de prietenie unii cu altii este nevoie ca in primul rand sa cultivam o relatie foarte sincera cu EL.
Cat de bun prieteni sunteti tu si EL? Cat de aproape esti de El? Uneori, aceasta se reflecta in relatiile tale cu altii pe care, fie le imbunatatesti, fie le distrugi!
Ioan 15:13-14 : „Nu este mai mare dragoste decat sa-si dea cineva viata pentru prietenii sai… Voi sunteti prietenii Mei, daca faceti ce va poruncesc Eu.”
Sursa: www.cercetatiscripturile.org