Protectie in luna lui cuptor
Vacanţă, mare sau munte, apă, soare….. Dar ce fel de soare? Se pare însă că nu avem de ales, soarele pare că arde mai tare cu fiecare an care trece peste acest pământ obosit. Să fie de vină stratul de ozon, exploziile solare, experţii aşa îşi dau cu părerea. Clima se schimbă.
Sunt tot mai dese zilele caniculare, fie că suntem la mare sau la munte, soarele ne mângâie pielea însă nu într-un mod prea delicat, ci chiar produce arsuri.
Arsura solară, este o formă particulară de arsură a pielii, produsă de radiaţiile ultraviolete. Acestea produc înroşirea pielii (eritemul) şi senzaţia de usturime locală.
Radiaţiile ultraviolete sunt clasificate în 3 tipuri: A, B şi C, în funcţie de lungimea lor de undă şi de penetranţa lor, ele acţionând în mod diferit asupra pielii. Radiaţiile de tip A sunt cele mai nocive. Ele au puterea cea mai mare de penetrare în profunzimea pielii şi produc îmbătrânirea acesteia. Radiaţiile de tip B sunt cele care produc arsurile solare şi insolaţia. Radiaţiile C sunt mai puţin importante pentru om.
În expuneri moderate la soare, acesta produce o pigmentaţie a părţilor descoperite ale pielii prin creşterea pigmentului melanic, substanţă care determină coloraţia brună-arămie a pielii, aşa numitul bronz. Din păcate însă, obţinerea unui bronz de calitate poate fi zădărnicită datorită unor greşeli elementare de expunere la soare, din prea mult zel sau din prea multă nerăbdare.
Expunerea la soare trebuie făcută progresiv, începând cu câteva minute zilnic, dimineaţa şi după-amiază, evitând perioadele de la mijlocul zilei, cu soare foarte agresiv. Între orele 10-16, expunerea la soare trebuie asociată obligatoriu cu măsuri de protecţie a pielii, plus expuneri de durată mai mică. Pentru a preveni insolaţia, purtaţi pe cap o pălărie de culoare deschisă. Pentru prevenirea deshidratării, consumaţi cel puţin 2 litri de lichide pe zi.
Folosiţi, obligatoriu în primele zile, creme de protecţie a pielii de calitate (vă recomand să le cumpăraţi din farmacii, căci sunt foarte multe creme contrafăcute sau de proastă calitate la preţuri mici şi depozitate în condiţii nepotrivite pe care le găsiţi mai ales pe la tarabele de lângă plaje). Întindeţi crema pe tot corpul sau măcar pe zonele expuse mai intens. Aceste creme, numite şi ecrane antisolare, pe de o parte hidratează pielea supusă unui proces acut şi intens de deshidratare prin căldură, iar pe de altă parte protejează pielea de factorii fizici înconjurători care pot duce la asprirea ei (vânt, apă, nisip). Produsele de protecţie solară trebuie aplicate înainte, în timpul şi după expunerea la soare.
Citiţi eticheta acestor produse şi căutaţi dacă este menţionată prezenţa factorului SPF (factorul de protecţie solară). Dacă da, atunci acel produs este eficient împotriva razelor ultraviolete de tip B (cele care produc arsura). Cu cât valoarea SPF este mai mare, cu atât protecţia este mai eficientă. La copii se recomandă produse cu factor SPF cât mai mari 40-60. Nu utilizaţi farduri, rujuri sau alte creme cosmetice pe timpul expunerii la plajă. Sub acţiunea razelor solare, ele pot deveni iritante sau chiar fotosensibilizante.
Calitatea bronzului, culoarea frumoasă şi uniforma, ţin nu numai de modul de expunere la soare, ci şi de caracteristicile pielii fiecărei persoane. Astfel persoanele blonde, având o cantitate mai mică de pigment melanic, sunt mai sensibile la expunerea la soare, necesitând măsuri de protecţie mai mari. Persoanele brunete, având mai mult pigment, se bronzează mai frumos şi au o sensibilitate mai redusă, soarele fiind mai prietenos cu ele. Persoanele cu păr roşcat au tendinţa de a se bronza neuniform şi sunt mai expuşi arsurilor.
Dacă totuşi arsura s-a produs, pielea este în stare să se vindece singura doar dacă îi daţi răgazul necesar. Întrerupeţi expunerea la soare în zilele următoare, sau expuneţi-vă numai dimineaţa, cu zonele arse acoperite. Puteţi aplica pe acele zone comprese umede cu ceai de muşeţel, pulverizări cu spray-uri care conţin amestecuri de cortizon şi antibiotice cu efect local (Bioxiteracor). De cele mai multe ori însă nu este necesar un tratament medicamentos. Poate fi suficientă o loţiune care conţine şi factori care diminuează inflamaţia. Timp de o săptămână după arsură continuaţi să aplicaţi această loţiune hidratantă pentru a evita ca pielea să se usuce şi să înceapă să se cojească.
Părul necesită îngrijire când acesta este expus la soarele puternic. Dacă este lung, strângeţi-l într-o coadă sau într-un coc. Cei cu părul scurt pot utiliza aplicarea unui gel de păr care are un efect protector. Purtaţi şepci, pălării. Dacă înotaţi în piscină, folosiţi casca de păr. Clorul din apă poate da părului, îndeosebi celui blond, o nuanţă verzuie.
Ochelarii de soare au un rol important în protejarea ochilor de razele solare. Atenţie însă, nu orice sticlă colorată este o lentilă potrivită. Pentru a oferi o protecţie maximă faţă de razele ultraviolete, este bine să folosiţi ochelari de soare care pe eticheta lor au menţiunea ‘UV 400’.
Există o serie de afecţiuni care au indicaţii majore pentru expunerea la soare: rahitismul apărut la copii, în perioada de creştere, unele forme de acnee sau de eczemă atopică. Există însă şi boli în care expunerea la soare este contraindicată: melanomul malign, herpesul recidivant, lupusul eritematos sistemic. Persoanele care au epitelioame sau persoanele cu efelide (pistrui) vor trebui să ia măsuri sporite de precauţie/protecţie faţă de expunerile prelungite.
Expunerea la soare a nevilor (acele puncte sau pete brune pe care le are fiecare, unii în număr mai mare decât alţii, necesită mai multă precauţie, ştiut fiind că unul dintre factorii care determină mărirea numărului de nevi al unei persoane sau creşterea în dimensiuni a acestora îl reprezintă expunerea la soare).
Expunerea la soare este benefică atâta timp cât e facută cu cumpătare.
Vă doresc ca razele soarele lui cuptor doar să vă mângâie.
Dr. Dragoş Vişan
Sursa: www.cercetatiscripturile.org
Soarele si cancerul
Cercetatorii americani sunt de parere ca expunerea in moderatie la soare poate preveni cancerul. Un articol publicat in Journal of Epidemiology and Community Health, documeteaza rezultatele mai multor studii stiintifice. Aceste studii arata ca un nivel scazut de expunere la razele ultraviolete de soare, este asociat cu un numar ridicat de cancer de plamani in 111 tari.
La scara modiala, mai mult de un milion de persoane anual devin victime ale cancerului de plamani. Aproximativ 85% din victime sunt fumatori. Cercetatorii americani, in ciuda acestor descoperiri recente, atrag atentia la riscul pe care fumatul il reprezinta. Indiferent de cat de mult s-ar expune o persoana la soare, nu poate contrabalansa riscul fumatului. Apoi, o expunere prelungita la soare poate creste riscul de cancer de piele. ,,De fapt decoperirea noastra nu este noua, inca de pe timpul lui Hippocrates, oamenii erau de parere ca este mai bine sa locuiesti in partea de sud a muntelui”, a declarat autorul studiului, Dr. Cedric Garland, profesor de medicina preventiva de la University of California, San Diego.
Intr-un studiu mai vechi, Dr. Garland a aratat cum populatia care locuieste in zonele cu putin soare, au incidente de cancer de colon si alte organe interne, dublu fata de cei care lucuiesc in zone cu mult soare. Astfel, in randul populatiei din nordul americii, numarul de pacienti cu cancer de colon este dublu in comparatie cu locuitorii din statele din sudul americii. Nivelul de raze ultraviolete este cel mai ridicat la ecuator. Mai multe studii stiintifice au aratat ca incidentele cele mai ridicate de cancer sunt in zonele cele mai indepartate de ecuator, si cele mai scazute in regiunile cele mai apropiate de ecuator.
Un alt studiu publicat recent, arata cum persoanele cu un nivel scazut de Vitamina D in sange, au incidente de cancer de colon mai frecvente decat persoanele cu un nivel ridicat, sau normal de Vit D. ,,Toata lumea ar trebui sa ia un supliment de Vit D, insa expunerea la soare este cel mai simplu lucru”, a declarat in incheiere Dr. Garland. Soarele este sursa cea mai convenienta de Vit D. Prin expunerea la soare, razele ultraviolete declanseaza productia de Vit D in piele.
Sursa: Ora Profetica, Semnele Sfarsitului – Intercer